用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救世軍樂民幼兒園09年N1同學仔入嚟做個朋友啦^o^ ...
go

救世軍樂民幼兒園09年N1同學仔入嚟做個朋友啦^o^ [複製鏈接]

大家好...

1) Issac仔 (07/07)
2) Adrian (04/07)

咁你返學都叫做近喎...
我住炮仗街

原帖由 tszfungkaka 於 09-2-9 02:29 發表
Hi, 軒軒都係呀,佢係0701既,我住係銀漢街,你呢?

請問你地係唔係好早交form 架? 其實我都算遲, 交form 時都有少少驚唔收...
同埋你地o既小朋友識講嘢未架?

我諗 你搞錯咗啦... 呢度講緊09年N1.
你係08年4月生, 讀n1要2010年喎.... 樂民應該未有咁快interview.
take it easy.

原帖由 我係女仔 於 09-2-11 19:09 發表

咁朋友係咪08年6月生架? 我係08年4月生, 11月到交,但仲未有消息呀

恭喜晒啊!!! 一仔一女!

原帖由 hildakam 於 09-2-11 00:10 發表
HI, 咁多位, 大家好呀~~我幾驚開呢個topic冇人睬我呀!
我住上鄉道, 番學都近ga, 我而家陀緊第2胎, 揀呢間學校除左因為口碑好, main point係方便我揹住妹妹都可以帶哥哥番學放學~~本來已有其他幾間n1都收左, 亦交 ...

你咁早interview o既?
我地係一月先in... 可能我個仔係後補
不過我係08年9月先交form... 好遲好遲..

原帖由 tszfungkaka 於 09-2-11 02:11 發表
hi, 我係軒軒6個月時send form 架,不過我係12月中interview ga wor, 軒軒都未算識講野,but interview 嗰位老師係問幾條問題就話ok無問題,我19/1就交留位費.

1班咁少? 我仲以為收2班我先有機添...

原帖由 hildakam 於 09-2-11 15:48 發表
輪候編號唔記得喇, 封信都唔知擺左去邊lu~~
我淨係問過, 佢係收20人, 只得一班n1~~

你個chance 好大. 放心啦...
我估到時真係confirm 收你時, 你反而心大心細唔知讀唔讀好...
好多人都會報好多間, 到最後先決定讀邊間架啦

我排200幾都得, 我估有好多人最後唔waiting, 所以咪俾我執到死雞囉

原帖由 我係女仔 於 09-2-12 14:02 發表
我2010 年排第廿幾呀, 都唔知有無幾會

係呀, 我都覺得呢間staff  好好禮貌. 我交form 遲, fax 咗唔得, 佢地都好好聲氣同我講叫我儘快補交. 我初頭唔覺得點. 但係接觸多幾間學校之後先知原來搵個好聲氣講嘢o既staff 唔係咁易架

我暫時都唔會生多件... 其實都想o架, 但係真係無能為力. 我諗我個仔有你個仔咁易湊. 係依家先叫好d. 同埋佢唔係好講到嘢, 但係理解能力就冇問題.. 希望返咗學之後好d啦

講開open day, 我有去參觀蒙特梭利示範. 帶埋個仔去. 都可能係呢個原因, 所以佢地老師對我個仔好深印象. 因為示範咁耐, 佢都冇嘈, 好乖咁坐係度睇. 同埋唔怕陌生人. interview 時, 老師都記得佢囉

原帖由 hildakam 於 09-2-12 14:37 發表
多謝多謝~~係啊~~我就快有個"好"字喇~~希望我湊得掂兩個啦~~不過好彩哥哥係好易湊嘅baby~~希望妹妹都係啦~~妳呢? 會唔會生多個呀?

係呀, 得一班ga 咋, 其實我睇到佢得4個課室(咁上下, 因為我交form時request參觀行 ...

我打過電話問, 我依家o係聖三一waiting list 排第一 .

