用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

我都未収到通告,但頭先校車EE Call我,話...聴講星期五係1点放学。
If EE所講是真的話...我個女0米採排吾到Law?!

原帖由 bird-bird 於 09-12-1 13:08 發表
你有冇收過通告關於採排的時間呀?  係咪全日照常返學???

唔該

你有冇收過通告關於採排的時間呀?  係咪全日照常返學???

唔該

原帖由 BMW 於 09-12-1 11:36 發表
C火!! 星期五0米採排既...0個日亜女要朗誦比賽。完左比賽再送亜女返学都応該採排完左La...点算?!

C火!! 星期五0米採排既...0個日亜女要朗誦比賽。完左比賽再送亜女返学都応該採排完左La...点算?!

我從前的工作也跟你一樣經常要出差,瞓酒店多過自己屋企。某天我發現原來假如我錯過亞女的成長,多多錢也無法挽回。我很感激所有支持我從前線退下來的人,希望每一個媽咪和女女都一樣幸運!
原帖由 leelee5354 於 09-11-30 17:36 發表
唉 ! 我好有感觸.
我就是很少時間陪兒女.
有些時候, 他們是自己在家與工人吃飯.
我出trip時, 他們便由工人照顧24小時呢 !
我在香港時, 都盡能力在家與他們傾談, 但都十分有愧.
女女上了小一, 我更加覺得working mom ...

唉 ! 我好有感觸.
我就是很少時間陪兒女.
有些時候, 他們是自己在家與工人吃飯.
我出trip時, 他們便由工人照顧24小時呢 !
我在香港時, 都盡能力在家與他們傾談, 但都十分有愧.
女女上了小一, 我更加覺得working mom 是做不長的了, 自己不能跟貼女女學校的事, 很快她便會追不上.

原帖由 bird-bird 於 09-11-30 16:01 發表
絕對同意!!同女女相處真係要多溝通互了解先可以減少磨擦。所以當我打消做"路人甲"這想法後,我便約了幾個家庭去郊遊及燒烤。我們昨天去了清水灣郊野公園,玩了一整天。雖然倦,但是絕對值得。我真的很享受同女兒一起的時間,對一 ...

絕對同意!!同女女相處真係要多溝通互了解先可以減少磨擦。所以當我打消做"路人甲"這想法後,我便約了幾個家庭去郊遊及燒烤。我們昨天去了清水灣郊野公園,玩了一整天。雖然倦,但是絕對值得。我真的很享受同女兒一起的時間,對一些家庭這可能是很奢糜,但慶幸我有選擇。多謝天父!

原帖由 bbmummmy 於 09-11-30 10:30 發表
Hi parentslove2,

其實我所講真係真心話, 成日見好多小朋友跟爸爸媽咪無溝通, 家長只顧返工, 小朋友由姐姐帶上活動, 小朋友其實無興趣上堂, 家長因無同小朋友傾計, 完全唔知仔女嘅思想感覺, 做成好多時小朋友因無興 ...

Hi parentslove2,

其實我所講真係真心話, 成日見好多小朋友跟爸爸媽咪無溝通, 家長只顧返工, 小朋友由姐姐帶上活動, 小朋友其實無興趣上堂, 家長因無同小朋友傾計, 完全唔知仔女嘅思想感覺, 做成好多時小朋友因無興趣, 變成無練習, 成績不好, 接住被家長話.

我都明白家長真係要返工賺$, 但可以利用一D break 嘅時間打個電話問吓佢哋上堂點, 吃飯時間, 星期六, 日D時間跟佢哋溝通玩吓, 我好鍾意用行街時問阿囡返學開唔開心, 最近有無特別事, 鐘意同邊個玩???

哈哈, 就係好似拍拖咁, 搭吓膊頭傾吓計, 你會發覺知道佢哋好多所講D秘密.  

Dear bbmummmy,

That's good point!

Hellorachel,

唔使太唔開心, 一班45人其實只有2-3位家長被抽到, 好多位家長都係聽囡囡形容, 我都係呀, 就用我哋D幻想力去幻想吓.

