用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

不過我諗網上學習,老師唔會check or記錄卦.
我都係一個星期上1,2次咋.我知有d學校要比錢上網做功課,仲可以check到其他學生做成點,希望我地學校唔好搞d咁架野啦!!

另外,我個戶口仲未扣今個月個學費,我call左學校,P1好多人都有咁架情況,稍後會有通告比我地,要用支票交番,大家留意下啦!!

me too
尋晚同囡囡再上oxford個website,之前得架,尋晚又唔得.

原帖由 bbmummmy 於 09-10-9 10:12 發表
有無人上過 oxford 個site, 我同阿囡睇完第一本書, 做咗comment 和 exer. 第二日想再睇第二本書但click 唔到, 想問大家有無呢個情形出現 ? 係咪步驟上我有錯 ?

Schoolbus26,

我尋晚試左,Oxford如你所說只有一編,上次我都係睇左一編,不過唔記得其他文章係咪可以click入去睇.而Magic English仲未上到,呢個網我從未成功登入過.
若果要睇英文書,可能暫時要入書唔兇,click入English個part至得咯.

原帖由 Schoolbus26 於 09-10-13 17:26 發表
請問有無媽咪再試過Magic English個網得唔得, 我剛剛試過仲未得, 而另外一個Oxford Reading Club網, 想知道係唔係只係得一編文章"First Day at School"可以看, 而其他是否要跟Upload日期才可以看呢?  但係我叉見到有 ...

我個兩日有節目,所以唔會去,我只係填左捐錢,而且捐架數目都唔係多,我attach左係份表,尋日老師已經收左.

原帖由 Schoolbus26 於 09-10-21 10:26 發表
我都想問下是否一定要去, 張通告第三個選擇是捐幾錢, 是否可以只是捐錢而不去呢?

vvmon,

我地班今個week係,星期一英默,星期四中默,星期五英默(星期五英默係星期一先知).今日數+英quiz.
尋晚囡囡話比我知,數學老師叫家長返去出題目考下小朋友,睇下識唔識,我出左幾題,已經無咩時間,計完都要瞓覺咯.

原帖由 vvmon 於 09-10-20 12:47 發表
死啦!乜原來要quiz埋中數,唉,慘啦!
vvmon

BMW & smallegg,

多野做,都預左架啦!
Quiz唔計入成績表內,不過都要溫下,下個星期都已經有assessment.
而且中默,英默係強化佢地架生字,下兩個星期架assessment早左溫咁解咯.
大家努力,加油!!

原帖由 smallegg 於 09-10-21 13:56 發表
直情跟團旅行一樣,行程豐富(日日返學0730-1500),節目緊凑(功課、測驗、考試)

1B班係:
星期一英默,星期四中默,星期五英默(星期五英默係星期一先知)
vocab list 1 & 2默書係星期五 - oct 23
column 3 & 4寫左係下個星期一,不過係假期,所以weekend溫左穩陣d.

原帖由 Schoolbus26 於 09-10-21 14:52 發表
中默唔係星期四默咩? 遲一日, 即係星期五呀??  我忘記下星期一是放假, 但係我個女手冊叉無話星期五默英文, 只係寫Vocab List Column 1 & 2 默書, 咁係唔係呢個星期五默 Column 1 & 2, 而11月2日先至默Column 3 & 4  ...

唯有咁諗:
老師都係同我地預先準備定.而家唔溫,係11月架英文assessment都要溫呢張list.

原帖由 Schoolbus26 於 09-10-21 15:30 發表
吓! 咁大件事, 要一星期內溫曬全部Vocab List, 點搞??

smallegg,

係呀,英文assessment有寫要vocab. list架.

原帖由 smallegg 於 09-10-21 22:04 發表

セ呢張list要考埋架

BMW,

同意,GS我都係咁溫,及串熟老師簡個D字.

hellorachel,

係呀,vocab list明天及下星期默,星期一先講星期五默,真係太緊張啦,中間仲有quiz (2個) + 今日架中默,唯有咁諗: 唸左可以prepare 11月初個個英文assessment,而家係早d谷我地溫左咯.

smallegg,

英文仲有reader - Super Grandad都要架.

原帖由 BMW 於 09-10-22 10:36 發表
GS spell左老師叫距地Circle左既字,熟讀Reading corner的句子

ipadress,

囡囡剛好番,多著件衫,下星期會跌到18度.

vvmon,

希望你囡囡早d好番!!

bird-bird,

勁!!我地都係差唔多.
加上,今個星期五GS quiz,下個星期一,English listening assessment.