不過, 我諗我都唔會返o個度啦.. 價錢差好遠

原帖由 Prudencelamlam 於 09-2-12 16:25 發表
我都唔知原來佢地只收20人, 同聖三一一樣, 真係.....

唔好傷心啦, 起碼你知道咩情況之下會收啊...
咁你 keep an eye, 希望可以同你做到同學仔啦

原帖由 晴朗ma 於 09-2-12 20:32 發表
妳哋就好La,我個B囝係07年10月出世,學校9月開學,但B囝不足2歲,校長同我講話學校要收晒07年9月前出世既BB先,所以B囝要做插班生,同埋到時10月要等到有些BB轉校退學先會有個位比我B囝. ...

想請問大家有無俾bb返playgroup?

係呀, 聖三一都係返全日.
樂民救世軍應該今年都會加價...

原帖由 我係女仔 於 09-2-13 00:54 發表

聖三一中心係咪全日架?我問過要四千幾喎, 超貴

請問個語文故事班係點架?
中文加英文? 定係純中文?
小朋友淨係被動地坐係度聽, 定有埋其他activities?

原帖由 Prudencelamlam 於 09-2-13 12:34 發表
有呀, 之前返過間英文playgroup, 但唔得, 所以無再上.
宜家返緊語文故事班, 係馬頭涌保蘐兒童會.

係囉, 梗係得啦...
你個小朋友(仔定女?) 今年讀K1 o架啦? 係唔係已經O係救世軍讀咗一年N1?
咁可以大家一齊share info 啦

原帖由 Alice00 於 09-2-13 15:16 發表
hihi, may I join? for there is no post for 2009 K1~~:)

hmm... 我都返咗幾期幼潛架.. 因為有好多嘢我個仔跟唔上進度, 上咗之後可以返屋企做多d練習, 所以我又覺得OK 囉.
之後都有返kindermusik 同埋一d英文 playgroup, 依家就又返緊基督教服務處搞o既兒童樂園. 又係一個星期返兩日, 每次個半鐘,  都係俾小朋友適應幼兒園o既班.
唱下歌仔做下運動, 又做下手工... ok 啦

你地小朋友返咗N1後, 有冇諗住再搵playgroup 俾佢地上?

原帖由 hildakam 於 09-2-13 15:50 發表
好細個就番過一期幼潛, 坦白講, 我覺得唔係坊間講得咁正囉, 我覺得side時間side錢, 教d野好on居!!
之後一路都係番馬頭涌保護兒童會, 參加過音樂遊戲班, 而家夠歲半就join左學前預備班, 我覺得幾好呀, 又近又唔貴~~10 ...

我以前都係住唐7樓架... 夏天好辛苦, 一上到屋企就成身汗...
一個人行都已經係咁, 你仲要一拖二, 加油啊!!

原帖由 hildakam 於 09-2-13 16:08 發表
係呀, 仲要行樓梯呢...(我住唐7樓) 諗起真係人都癲!!!
所以話....我希望我搞得掂啦~~^o^

我都搵緊. 以前可能做o既 research 唔夠多, 返o個d都幾貴.
依家要搵下有d咩係有效又抵o既.. 搵到料就話俾你聽啦

原帖由 Prudencelamlam 於 09-2-16 14:59 發表
我會揾英文playgroup俾阿仔上, 但到宜家都揾唔到, 有無好介紹呢?

Hi, 我又想問點解你轉校o既? 係唔係不嬲都心儀SA想轉返來啊?

原帖由 Alice00 於 09-2-19 10:01 發表
hildakam, u will take care of two urself ar? quite a great mami~~~Add Oil~~~

dragonpork, mine is a girl (0611b). She is taking N1 in another nursery not SA as there is no seat left for her when appli ...

hihi, 早幾日病, 所以冇上來...
知唔知 YMCA 都有英文學?
我唔記得o係邊度睇過, 但係又搵唔返個website...
今日去咗劍鳴interview, 更加覺得阿仔要努力打好英文基礎
‹ 上一主題|下一主題