用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

junior_pam,

多謝你開個topic,大家可以傾度傾下.
我囡囡9月份加入GH大家庭! 入黎打個招呼先!

原帖由 junior_pam 於 09-2-24 19:57 發表
Do you have any ideas on the new school time in the forthcoming year as it is going to be a full day schooling.
Do you know if the school offer school bus at the choi hung MTR station near Ping Shek.
...

smallegg,

好開心係度見到你!!多d上黎chat下.
up-date下先:
學費 - HKD 3,731.00 for P1-P4.
P1未有課外活動,要P2先有.

今日蒑蒑個同學仔second in. ok左,即刻call我報喜.真開心愈來愈多朋友仔加入GH.

原帖由 smallegg 於 09-6-29 23:59 發表
多謝你開個topic,大家可以傾度傾下.
我囡囡9月份加入GH大家庭! 入黎打個招呼先!

Hi fyeung,

我哋都喺度再續前緣喇 [/quote]

junior_pam,

2009 - 2010年上學時間:
7:30 am - 3:00 pm
係second in.架家長問校長得到架回覆.

原帖由 junior_pam 於 09-2-24 19:57 發表
Do you have any ideas on the new school time in the forthcoming year as it is going to be a full day schooling.
Do you know if the school offer school bus at the choi hung MTR station near Ping Shek.
...

mom1118,

Hi!

junior_pam & smallegg,

7:30 am好鬼早,唔知點解咁早.
睇番2008-2009架校車表,我個站上車係6:35 am,咁咪要9:00 pm瞓 ,最遲9:30 pm瞓著.
另外,學校要到8月先有簡介會,係咪?

原帖由 smallegg 於 09-7-1 00:05 發表

junior_pam,mom1118

我都覺得返學時間早得濟,0730打鐘,咁小朋友咪要6點幾起身返學 ,如果頭站上車咪仲慘 ,唔知咁早返學係咪要早會完先正式上堂呢 ,不過聽講唔會九月即轉全日,會返幾個月半日等小朋友 ...

穎晴媽咪,

Hi! me too.我今晚跟你一樣做左夜鬼添.
有無d咩新料??學校無資料可以搵到,要搭個second in.架家長問番校長,再報番料比我添.

原帖由 穎晴媽咪 於 09-7-1 01:24 發表
Hi fyeung, smallegg, mom1118,

好開心我地又係呢度重逢,但一諗起 7:30am 打
鐘,有 d 頭暈呀!

Happy-Mom,

hi!
我地係咪要等到8月先去學校?若果有GH架最新資料post上黎呀!

原帖由 Happy-Mom 於 09-7-3 13:28 發表
等我又入嚟 say Hi!  

Wallwini,

係咪即係開學頭2個星期番半日咁呀?
唔知會唔會8月尾番幾日等佢地小一生適應下.唔使等到9月呢?

原帖由 Wallwini 於 09-7-3 21:45 發表
各位, hello!

我女兒也是明年入讀GH, 上次second in, 校長說大約有兩星期適應期, 因為搬到新校舍大家都要適應.

Wallmini,

咁午飯點安排??我之前去過其他topic,有媽咪話學校會可以提供午飯,不過我唔知詳情.因為我有睇過sanrio書包,若果睇中就順便買個飯壺,$200幾蚊.梗係有用先買咯.

原帖由 Wallwini 於 09-7-4 12:23 發表
fyeung,

不好意思!這個我沒問, 也不太清楚, 她只說大約兩星期,
我還有問她午膳, 其他也沒有問, 因為還有其他人在外面等

仲有,你地有無人住藍田,我睇過上年school bus schedule,要6:35am上車,好鬼早!有無保母車介紹?大家有咩打算?

smallegg,

咁就好啦,唔使小朋友食飯盒公司架飯盒.我覺得我對GH架感覺愈來愈好.以前BK架topic對GH係好負面,而家除左功課呢一點我仲有擔憂之外,其他都無大問題.
不過要等到下個月先去學校再進一步了解,有D頸都長.最好快D搞定D書,呢個悠長假期可以準備定.

原帖由 smallegg 於 09-7-4 23:48 發表

fyeung,

我朋友個囡都讀緊GH,佢話新校舍有自己厨房會供應午餐,但唔知會唔會一開学就有,唉....其實GH各方面我都好滿意,但一諗起6點幾就要上校車就 ...

