用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果直資收了
go

如果直資收了 [複製鏈接]

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-2-7 12:05 發表
我兒剛面試完SPCC,但通告內說,2月16日會通知若收了要即時簽字作實,那不是4月份才簽放棄統一派位的嗎?有無人知?

我知是2月簽的,2月同4月簽都無分別,都係冇得大抽獎.

我唔明點解咁快考SPCC,以你兒子的成績(全級第2),9成會收,你又唔會甘心放棄統一派位,應該是派得差才去叩門嘛.

我知再講SPCC,一定會被圍插...

的確係好多BAND1頭去考SPCC,而SPCC第一輪一定收最勁那班BAND1頭,但係去到開學...又會否全數入讀呢???

SPCC學費$4800,全期中學差不多要50-60萬,呢個數要月入$30000的中產家庭才可以頂得住,就算俾得起學費,做父母都會識計數,若去番津貼學校,可以將呢筆錢作補習,課外活動..甚至作留學儲備都不錯.

當SPCC第一輪收了100個BAND1頭學生,就算呢班人簽字放棄派位,但7月放榜後,呢班人都會嘗試叩BAND1津校,而成功率亦頗高.

我估計,第一輪被取錄的BAND1頭學生,有20-30%唔入SPCC.

而我的確見過SPCC收BAND1尾的叩門生...信不信由你.

原帖由 LittleKidult 於 09-2-9 14:55 發表

我分享下意見(唔係想爭吵), 我個仔今年讀緊中一 :
0, 係, 有d有位係冇去讀既, 因為大家都係爭緊學生
1, 學費係可以申請減免既, 而暫時黎講所須要既雜費唔多, 學校必定要參加既, 學費內己經會包埋, 我地唔係有錢人, ...

多謝LittleKidult的回應!!!

學校與學生,講到尾只是一場交易,大家都想揀最好的.

上年SPCC真的有叩門位,SPCC當然有"候補取錄名單",但若果有尖子叩門,我堅信學校會先俾位尖子.

很多直資都會有學費資助,但作為家長,必定先預定能負責"正價學費"才敢入讀,而之後申請減免,已是後話了.

而對於有揀校實力的尖子,$0 與 $4800,豈不是考慮因素呢??

回到樓主的個案....

若以全級第2來計,很易被地區名校取錄,而進取攻略,自行第1選超級名校,第2間地區英中,基本上已經無咩風險,而且仲有統一及叩門俾佢再搏.

係呢個時候考埋SPCC,若果被取錄,要放棄2間自行,統一甲乙部的機會...當中更是放棄入超級名校的機會,真係值得嗎???

我認同SPCC係好學校,但以樓主兒子,可以說十足把握入到BAND1英中,為何不搏晒所有機會先呢??

升中遊戲,最無悔的玩法,是用盡所有機會(自行,統一)

原帖由 mamimummy 於 09-2-9 23:45 發表
SPCC 不就是超級名校的機會嗎? 如果錢唔係問題, 為左佢放棄其他學校真係值得.
.

我個人看法,SPCC係名校...但未到超級....皇仁,喇沙才算超級名校.

而我知樓主意屬九龍華仁,看其牌面(成績),有成功的的機會,我想不到為何要未等開彩便轉投別處.
‹ 上一主題|下一主題