用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

收到,即時up-dated!!

P1A
十月媽咪
bbmummy
CherieElizabeth
snoopy904
manyeung88
jenny_hk
cheer_ma
atn

P1B
tct
穎晴媽咪
sweetma
fyeung
YiuYiu2002
schoolbus26
JARJ

P1C
wendy888
yan316
bird-bird
Happy-mom
fromgod
ccbrown
parentslove
kidslover
mosses
cckim
funnyhan

P1D
junior_pam
BMW
jvmum
wallwini
IICHENG
kk_mickey
yoyoyoyan02
jvjvmom

P1E
smallegg
tungmama
ipadress
Jamie
jj's mom
japanbb
vvmon
1E mum
bobol

up-dated左,希望無漏啦!
pm左資料比新加架家長!

阿十,
咩鬼你咁知我地1B d野架
英文寫左日期, father, mother, sister & brother.
magic囡囡話教左chapter 1.
中文高效教左2課,今個week開始第三課.

原帖由 十月媽咪 於 09-9-16 22:14 發表
bbmummmy,
唉...我恐怕我地唔係資優班, 而係bb班, 所以寫唻寫去都係寫A至Z & a至z....人家B班已經寫father, mother, sister, brother等等, 又寫過英文日期...我地極其量淨係寫左大細楷英文字母 & 自己個英文名咁大把 ...

穎晴媽咪,

me too.比阿十 & bird-bird笑死,你地兩個轉數咁快,咩鬼精英班,到時默書個時我都唔知點算啦!!

bird-bird,

我前兩日係個snack box放左三文治,再加上一包細薯片,囡囡無食到,原封不動帶返黎,只係食左三文治咋.係咪無人食,佢唔敢攞出黎食??!!

原帖由 穎晴媽咪 於 09-9-17 12:51 發表
bird-bird,

我剛剛捧住個 lunch box 開緊餐,扒完啖飯
入口岩岩睇到呢段,笑到我差 d 鯁親,真係
俾妳笑 c ...

smallegg,

希望你囡囡快d好番,佢咁鍾意返學,你真係安樂晒!

原帖由 smallegg 於 09-9-17 22:15 發表

vvmon,

今次幫你唔到,我家大小姐發燒 ,呢兩日唔返學喇 ,阿囡竟然仲話:唔制呀,我想返學 ,激C。

BMW,

你好勁,整到咁多野食.

Molly818,

你想搵補習數架?
而家先上公文數,我就唔建議.因為公文會由低做起,我囡囡升K2上,一開始係上7A連線.要讀到咁上下先會平學年or超學年.而且上左小學,功課多左,要keep住日日做公文會比較辛苦.若果有做開減張數,還可以.若果剛入去做,而要日日做會較吃力.

原帖由 Molly818 於 09-9-18 10:47 發表
想請問大家有無好的補習社或補習老師介紹??
亦想問吓報公文數好還是KWIK Maths 好啲呢?

謝謝意見.

smallegg,

咁架密碼都比你諗到,勁!!

阿十,

點會難到你!!

各位,

個日收到3張中文詞語表嚇死我,以為係中默架字,好彩只不過係上堂用咋.

原帖由 十月媽咪 於 09-9-20 14:38 發表
D摩斯密碼咁抓頭, 你咁都收到?!

穎晴媽咪,

本來我都諗咁鬼早起身,真辛苦,學sister個句,要培養佢地早起早睡.其實真唔易!
不過上星期五遲左起身,要送囡囡返學,過左7:00am,情況完全唔同,要等電梯,街上人多車多.早返搭電梯唔使等.
尋日囡囡做完功課返黎,所以我返到屋企就同佢準備下星期架英默咯.
無我想像中要早起早瞓咁恐怖!

molly818,

please check pm!

原帖由 穎晴媽咪 於 09-9-22 11:18 發表
無辦法,因為呢度唔少家長都要返工,有 d 家長
放工時間唔固定 (搵食艱難呀!) 好多時返到屋企
都 8、9 點甚至更夜,返到黎乜都未做就要先顧
左阿女 d 家課、睇/簽通告,死趕爛趕才攪掂阿
女 d 野,到佢地上床睡覺,家長們先至有 ...

各位,

中文功課:
部首website: http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/Lindict/
click
入去漢字部首索引,可以搵到好多中文字. 希望可以慳番大家時間,唔使諗到頭都實埋.

kk_mickey,

要撇出外面,我check左剛才個website,放大左個謝字,要撇出外架.

原帖由 kk_mickey 於 09-9-23 12:40 發表
請問各位知吾知 "謝" 字中的"身"字 下面一撇應否撇出外面呢?

亞女張中文工作紙中寫咗不撇出外面的, 但喺老師改咗佢話要撇出外面wor. 點解同我以前學的不同架!     ...

manyeung88,

唔使客氣!有時d難部首怕搵到氣咳,我都係上去搵.

kk_mickey,

我都查過字典,謝字的一撇是穿小小嘅。但老師把這一撇穿到去"寸"字上的一橫劃上就令我有D懷疑! ----> 咁要同老師講下.

tct,

多謝的"謝"字是撇出去的.
但姓謝的"謝"字是不撇出去的.
----> 哦,有分別?? kk_mickey咁你都係問下老師穩陣d.

