教育王國

標題: Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [打印本頁]

作者: junior_pam    時間: 09-2-8 20:15     標題: Welcome 09/2009 primary one Good Hoper

Dear parents of primary one Good Hoper,
I am delighted that I am one of your school family members.
Actually, what sorts of queries, concerns and worries do you want to know  in the forthcoming primary one because I believe that sharing among parents are very important.
I have many, many....
Just want to have a chat with the parents who want to share what they know because I have no friends there.
Also welcome the parents of senior class.
thanks

作者: yauyauyanyan    時間: 09-2-15 00:19

原帖由 junior_pam 於 09-2-8 20:15 發表
Dear parents of primary one Good Hoper,
I am delighted that I am one of your school family members.
Actually, what sorts of queries, concerns and worries do you want to know  in the forthcoming primar ...

Hi , my little girl will be P.1 this sept , and my older daughter is P.1 now , we can share the informations .
作者: junior_pam    時間: 09-2-15 16:01

Dear Yauyauyanyan,
I believe that your information is the most updated one because your elder daughter is studying in primary one.
I want to know if the teachers are nice or not
if the classmates are nice or not
if their parents are nice or not
if the sport requriement is heavy
if the tests, dictations or exminations are demanding.
if any school bus waits at MTR or else
I am sorry for many many questions
thanks a lot a lot....
原帖由 yauyauyanyan 於 09-2-15 00:19 發表

Hi , my little girl will be P.1 this sept , and my older daughter is P.1 now , we can share the informations .

作者: yauyauyanyan    時間: 09-2-19 18:01

原帖由 junior_pam 於 09-2-15 16:01 發表
Dear Yauyauyanyan,
I believe that your information is the most updated one because your elder daughter is studying in primary one.
I want to know if the teachers are nice or not
if the classmates are ...

my daughter's class teacher is very nice , I think in all schools , may have different character students , so it's hard to tell the classmates are nice or not .
The homework not too much when comparing with some官或津校。
上下學期各有一次test and exam. ,中間會有D 小測。
have enough time for your preparation.
not every week have dictiation , until now I think it's OK . But you need to speak more english with your daughter , read more english books , then she willl feel more earier to handle .
good luck .
作者: junior_pam    時間: 09-2-19 19:12

Thanks very very very much

原帖由 yauyauyanyan 於 09-2-19 18:01 發表

my daughter's class teacher is very nice , I think in all schools , may have different character students , so it's hard to tell the classmates are nice or not .
The homework not too much when compa ...

作者: yauyauyanyan    時間: 09-2-23 23:59

原帖由 junior_pam 於 09-2-19 19:12 發表
Thanks very very very much

you are wellcome , you can ask anything if you would like to know more.
作者: junior_pam    時間: 09-2-24 19:57

Do you have any ideas on the new school time in the forthcoming year as it is going to be a full day schooling.
Do you know if the school offer school bus at the choi hung MTR station near Ping Shek.
thanks
原帖由 yauyauyanyan 於 09-2-23 23:59 發表

you are wellcome , you can ask anything if you would like to know more.

作者: fyeung    時間: 09-6-29 23:39

junior_pam,

多謝你開個topic,大家可以傾度傾下.
我囡囡9月份加入GH大家庭! 入黎打個招呼先!

原帖由 junior_pam 於 09-2-24 19:57 發表
Do you have any ideas on the new school time in the forthcoming year as it is going to be a full day schooling.
Do you know if the school offer school bus at the choi hung MTR station near Ping Shek.
...

作者: smallegg    時間: 09-6-29 23:59

[/quote]

Hi fyeung,

我哋都喺度再續前緣喇
作者: fyeung    時間: 09-6-30 00:32

smallegg,

好開心係度見到你!!多d上黎chat下.
up-date下先:
學費 - HKD 3,731.00 for P1-P4.
P1未有課外活動,要P2先有.

今日蒑蒑個同學仔second in. ok左,即刻call我報喜.真開心愈來愈多朋友仔加入GH.

原帖由 smallegg 於 09-6-29 23:59 發表

Hi fyeung,

我哋都喺度再續前緣喇 [/quote]
作者: fyeung    時間: 09-6-30 19:01

junior_pam,

2009 - 2010年上學時間:
7:30 am - 3:00 pm
係second in.架家長問校長得到架回覆.

原帖由 junior_pam 於 09-2-24 19:57 發表
...