又或者唸吓我哋無得去自然會用多D時間問囡囡,咪當增加我哋同囡囡D溝通時間,如果有份去,可能睇完就算, 唔會再好似我哋咁問完又問...

原帖由 hellorachel 於 09-11-29 01:53 發表
講真好羨慕你能當今次義工,我只能聽囡囡形容,但佢都好模糊,我問佢睇到d乜佢又講唔出,問佢有乜玩佢話只係跑嚟跑去......唏........完全get唔到佢既心情!

講真好羨慕你能當今次義工,我只能聽囡囡形容,但佢都好模糊,我問佢睇到d乜佢又講唔出,問佢有乜玩佢話只係跑嚟跑去......唏........完全get唔到佢既心情!

d零食真係多, 有薯片, 各式各樣糖, 朱古力, 紫菜, 珍寶珠, 連香口膠都有, 她們share時, 有小朋友唔知那些香口膠唔可以食落肚都唔知, 我好像不停幫她們打開食物, 又開糖, 朱古力, 又要帶她們上洗手間, 小朋友又懂不用那個, 弄到一褲都濕. 總之就好忙...當天有超過十間學校在此旅行, 郊外的人比街上行人還要多, 跟本就沒有時間慢慢看. 8:40左右出發, 9:15分到達, 12時多已經要回校. 1:10就在學校操場再開餐, 妳們可以想像她們那天早上跟本就是在兩個不同地方開大食會

原帖由 Wallwini 於 09-11-26 20:47 發表
是一班只得3個家長&3個老師, 但小朋友就是愛說話, 愛吃零食, 不愛聽老師說話, 排隊時又打尖, 我聽一位老師說在堂上單是叫她們安靜也花5至10分鐘.  可怕

...

3個女人一個墟,何況45位小姐

No Eye See!  My daughter got all the junk food yesterday during outing and bought all sushi back.
What's a day!
Anyway, learn from our mistake!
I thought the outing was like a picnic, eat eat and eat.  My daughter said they had fun.

BMW

我整六個飯團比小豬, 佢分一個比老師, 兩個比小朋友, 自己食三個(都有一碗飯分量)算係咁啦. 佢仲食蒜蓉包餅干同其他小朋友的雞翼同小食, 不過聽講佢係早上十點左右便開餐啦.....唔知點解會飽到夜晚游完水都未識肚餓....

不過佢話因為唔同班, 所以Share 唔到比你個女呀....

原帖由 BMW 於 09-11-26 22:52 發表
0下?!零食??? 我無比零食距帯...基本上平日都少比距食零食架! 吾怪之得帯去Share的食物...盛返甘多帯返屋企La!

0下?!零食??? 我無比零食距帯...基本上平日都少比距食零食架! 吾怪之得帯去Share的食物...盛返甘多帯返屋企La!

原帖由 Wallwini 於 09-11-26 20:37 發表
妳囡囡很有禮貌, 但我覺得她今天吃了很多很多零食.平時她是否這樣?

是一班只得3個家長&3個老師, 但小朋友就是愛說話, 愛吃零食, 不愛聽老師說話, 排隊時又打尖, 我聽一位老師說在堂上單是叫她們安靜也花5至10分鐘.  可怕

原帖由 fyeung 於 09-11-26 17:11 發表
Wallwini,

唔知今日架情況係點呢?一班只有5個家長可以去旅行幫手,係咪?

妳囡囡很有禮貌, 但我覺得她今天吃了很多很多零食.平時她是否這樣?

原帖由 BMW 於 09-11-26 17:34 發表
今日班小女生点AR?

今日班小女生点AR?

原帖由 Wallwini 於 09-11-26 16:56 發表
當今天看到學校旅行, 才發覺老師真的很辛苦,小一生真的很難控制, 而且是一班45人,單是排隊也花很多時間.

Wallwini,

唔知今日架情況係點呢?一班只有5個家長可以去旅行幫手,係咪?

原帖由 Wallwini 於 09-11-26 16:56 發表
當今天看到學校旅行, 才發覺老師真的很辛苦,小一生真的很難控制, 而且是一班45人,單是排隊也花很多時間.

‹ 上一主題|下一主題