用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選校, 真的頭都大!
go

選校, 真的頭都大! [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

正常丫
我係因為大女已經小三, "見識"多左, 至唸定自己究竟想要咩
原帖由 tpmak 於 09-2-6 01:42 PM 發表
現在個女讀k2, 我真係唔似大家, 有咁明的立場,
我都未定, 大家有冇頭痕?

醒目開學勳章 王國長老

你可以試下D新思維直資, 好多都有一條龍中學, 又唔太睇background, 真係靠interview表現的
當然其他學校都要試下, 有d考學校都要講運呢

原帖由 patpatching 於 09-2-6 02:47 PM 發表
我都係啦,睇左好多媽媽既討論,依然係一舊雲....其實我只想個囡入一間直資,又有埋中學既一間小學咋...佢到而家都冇任何證書,只係學緊巴蕾舞,同準備學琴,K1時取過故事比賽冠軍,咁樣,係咪即係唔洗去考?

...

醒目開學勳章 王國長老

絕大部分都係中英數合格+操行ok
如果達標都唔收, 就真係"呃"了
哎, 如果讀到6年班, 中英數合格都攪唔掂(除非學校玩野, 整到份卷好深, 十個有8個都唔合格姐), 連自己學校都唔收, 又怨得邊個丫.....

原帖由 ysnmama 於 09-2-12 10:28 AM 發表
現在很多新直資學校雖然說是一條龍. 其實又好像要達標才可升中. 出外往找其他學校又不易. 是否一樣有升中壓力? 應該如何得知中學收回的標準?

...
‹ 上一主題|下一主題