作者: junior_pam    時間: 09-6-30 21:09

Nice to meet fyeung and smallegg.
But, I have a question why it is so early in full day schooling. It seems that no big difference in half day schooling  is noted.

原帖由 fyeung 於 09-6-30 19:01 發表
junior_pam,

2009 - 2010年上學時間:
7:30 am - 3:00 pm
係second in.架家長問校長得到架回覆.

作者: mom1118    時間: 09-6-30 22:22

Hi all,

等我又入嚟 say hi 先 !!

原帖由 fyeung 於 09-6-30 00:32 發表
smallegg,

好開心係度見到你!!多d上黎chat下.
up-date下先:
學費 - HKD 3,731.00 for P1-P4.
P1未有課外活動,要P2先有.

今日蒑蒑個同學仔second in. ok左,即刻call我報喜.真開心愈來愈多朋友仔加入GH.

Hi fyeun ...

作者: smallegg    時間: 09-7-1 00:05

原帖由 junior_pam 於 09-6-30 21:09 發表
Nice to meet fyeung and smallegg.
But, I have a question why it is so early in full day schooling. It seems that no big difference in half day schooling  is noted.

junior_pam,mom1118

我都覺得返學時間早得濟,0730打鐘,咁小朋友咪要6點幾起身返學 ,如果頭站上車咪仲慘 ,唔知咁早返學係咪要早會完先正式上堂呢 ,不過聽講唔會九月即轉全日,會返幾個月半日等小朋友適應先慢慢轉全日
作者: fyeung    時間: 09-7-1 00:53

mom1118,

Hi!

junior_pam & smallegg,

7:30 am好鬼早,唔知點解咁早.
睇番2008-2009架校車表,我個站上車係6:35 am,咁咪要9:00 pm瞓 ,最遲9:30 pm瞓著.
另外,學校要到8月先有簡介會,係咪?

原帖由 smallegg 於 09-7-1 00:05 發表

junior_pam,mom1118

我都覺得返學時間早得濟,0730打鐘,咁小朋友咪要6點幾起身返學 ,如果頭站上車咪仲慘 ,唔知咁早返學係咪要早會完先正式上堂呢 ,不過聽講唔會九月即轉全日,會返幾個月半日等小朋友 ...

作者: 穎晴媽咪    時間: 09-7-1 01:24

Hi fyeung, smallegg, mom1118,

好開心我地又係呢度重逢,但一諗起 7:30am 打
鐘,有 d 頭暈呀!
作者: fyeung    時間: 09-7-1 01:50

穎晴媽咪,

Hi! me too.我今晚跟你一樣做左夜鬼添.
有無d咩新料??學校無資料可以搵到,要搭個second in.架家長問番校長,再報番料比我添.

原帖由 穎晴媽咪 於 09-7-1 01:24 發表
Hi fyeung, smallegg, mom1118,

好開心我地又係呢度重逢,但一諗起 7:30am 打
鐘,有 d 頭暈呀!

作者: Happy-Mom    時間: 09-7-3 13:28

等我又入嚟 say Hi!  

作者: fyeung    時間: 09-7-3 13:55

Happy-Mom,

hi!
我地係咪要等到8月先去學校?若果有GH架最新資料post上黎呀!

原帖由 Happy-Mom 於 09-7-3 13:28 發表
等我又入嚟 say Hi!  

作者: Wallwini    時間: 09-7-3 21:45

各位, hello!

我女兒也是明年入讀GH, 上次second in, 校長說大約有兩星期適應期, 因為搬到新校舍大家都要適應.
作者: bbmummmy    時間: 09-7-3 22:00

Hello,

我囡囡應該都係09 gh p.1生, 正如大家所講1st interview 係什麼資料都無, 所以我都係從朋友手中知最新校車時間表, 請問有無人住九龍城警署附近 ?

又請問所講兩星期適應期係咪指返半日 ? 講真7:30至3:00對小朋友真係好長.

請問知唔知如果真係遲到會如何處罰 ?  希望快d有多些資料.
作者: fyeung    時間: 09-7-4 00:17

Wallwini,

係咪即係開學頭2個星期番半日咁呀?
唔知會唔會8月尾番幾日等佢地小一生適應下.唔使等到9月呢?

原帖由 Wallwini 於 09-7-3 21:45 發表
各位, hello!

我女兒也是明年入讀GH, 上次second in, 校長說大約有兩星期適應期, 因為搬到新校舍大家都要適應.

