用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

Thx fyeung & easybring 回覆,

fyeung, pl check PM

原帖由 fyeung 於 10-3-25 18:18 發表
manyeung88 & easybring,

若有需要,我建議上門補習多過去補習社.

manyeung88,

please check pm!

十月媽咪, 你真係講解得好詳盡.

我都覺得GH是OK的, 不過45人一班是我最不喜歡的, 老師真的照顧不來45位"小姐", 我女女常回來說有時同學好嘈, 老師都只係警告, 照講書, 沒有處理.  

還有一點是考試的"善後工作", 沒有試卷回家, 家長日又沒有太多發問時間. 我想和學校溝通多少少.

manyeung88 & easybring,

若有需要,我建議上門補習多過去補習社.

manyeung88,

please check pm!

原帖由 manyeung88 於 10-3-24 22:55 發表
fyeung, easybring,

請問新都城有邊間補習杜跟功課好? 仲有,我想同個囡囡補Grammer有咩好介紹(新都城or出面都得)?

Thanks

Hi easybring,

Pls check pm!!

原帖由 easybring 於 10-3-24 12:49 發表
十月媽咪,

tko是否有很多德望小學生?  我是新都城.  囡囡們平日也早起, 我怕有課後活動, 沒有校車, 工人姐姐難接放學.
穎晴媽咪

fyeung,

其實, 學校真係好體貼家長/學生. 我都好放心.  我唔望入校隊, 希望囡囡自己攪掂功課/測驗/考試, 有時間和心情去explorer新事物, 都好足夠(唔容易).

原帖由 fyeung 於 10-3-24 22:52 發表
easybring,

我係TKO上香兒+Tom Lee.走完一個地方,過左半個鐘再彈琴(Tom Lee).其實我都好鍾意GH唔會有星期六課外活動,小朋友仲可以keep番以前學緊架課外活動.而且如阿十話齋,小二有活動,都係activity時段內,一個星期 ...
~easybring~

manyeung88,
sorry, 補習杜跟功課係我遲下既問題...我打算都係同而家一樣, 囡囡自己做晒功課, 我回家再check下, 冇咩大錯就算. 小錯由老師改(辛苦老師), 等亞囡下次自己醒小小.  如果真係自己攪唔掂, 我又打鑼搵上門補習老師.  我唔想佢去補習社.

原帖由 manyeung88 於 10-3-24 22:55 發表

請問新都城有邊間補習杜跟功課好? 仲有,我想同個囡囡補Grammer有咩好介紹(新都城or出面都得)?

Thanks
~easybring~

TszYingMama,

其實你問的, 都要視乎小朋友情況而定, FOR我女唻講, 因為佢由K2已經畀我操開, 所以面對學校既功課, 測驗, 默書, 我覺得係適量, 唔算多!

功課每日平均七至八樣, 大約一半係改正, 即係無改正既話, 三至四樣吧, 有時響學校做埋返唻, 返到屋企我DOUBLE CHECK, 有錯就改, 無錯就完成當日功課了!

默書會響一星期前畀範圍, 有足夠時間準備, 平均每星期都會默一次中文, 一次英文, 以今年為例, 英文定響逢星期一默書; 中文定響逢星期四默書! 又以今個&下個星期測驗週為例, regular的中英文默書都會暫停! 以便小朋友好好準備測驗!

GH全年兩測兩考, 沒有特別多...測考之前, 老師會有D唔計分既QUIZ畀小朋友做下, 當係溫習, 我覺得幾好!

一班45人, 我個人覺得真係多得滯, 照顧上確係有難度, 幸好每次有事打返學校搵班主任, 班主任都會抽時間回覆, 但就唔好EXPECT每次都可以詳談, 因為佢地多數都係抽空堂時間去回覆家長既來電!

至於老師嚴唔嚴肅, 聽講低年班既老師比較NICE, 高年班既老師就好嚴肅, 不過我都係聽講唧! 我女好鍾意班主任, 覺得班主任好體諒佢&關心佢, 我發覺個女有乜野生理OR心理上既問題, 同老師講左之後, 老師會同佢傾的...當然....小朋友上堂果陣掛住傾偈, 騷擾課堂秩序果陣, 老師係會鬧的!

