用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果直資收了
樓主: Johnny@Klnbay
go

如果直資收了 [複製鏈接]

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-2-9 10:30 發表
漏了一樣,問了兩條數學題,類似奧數;另兩條科學題!

我姨甥女就問用圓形,三角或者正方形黎代表自己, 佢會揀邊個圖形同點解. 科學問前排急降架飛機點解會浮係度? 廁所板又點解會浮? 仲有佢媽咪話有part要睇英文做填充...有睇英文片加討論. 數學佢冇講有冇問到.

原帖由 davidmimi 於 09-2-9 13:57 發表
我知再講SPCC,一定會被圍插...

的確係好多BAND1頭去考SPCC,而SPCC第一輪一定收最勁那班BAND1頭,但係去到開學...又會否全數入讀呢???

SPCC學費$4800,全期中學差不多要50-60萬,呢個數要月入$30000的中產家庭才可以頂 ...

我分享下意見(唔係想爭吵), 我個仔今年讀緊中一 :
0, 係, 有d有位係冇去讀既, 因為大家都係爭緊學生
1, 學費係可以申請減免既, 而暫時黎講所須要既雜費唔多, 學校必定要參加既, 學費內己經會包埋, 我地唔係有錢人, 所以我地有申請減免學費.
2, 據我所知, spcc係收生後, 會將d後補學生排位, 然後有位就會打去問下d後補生讀唔讀, 所以應該唔會有叩門生, 舊年我個仔同學就試過因為第二間直資搞錯左野, 變左派左去唔知咩學校, 個學生本身係考3x/180人, 校長揾校友幫手(校友係同spcc有關系既), 不過都被拒絕左.
3, 以學生程度計, 小學部升上去係有小部份唔係幾得, 不過整體英文程度好高, 外來應該冇band1尾學生..
4, 我地都試過上年拿住spcc位去叩津校, 不過唔成功, 今年想再試下, 不過個仔唔係幾肯...

---而對於有揀校實力的尖子,$0 與 $4800,豈不是考慮因素呢??
呢個的確係一個問題黎. 不過現實呢個升中玩法黎講, 津校唔可以提早話比考生知得唔得, 所以就算尖子(除非真係好尖好尖)都未必有百分百信心可以入到名津校!

原帖由 cman_li 於 09-2-12 09:54 發表
總之有得爭就吃香,但有F.1的剛剛退學。

退學果個好似係小學上既...
‹ 上一主題|下一主題