作者: vclo    時間: 09-7-4 11:27

HI ALL,

請問你們的囡囡在那間幼稚園畢業?
作者: Wallwini    時間: 09-7-4 12:23

fyeung,

不好意思!這個我沒問, 也不太清楚, 她只說大約兩星期,
我還有問她午膳, 其他也沒有問, 因為還有其他人在外面等

原帖由 fyeung 於 09-7-4 00:17 發表
Wallwini,

係咪即係開學頭2個星期番半日咁呀?
唔知會唔會8月尾番幾日等佢地小一生適應下.唔使等到9月呢?

作者: sweetma    時間: 09-7-4 23:23

我都入黎打個招呼先!
作者: fyeung    時間: 09-7-4 23:29

Wallmini,

咁午飯點安排??我之前去過其他topic,有媽咪話學校會可以提供午飯,不過我唔知詳情.因為我有睇過sanrio書包,若果睇中就順便買個飯壺,$200幾蚊.梗係有用先買咯.

原帖由 Wallwini 於 09-7-4 12:23 發表
fyeung,

不好意思!這個我沒問, 也不太清楚, 她只說大約兩星期,
我還有問她午膳, 其他也沒有問, 因為還有其他人在外面等

作者: fyeung    時間: 09-7-4 23:34

仲有,你地有無人住藍田,我睇過上年school bus schedule,要6:35am上車,好鬼早!有無保母車介紹?大家有咩打算?
作者: smallegg    時間: 09-7-4 23:48

原帖由 fyeung 於 09-7-4 23:29 發表
Wallmini,

咁午飯點安排??我之前去過其他topic,有媽咪話學校會可以提供午飯,不過我唔知詳情.因為我有睇過sanrio書包,若果睇中就順便買個飯壺,$200幾蚊.梗係有用先買咯.

...

fyeung,

我朋友個囡都讀緊GH,佢話新校舍有自己厨房會供應午餐,但唔知會唔會一開学就有,唉....其實GH各方面我都好滿意,但一諗起6點幾就要上校車就
作者: smallegg    時間: 09-7-4 23:50

原帖由 vclo 於 09-7-4 11:27 發表
HI ALL,

vclo,

我囡囡在St.Cat畢業。
作者: fyeung    時間: 09-7-5 00:25

smallegg,

咁就好啦,唔使小朋友食飯盒公司架飯盒.我覺得我對GH架感覺愈來愈好.以前BK架topic對GH係好負面,而家除左功課呢一點我仲有擔憂之外,其他都無大問題.
不過要等到下個月先去學校再進一步了解,有D頸都長.最好快D搞定D書,呢個悠長假期可以準備定.

原帖由 smallegg 於 09-7-4 23:48 發表

fyeung,

我朋友個囡都讀緊GH,佢話新校舍有自己厨房會供應午餐,但唔知會唔會一開学就有,唉....其實GH各方面我都好滿意,但一諗起6點幾就要上校車就 ...

作者: Wallwini    時間: 09-7-5 16:36

校長說, 新的校舍有廚房, 食物主要是蒸的多, 煮好後會送上課室給學生, 一定不會找什麼供應商提供飯盒, 自己亦可以帶飯, 我想我會訂學校的飯(如果不太貴), 因為她吃不多, 每天已很早起床還要煮飯給她, 夏天又怕d飯變壞, 冬天又怕d飯唔夠熱,如果在學校一定新鮮.
作者: junior_pam    時間: 09-7-5 22:11

My sweetie come from a ordinary kindergarten "Creative Kindergarten"
regards
原帖由 vclo 於 09-7-4 11:27 發表
HI ALL,

作者: fyeung    時間: 09-7-5 22:34

Wallwini,

咁我都諗唔使買飯壺咯.
知唔知GH會唔會有書包?我知道某D學校有書包賣印左學校logo,若果有架,又煩少一樣啦!

原帖由 Wallwini 於 09-7-5 16:36 發表
校長說, 新的校舍有廚房, 食物主要是蒸的多, 煮好後會送上課室給學生, 一定不會找什麼供應商提供飯盒, 自己亦可以帶飯, 我想我會訂學校的飯(如果不太貴), 因為她吃不多, 每天已很早起床還要煮飯給她, 夏天又怕d飯變 ...

作者: Wallwini    時間: 09-7-5 23:04

這個我不太清楚, 不過我猜沒有, 我在街上也沒看過.

妳是否有校車表, 妳知否在將軍澳上車的時間?