由於我女由幼稚園開始已經唔鍾意舉手問太多問題, 所以小朋友會唔會因為老師嚴肅而唔敢問問題呢? 我唔太清楚! 不過有樣野係我女進步左既, 就係佢雖然唔舉手問問題, 但佢升左GH之後, 係敢舉手答問題, 仲要係經常舉, 經常期望老師會叫佢回答問題啊!

還有的是, 我女幼稚園時係普通話學校, 三年入面都唔肯響外人面前講一句普通話&英文, 但上左GH兩三個月開始, 佢就主動講喇, 我唔知係學校既語言環境令佢改變, 定係佢大個左, 夠膽左呢?! 以前響幼稚園, ORAL被老師評為2 (5分最高, 1分最低), 但響上學期考試, 阿女ORAL部份係滿分, 我覺得係好大既進步唻啊!

原帖由 TszYingMama 於 10-3-24 23:36 發表
HI 十月媽咪,
我囡囡是準GH生, 見你講開校內情況, 我想八下GH的功課, 測驗, 默書是否很多. 45人一班, 會否容易被忽略呢. GH是否很傳統, 老師又是否很嚴肅. 而小朋友會否因此而不敢多問問題. 不好意思, 太多問題.

...

HI 十月媽咪,
我囡囡是準GH生, 見你講開校內情況, 我想八下GH的功課, 測驗, 默書是否很多. 45人一班, 會否容易被忽略呢. GH是否很傳統, 老師又是否很嚴肅. 而小朋友會否因此而不敢多問問題. 不好意思, 太多問題.

原帖由 十月媽咪 於 10-3-24 16:25 發表
TKO真係幾多GH小學生的, 不過你可以放心, GH小一無課後活動架, 小二至開始有, 但佢地D活動唔係響放學後進行架, 而係每日都有堂活動堂, 咁小二以上既同學仔, 可以揀一樣活動唻參加, 每星期一次架咋, 即係一至五最後一 ...

Thanks

easybring,

我係TKO上香兒+Tom Lee.走完一個地方,過左半個鐘再彈琴(Tom Lee).其實我都好鍾意GH唔會有星期六課外活動,小朋友仲可以keep番以前學緊架課外活動.而且如阿十話齋,小二有活動,都係activity時段內,一個星期一次,除非入左校隊,如田徑,泳隊,合唱團,舞蹈團,咁就可能要練多d時間.

原帖由 easybring 於 10-3-24 19:29 發表
睇完你地咁講, 好似唔搬仲好, 唔洗又賣/買樓, 好多charges, 又好似好急, 幾煩架...... 8下得唔得, 你黎新都城學咩呀?  我就要every weekend出去玩drama.

我住左新都城好耐, 好熟啦, 亞囡有d興趣班都係到, 十分方便. ...

睇完你地咁講, 好似唔搬仲好, 唔洗又賣/買樓, 好多charges, 又好似好急, 幾煩架...... 8下得唔得, 你黎新都城學咩呀?  我就要every weekend出去玩drama.

我住左新都城好耐, 好熟啦, 亞囡有d興趣班都係到, 十分方便.

原帖由 fyeung 於 10-3-24 18:26 發表
easybring,

其實新都城都ok架,6:25 am左右上車(若我無記錯),而且附近又有商場&小朋友學野架地方.我每個weekend都要走入去學野架!
上車落車時間唔會同星河明居相差得太多,咁不如唔好搬,搬屋好頭痛架.(個人意見)

...
~easybring~

easybring,

其實新都城都ok架,6:25 am左右上車(若我無記錯),而且附近又有商場&小朋友學野架地方.我每個weekend都要走入去學野架!
上車落車時間唔會同星河明居相差得太多,咁不如唔好搬,搬屋好頭痛架.(個人意見)

原帖由 easybring 於 10-3-24 10:25 發表
十月媽咪 & fyeung,

十分有用的資料, 沙田樓價仲實惠d.  德福真係no no no. 星河明居可能是首選, 我的家人住東九龍, 會方便d.  tko應該6:30左右上車?  

很多謝你有心幫我看看路線圖! very helpful.

Elaine

...

TKO真係幾多GH小學生的, 不過你可以放心, GH小一無課後活動架, 小二至開始有, 但佢地D活動唔係響放學後進行架, 而係每日都有堂活動堂, 咁小二以上既同學仔, 可以揀一樣活動唻參加, 每星期一次架咋, 即係一至五最後一堂活動堂, 假設你小朋友逢星期二參加左手工藝班 (查實我唔知有咩班的, 只係假設), 咁你小朋友就逢星期二既最後一堂活動堂去上手工藝班, 其餘四日既活動堂, 就留響課室做功課的啊, 所以我見D高年級姐姐, 日日都係準時三點放學架!