原帖由 ipadress 於 09-10-28 18:03 發表
Thanks ! 今日小女可以返學 :), 太好.

天氣轉, take care.

smallegg & bird-bird,

咪講到咁孤獨先得架,久唔久我都有上黎,不過,小學生活真係忙左.
下個星期我囡囡要中文朗誦,呢排忙於練習中.

vvmom,

我地1B都係,只有數學assessment個份,上次英默都未派,係super grandad個課.今個week,無中英默,下個星期一英默.唔知下個星期有無中默呢?

大家,今個星期五放早呀!!我都唔記得,係見到午飯表,13號無得食,囡囡提我,今次比囡囡醒番次添

原帖由 vvmon 於 09-11-11 12:49 發表
我地都淨係派咗數學,連早過星期的英文默書都未派!都唔知隻豬仔考成點?

smallegg,

me too!
今日手冊有寫,休息左一個week,又要開始忙啦,下星期一英默,下星期四中默.大家唔好鬆懈!!

你睇你號召力幾勁.有無check ??

原帖由 smallegg 於 09-11-11 22:06 發表

fyeung,

1E下星期中默係高效Ch8 & 10 同字詞表(人物)。

蒑蒑加油呀

BMW,

我普通話有兩場,一場11月中,一場12月中.

原帖由 BMW 於 09-11-11 14:14 發表
E?! 中文朗誦吾係12月先比賽0羊?!

bird-bird,

天文台.你真係多才多藝.
其實我寧願凍就凍,熱就熱,又凍又熱,至易病.

BMW,

咪話你,我都好驚自己搞錯晒日期,我全部日子要mark低,單靠個腦記,唔得呀!

all,

派番中文聆聽評估,d分好貴,上半part值5分一題,下半part值10分一題.大家加油!!

原帖由 bird-bird 於 09-11-12 12:52 發表
小蛋,

唔好笑我做天文台啦, 今朝公司唔忙, 咪有時間睇新聞兼做個溫馨提示囉

vvmon,

我都想知呀, 條頸夠暖, 真係衫都可以著少件呀....件校褸睇落真係唔係好掂, 好似件冷衫仲暖咁, 冇條頸巾仔圍下, 點得呀: ...

囡囡話有同學仔凍病左,今日佢著PE衫,我無比羊毛底衫佢著,不過我加左件棉襖再套上PE jacket,加上頸巾,手套及暖包一個.佢話好多小朋友都有暖包喎.
佢好似隻糉咁,不過點都係身體緊要.

仲有,大家,聽日投票呀,記得帶張form比佢帶番學!

原帖由 vvmon 於 09-11-19 10:50 發表
BMW,
我今天都有比亞女著棉襖,死就死啦,冷親就麻煩啦!你比多D維c佢死,應該會好D!
vvmon

vvmon,

我地個姨姨無講喎.
佢今日只係話低年級26號去旅行,提我地早一個鐘去車站接小朋友.

原帖由 vvmon 於 09-11-23 09:18 發表
各位媽咪,
今天校車EE話如果小朋友去旅行,要寫張紙比佢,我問佢寫D mug,但因為時間大趕,佢答唔到我。你地校車EE有無叫你地寫,若有,請問知唔知內容係D mug?
我打校車個電話無人覆,你地有無11號校車EE電話呀?
Thank you!
vvmon ...

vvmom,

恭喜!!

BMW,

唔好灰心,繼續努力!!加油!!knock門,終會成功架!!

原帖由 BMW 於 09-11-24 09:42 發表
邊有甘好彩AR....如我所料"学位有限,未能取録",家姐勁失望AR!!!!

Wallwini,

唔知今日架情況係點呢?一班只有5個家長可以去旅行幫手,係咪?

原帖由 Wallwini 於 09-11-26 16:56 發表
當今天看到學校旅行, 才發覺老師真的很辛苦,小一生真的很難控制, 而且是一班45人,單是排隊也花很多時間.

vvmon,

梗要有個地方呻下架!唔緊要.

各位,

開心果100日挑戰賽個system要up-date,未有得玩住

原帖由 vvmon 於 09-12-9 23:25 發表
各位媽咪,
你地有無參加聖誕咭設計比賽呀?知唔知係咪好似上次咁,一定要參,我唔想做呀!
因為我工人家有急事返咗老家,而家家中工人就係我,屋企事無大小,都係我搞,上至洗衫煮飯,下至通渠洗廁所,都由我一手包辦!最慘公司請唔到假,唉!
...
‹ 上一主題|下一主題