原帖由 fyeung 於 09-7-5 22:34 發表
Wallwini,

咁我都諗唔使買飯壺咯.
知唔知GH會唔會有書包?我知道某D學校有書包賣印左學校logo,若果有架,又煩少一樣啦!

作者: bbmummmy    時間: 09-7-5 23:13     標題: 回覆 1# fyeung 的文章

Fyeung,

我見過附近gh學生, 佢哋係用自己嘅書包, 我今日都有同囡囡講等o羅咗書單後就一齊選書包, 因我都唔知gh多唔多書, 有無人知呀 ? 唔知轉咗全日後d書可唔可以放在學校 ?

請問有無人知道gh學生要唔要一定上游泳課, 如要由幾年級開始 ?

我睇過web, 學校好似真係好靚, 唔知orientation day 可唔可以比家長一齊參觀呢 ?
作者: LKMC    時間: 09-7-5 23:34

原帖由 fyeung 於 09-7-5 00:25 發表
smallegg,

咁就好啦,唔使小朋友食飯盒公司架飯盒.我覺得我對GH架感覺愈來愈好.以前BK架topic對GH係好負面,而家除左功課呢一點我仲有擔憂之外,其他都無大問題.
不過要等到下個月先去學校再進一步了解,有D頸都長.最好 ...

囡囡升小二,讀了一年,佢讀得好開心,升小一後很快已習慣新環境,而且功課一點也不多,比起一般津小還要少,而且也很有質素!大可放心!
作者: bbmummmy    時間: 09-7-5 23:46     標題: 回覆 1# LKMC 的文章

LKMC,

想問吓gh 老師一般會唔會好嚴或好惡, 校長如何 ?

是否每星期都有默書 ? 有無校外參觀 ? 又成績表有無排名? 是全班抑或全級排名次 ?

唔好意思, 太多問題 !!!
作者: fyeung    時間: 09-7-6 00:08

bbmummy,

我都擔心考試會有排名,為左1分半分爭餐飽.

wallmini,

將軍澳係6:30 - 6:40 am.我朋友問civic攞,佢e-mail左比我,係上年架,又係番7:30 am.你要唔要?你pm個e-mail address比我,我可以e-mail比你.

原帖由 bbmummmy 於 09-7-5 23:46 發表
LKMC,

是否每星期都有默書 ? 有無校外參觀 ? 又成績表有無排名? 是全班抑或全級排名次 ?

唔好意思, 太多問題 !!! ...

作者: 穎晴媽咪    時間: 09-7-6 02:05

fyeung,

GHS 無自己既書包,但以前曾聽過 GH 的家
長講不能用有轆 (即係似手拖喼果類款式) 既
書包,唔知依家有冇改變呢!

原帖由 fyeung 於 09-7-5 22:34 發表
Wallwini,

咁我都諗唔使買飯壺咯.

作者: smallegg    時間: 09-7-6 11:47

原帖由 fyeung 於 09-7-6 00:08 發表
bbmummy,

我都擔心考試會有排名,為左1分半分爭餐飽.

wallmini,

將軍澳係6:30 - 6:40 am.我朋友問civic攞,佢e-mail左比我,係上年架,又係番7:30 am.你要唔要?你pm個e-mail address比我,我可以e-mail比你.

...

fyeung,

可否e-mail個校車時間表俾我?已pm咗個e-mail add俾你 Thx
作者: Happy-Mom    時間: 09-7-6 13:20

Hi fyeung,

我都係等緊學校通知。

By the way, 我曾見過GH成績表,係用 Form Average 同自己成績比較,唔知而家有無變?

原帖由 fyeung 於 09-7-3 13:55 發表
Happy-Mom,

hi!
我地係咪要等到8月先去學校?若果有GH架最新資料post上黎呀!

作者: Wallwini    時間: 09-7-7 09:57

fyeung,

我已pm給妳, 麻煩妳看看收到沒有?
作者: fyeung    時間: 09-7-7 13:39

smallegg & wallmini,

收到,send左!

穎晴媽咪,

我唔買有轆架,我怕個轆dirty左,會整到條白色校裙咯.

Happy-mom,

form average即係平均分?咁即係會寫囡囡每科係above average or below average??

原帖由 Happy-Mom 於 09-7-6 13:20 發表
Hi fyeung,

我都係等緊學校通知。

By the way, 我曾見過GH成績表,係用 Form Average 同自己成績比較,唔知而家有無變?