不過若然係校隊我就唔清楚係點安排喇, 只知道如果係普通課餘活動的話, 係唔影響小朋友放學安排的啊!

原帖由 easybring 於 10-3-24 12:49 發表
十月媽咪,

tko是否有很多德望小學生?  我是新都城.  囡囡們平日也早起, 我怕有課後活動, 沒有校車, 工人姐姐難接放學.

十月媽咪,

原帖由 十月媽咪 於 10-3-24 11:42 發表
仲有調景嶺, 六點四十分左右上車! 但如果係日出康城, 清水灣半島就六點半左右!
~easybring~

仲有調景嶺, 六點四十分左右上車! 但如果係日出康城, 清水灣半島就六點半左右!

原帖由 easybring 於 10-3-24 10:25 發表

十分有用的資料, 沙田樓價仲實惠d.  德福真係no no no. 星河明居可能是首選, 我的家人住東九龍, 會方便d.  tko應該6:30左右上車?  

Elaine

...

Elaine

原帖由 十月媽咪 於 10-3-24 06:58 發表
fyeung,

我見個路線圖, 德福係頭站呀陰公, 之後就兜去麗晶花園, 淘大花園, 樂雅苑巴士站, 海天大廈,鳳儀大廈, 樂意園金豪閣, 康麗園, 秀茂坪警察宿舍, 秀麗街曉麗苑,, 寶達村, 然後至回校呢....total 13個站呀! 唔知上年九月開學之後, 個路線圖係咪都仲係咁多站既呢?! 但就咁單睇上年九月前幅圖....住德福....無乜著數啊!

反而搬入沙田仲好, 沙田東線:例如第一城, 帝堡城, 幾正, 成七點鐘至上車啊....沙田西線: 例如河畔花園, 富豪花園, 濱景花園, 翠湖花園, 碧濤花園呢d, 都係七點後上車呢!
~easybring~

fyeung,

我見個路線圖, 德福係頭站呀陰公, 之後就兜去麗晶花園, 淘大花園, 樂雅苑巴士站, 海天大廈,鳳儀大廈, 樂意園金豪閣, 康麗園, 秀茂坪警察宿舍, 秀麗街曉麗苑,, 寶達村, 然後至回校呢....total 13個站呀! 唔知上年九月開學之後, 個路線圖係咪都仲係咁多站既呢?! 但就咁單睇上年九月前幅圖....住德福....無乜著數啊!

反而搬入沙田仲好, 沙田東線:例如第一城, 帝堡城, 幾正, 成七點鐘至上車啊....沙田西線: 例如河畔花園, 富豪花園, 濱景花園, 翠湖花園, 碧濤花園呢d, 都係七點後上車呢!

原帖由 fyeung 於 10-3-23 22:43 發表
阿十,

咩仲早過我係藍田??!

阿十,

咩仲早過我係藍田??!

原帖由 十月媽咪 於 10-3-23 19:03 發表
嘩...望下個路線圖, 至發覺原來德福都唔係幾盞, 仲返得早過我地住TKO的啊! 我見德福有兩個站, 一個6:25, 一個6:27!

嘩...望下個路線圖, 至發覺原來德福都唔係幾盞, 仲返得早過我地住TKO的啊! 我見德福有兩個站, 一個6:25, 一個6:27!

原帖由 easybring 於 10-3-23 11:15 發表
THANKS. 我有考慮if遲到"飛的返學校"的問題.  九龍灣是否只有德福.  請問幾點上校車呢?  我希望可以好似幼稚園咁, keep到日日上到校車啦.

THANKS. 我有考慮if遲到"飛的返學校"的問題.  九龍灣是否只有德福.  請問幾點上校車呢?  我希望可以好似幼稚園咁, keep到日日上到校車啦.

原帖由 十月媽咪 於 10-3-22 18:58 發表
咁有無考慮埋九龍灣? IN CASE朝早唔知醒起身, 由九龍灣飛的返學校, 點都快過&平過藍田啊! 同埋九龍灣都有好多野學....諗諗佢!

~easybring~
‹ 上一主題|下一主題