各位,

d中文字簿真係好鬼傷小朋友自尊心,囡囡尋日都無寫錯字,都係攞個乙.點先有甲??

阿十,

你有無諗過比囡囡係學校買飯盒唔使自己整?
我囡囡唔係食好多菜,而且食野比BB時期揀擇左,不過我每次問佢D飯點呀,佢都話好好食,yummy yummy!食左好多菜添.
係屋企唔食糙米,又話學校個d好食,間唔中有紅色豆(我諗係白飯多,夾左少少糙米).仲話尋日添左2次飯,又問我點解無得添餸??!

5:00 am起身,個天仲係黑麻麻,真係好鬼辛苦呀!

原帖由 十月媽咪 於 09-9-24 10:25 發表
bbmummmy,

我朝朝五點起身煮飯整早餐, 有時唔記得熨校服, 仲要熨埋校服添...莫講話下晝會洽眼瞓, 我早兩日, 十一點左右就走番上床瞓覺喇, 個頭好似就唻爆咁, 真攞命...仲有唔知係咪瞓唔夠, 周身骨痛, 好難頂!

咦,  ...

今日校車post左poster德望幼稚園招生.
K1, K2 & K3都會招生.

wanyiumama,

please check pm!

原帖由 wanyiumama 於 09-9-25 23:05 發表
請問 P.1B 的家長,今日中文係唔係要跟字詞表寫詞語?係要寫邊幾個呢?另外數學係唔係無新功課,只係 finish exercise in English Maths. 1A?  Thank you.

阿十,

剛剛send完pm睇到你架message!
1B班而家先做國民護照,今日無時間搞啦,聽日check下點搞先.

smallegg,

收到密碼!

原帖由 十月媽咪 於 09-9-25 23:48 發表
哈哈哈, 今晚似乎好多PM!

bird-bird & 阿十,

而家多左野做嘛,瞓多左,夜晚要搞掂家長功課 好似尋日個份德育問卷,囡囡又無寫幾時交,咁我咪要上網搵咯.死啦,原來我d中文好差,個悌字都唔多明白點解.

仲有,我地班10月8日默中文,高效1,2課加上字詞表(一),我睇到張字詞表都有d眼突突而家唔溫定,到左8號一定C梗.

阿十,

德育問卷係要圍繞住: 悌,信,義,恥4個字,家長有咩想學校同小朋友圍繞呢4個題目討論架?? bird-bird,我唔係好肯定呢4個字我有無記錯.若有漏,請你幫我補充啦!

各位,

1B班上星期手冊係寫: 溫習高效一,二及字詞表(一).我同其他媽咪都討論過,字詞表(一)有咁多字,點默??認就話可以,默就 我都係寫個note比老師問個明白先.

原帖由 十月媽咪 於 09-9-29 11:48 發表
fyeung,
咩德育問卷? 我地無既? (最好唔好有, 我唔係幾想做功課, 哈哈哈), 不過要上網搵? 唔係啩? 咁煩!

我地都係默高效1,2兩課, 但無話要默字詞表喎!

...

barney2009,

我平時會放一件便利雨衣(日本城$10蚊左右2件 or 惠康$4蚊左右一件),因為之前有媽咪報料,雨衣會隨時檢查的.

好似今日落大雨,我會比件厚身d架雨衣囡囡著住,不過件便利雨衣仍係書包.我怕攞出攞入唔記得左.

原帖由 barney2009 於 09-9-29 11:49 發表
請問大家會把雨衣留在GH嗎 ? 因為太多東西和雨衣用過一次後會變大.....  問老師話可以但她反問上學下雨怎麼辦? 我說帶多件囉 ! 老師說OK.....

但有時on the way才下雨...家長怎麼辦? 我問呀女 ...

bird-bird,

係呀,當日中文老師都有講字詞表係可以比佢地作文用.但係手冊有寫溫習高效1,2及字詞表(一),所以我都係寫個note比中文老師問個明白先.

原帖由 bird-bird 於 09-9-29 13:51 發表
fyeung,

悌,信, 義, 恥 - 係呢四個字啦, 尋晚上網摷成個鐘, 化灰都認得佢四個啦 諗起都驚驚

唔知我有冇聽 or 記錯, 家長會日, 我個老師好似話字詞表係幫的小朋友作文時加強他們的詞庫 ...

Schoolbus26,

new magic個網,我入左資料都唔ok,我係手冊寫左"入唔到",不過無回覆.等我再寫大隻d字先.

原帖由 Schoolbus26 於 09-10-6 21:49 發表
請問有無家長上過Oxford and Magic English個網, 我今晚嘗試上, Oxford個網就上到, 而Magic English個網就話學校號碼無效, 是不是大家都係一樣情況??

Wanmum,

希望你囡囡早日好番!!

vvmom,

上星期手冊有張note架.係寫左oxford個網址及magic個網址,不過magic個個我入唔到.而oxford個個入到去有d短架文章(仲有其他架,不過我無時間睇晒),作文用好啱.
另外,有一日有另一張note係smallcampus.net(唔記得好清楚),不過個個我就無深入去睇啦!!

原帖由 bird-bird 於 09-10-7 12:56 發表
Hi Wanmum,

希望你女女早的好返啦!

做大人都要保重身體呀.....

Bird-bird
‹ 上一主題|下一主題