Wallwini,

咁我都諗唔使買飯壺咯.
知唔知GH會唔會有書包?我知道某D學校有書包賣印左學校logo,若果有架,又煩少一樣啦!

原帖由 Wallwini 於 09-7-5 16:36 發表
校長說, 新的校舍有廚房, 食物主要是蒸的多, 煮好後會送上課室給學生, 一定不會找什麼供應商提供飯盒, 自己亦可以帶飯, 我想我會訂學校的飯(如果不太貴), 因為她吃不多, 每天已很早起床還要煮飯給她, 夏天又怕d飯變 ...

bbmummy,

我都擔心考試會有排名,為左1分半分爭餐飽.

wallmini,

將軍澳係6:30 - 6:40 am.我朋友問civic攞,佢e-mail左比我,係上年架,又係番7:30 am.你要唔要?你pm個e-mail address比我,我可以e-mail比你.

原帖由 bbmummmy 於 09-7-5 23:46 發表
LKMC,

想問吓gh 老師一般會唔會好嚴或好惡, 校長如何 ?

是否每星期都有默書 ? 有無校外參觀 ? 又成績表有無排名? 是全班抑或全級排名次 ?

唔好意思, 太多問題 !!! ...

smallegg & wallmini,

收到,send左!

穎晴媽咪,

我唔買有轆架,我怕個轆dirty左,會整到條白色校裙咯.

Happy-mom,

form average即係平均分?咁即係會寫囡囡每科係above average or below average??

原帖由 Happy-Mom 於 09-7-6 13:20 發表
Hi fyeung,

我都係等緊學校通知。

By the way, 我曾見過GH成績表,係用 Form Average 同自己成績比較,唔知而家有無變?

Happy-Mom,

咁又唔錯.無咁大壓力!

原帖由 Happy-Mom 於 09-7-7 14:30 發表
fyeung,

Form average 應係一個平均分數,隔離一行會有囡囡實際分數,你可知道係 above or below average,但唔見有名次,無咁大壓力!

阿十,

恭喜,恭喜!!勁wow,你有咁多料架,e-mail比我睇下呀!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 17:45 發表
入唻同大家SAY個HI先...

我地今日IN完喇, 響個女唔合作既情況下, 我地一額汗咁完成左個面試, 最後慶幸校長包容, 取錄小女, 完全係執番身彩!

交留位費時, 職員畀左一份書單我地, 仲有最新既校車時間表, 校服商, 自 ...

阿十,

ok! send左個fax number比你by pm.
未分班呀,所以都未知.真係要等到8月簡介會先知.你d資料仲up-dated過我!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 18:05 發表
fyeung,
我屋企無scanner呀, email唔到畀你, 但我有fax機, 你pm個fax no.畀我, 我fax畀你丫!

仲有呀, 交留位費嗰陣仲分埋班添喇, 你阿女分左班未呀? 睇下係咪同一班?!

...

阿十,

唔使call我,先fax你寫左我個英文名(你知架啦 )係第一頁就ok! thanks!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 23:04 發表
fyeung,
好的, 聽日send畀你, 係咪九點後就隨時可以fax畀你? 駛唔駛預先call你架?

bbmummy,

有個問題,之前高班架媽咪AM回覆,P1無課外活動,要P2先有.咁我地下午會做咩??
若果會係學校做功課我又唔拘呀!

原帖由 bbmummmy 於 09-7-10 00:42 發表
剛從gh p2找到, 如果係就好啦

[Mine will be in 3C.

Her form teacher said all the lessons will be taught in the morning.  Afternoon session is for extra-curricular activities and homework.  N ...

Wallmini & LKMC,

我朋友都係咁講,校長唔buy公文,由於要死記+小朋友咁細個,要做10頁,即20版,好辛苦.
其實我囡囡都讀左公文數2年,我主要係要佢記住要自動自覺做功課,自學自習,我暫時無諗到唔讀住,睇下開學會唔會太多野做,(因為除左功課仲有課外活動),到時再打算.

原帖由 Wallwini 於 09-7-10 17:17 發表
LKMC,

我上次second in 時, 我女兒跟校長說她有學kumon,
到校長見我時, 她說: 如果我收妳的小朋友, 妳要停學kumon, 最主要的原因是它們教學很死板, 每天都要重複做相同題目. ...

tct,

我都收到學校資料.
我囡囡都係1B,同學仔!!

原帖由 tct 於 09-7-10 19:19 發表
Thanks!我個女係1B.  
‹ 上一主題|下一主題