作者: Schoolbus26    時間: 09-7-7 14:28

小女今年被德望小學收了, 但都很憂慮, 高年級家長可否比
些意見:
1)  功課量是否真的很沉重
2)  學校是否很嚴, 會不會令到小孩子沒有了自己的發展
      空間及有些時沒有自信
3)  是不是很多家長還會出外再補習
4)  物質感大唔大
5)  是不是只是讀書, 沒有其他課外知識
作者: Happy-Mom    時間: 09-7-7 14:30

fyeung,

Form average 應係一個平均分數,隔離一行會有囡囡實際分數,你可知道係 above or below average,但唔見有名次,無咁大壓力!

原帖由 fyeung 於 09-7-7 13:39 發表
smallegg & wallmini,

收到,send左!

穎晴媽咪,

我唔買有轆架,我怕個轆dirty左,會整到條白色校裙咯.

Happy-mom,

form average即係平均分?咁即係會寫囡囡每科係above average or below average??

...

作者: fyeung    時間: 09-7-7 18:16

Happy-Mom,

咁又唔錯.無咁大壓力!

原帖由 Happy-Mom 於 09-7-7 14:30 發表
fyeung,

Form average 應係一個平均分數,隔離一行會有囡囡實際分數,你可知道係 above or below average,但唔見有名次,無咁大壓力!

作者: Wallwini    時間: 09-7-7 22:18

有沒有人知道, 學校會有分班試嗎? 學校有沒有小食部?
作者: smallegg    時間: 09-7-7 22:28

原帖由 fyeung 於 09-7-7 18:16 發表
Happy-Mom,

咁又唔錯.無咁大壓力!

fyeung,

收到喇,唔該哂
作者: LKMC    時間: 09-7-7 22:46

原帖由 Schoolbus26 於 09-7-7 14:28 發表
小女今年被德望小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c收了, 但都很憂慮, 高年級家長可否比
些意見:
1)  功課量是否真的很沉重
2)  學校是否很嚴, 會不會令到小孩 ...

唔駛擔心喎,比起津小,完全沒壓力,沒排名次,只知自己在平均以上還是以下,功課不多,而且有質素,校長不主張補習,囡囡亦沒有補習,平日也有時間看課外書,班主任很好,同學間沒有比較,囡囡讀得很開心,明年升小二了!
作者: LKMC    時間: 09-7-7 22:52

原帖由 bbmummmy 於 09-7-5 23:46 發表
LKMC,

唔好意思, 太多問題 !!! ...

如果無記錯,開學第一個月好像未有默書,之後每星期有中英默各一次,但份量不多,有校外參觀,沒有排名,但聽高班的姐姐說好像是下學期期考後每級的頭十名有獎,但今年因停課沒考試,所以無頒獎!
作者: anthony010103    時間: 09-7-7 22:59

原帖由 LKMC 於 09-7-5 23:34 發表

囡囡升小二,讀了一年,佢讀得好開心,升小一後很快已習慣新環境,而且功課一點也不多,比起一般津小還要少,而且也很有質素!大可放心!

Could you also share where your daughter graduated? St Cat or similar rank kinder? or traditional gov/voucher-based kinders? Thanks for sharing!!!
作者: bbmummmy    時間: 09-7-8 00:36     標題: 回覆 1# anthony010103 的文章

唔該哂 LKMC
作者: bbmummmy    時間: 09-7-8 00:39     標題: 回覆 1# bbmummmy 的文章

LKMC,

我聽過有人話gh好似有獎學金, 你有無聽過 ?
作者: bird-bird    時間: 09-7-8 16:44

各位好, 小女都有幸讀德望, 希望以後大家多多關照啦.

聽我朋友講 (佢女兒升小五), 假如活動比賽成績理想都會有獎學金扣減學費, 咁我諗讀書成績好都應該有

原帖由 bbmummmy 於 09-7-8 00:39 發表
LKMC,

我聽過有人話gh好似有獎學金, 你有無聽過 ?

作者: ipadress    時間: 09-7-8 19:47

作者: LKMC    時間: 09-7-8 21:10

原帖由 anthony010103 於 09-7-7 22:59 發表

Could you also share where your daughter graduated? St Cat or similar rank kinder? or traditional gov/voucher-based kinders? Thanks for sharing!!!

She's from St.Cat
作者: anthony010103    時間: 09-7-8 21:29

原帖由 LKMC 於 09-7-8 21:10 發表

She's from St.Cat

But did you send your daughter to attend English  classes outside during k1-k3?
I wonder St Cat also cannot cater for GH requirement...is it ?
Thanks for your sharing !!!
作者: 十月媽咪    時間: 09-7-9 17:45

入唻同大家SAY個HI先...

我地今日IN完喇, 響個女唔合作既情況下, 我地一額汗咁完成左個面試, 最後慶幸校長包容, 取錄小女, 完全係執番身彩!

交留位費時, 職員畀左一份書單我地, 仲有最新既校車時間表, 校服商, 自動過戶既FORM等等...原本上年我地個屋苑係6:40上車, 今年要早13分鐘喇, 即係未夠六點已經要起身了!

原帖由 smallegg 於 09-7-6 11:47 發表

fyeung,

可否e-mail個校車時間表俾我?已pm咗個e-mail add俾你 Thx

作者: fyeung    時間: 09-7-9 18:00

阿十,

恭喜,恭喜!!勁wow,你有咁多料架,e-mail比我睇下呀!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 17:45 發表

我地今日IN完喇, 響個女唔合作既情況下, 我地一額汗咁完成左個面試, 最後慶幸校長包容, 取錄小女, 完全係執番身彩!

交留位費時, 職員畀左一份書單我地, 仲有最新既校車時間表, 校服商, 自 ...

作者: 十月媽咪    時間: 09-7-9 18:05

fyeung,
我屋企無scanner呀, email唔到畀你, 但我有fax機, 你pm個fax no.畀我, 我fax畀你丫!

仲有呀, 交留位費嗰陣仲分埋班添喇, 你阿女分左班未呀? 睇下係咪同一班?!

原帖由 fyeung 於 09-7-9 18:00 發表
阿十,

恭喜,恭喜!!勁wow,你有咁多料架,e-mail比我睇下呀!

作者: fyeung    時間: 09-7-9 18:55

阿十,

ok! send左個fax number比你by pm.
未分班呀,所以都未知.真係要等到8月簡介會先知.你d資料仲up-dated過我!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 18:05 發表
fyeung,
我屋企無scanner呀, email唔到畀你, 但我有fax機, 你pm個fax no.畀我, 我fax畀你丫!

仲有呀, 交留位費嗰陣仲分埋班添喇, 你阿女分左班未呀? 睇下係咪同一班?!

...

作者: tct    時間: 09-7-9 19:41

我個女今日都 in 完,成功加入這個大家庭,各位多多指教!
作者: vclo    時間: 09-7-9 20:00

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 17:45 發表

交留位費時, 職員畀左一份書單我地, 仲有最新既校車時間表, 校服商, 自 ...

Hi 十月媽咪,

首先恭喜你!! 好開心我哋一齊加入"德望"這个大家庭!

請問你是否已交書簿費? How much$ $ ? 另外, 想知是哪間出版社? English 是否用P.2?

Sorry! 本人太多問題, 煩請見諒! 因我好心急想知多D!!
作者: 十月媽咪    時間: 09-7-9 23:04

fyeung,
好的, 聽日send畀你, 係咪九點後就隨時可以fax畀你? 駛唔駛預先call你架?

原帖由 fyeung 於 09-7-9 18:55 發表
阿十,

ok! send左個fax number比你by pm.
未分班呀,所以都未知.真係要等到8月簡介會先知.你d資料仲up-dated過我!

作者: 十月媽咪    時間: 09-7-9 23:05

tct,
恭喜晒呀, 請問你囡囡係咪都係今日分埋班呀? 可否告知係邊班呢?

原帖由 tct 於 09-7-9 19:41 發表
我個女今日都 in 完,成功加入這個大家庭,各位多多指教!

作者: 十月媽咪    時間: 09-7-9 23:43

vclo,
多謝晒呀, 我都好開心可以加入gh大家庭呀!

我今日淨係交左600蚊留位費咋, 但交留位費嗰陣, 校務處位小姐已經畀左書單, 校車路線&價錢, 校服商等等既資料畀我地!

今年小一既書費(全套買晒, 即連英文字典), 九折後大約係2500元, 若然唔買字典, 九折後大約係2300元!

另外, 全年簿費&半年雜費880元! 家教會會員費100元, 但呢個唔知係咪一定要畀!

至於英文書用咩...一開始就用1B, 然後就用2A & 2B, 而英文書又分課本, GRAMMER BOOK, LISTENING, PHONCIS, 仲有六本應該係STORY BOOK! 英文科既出版社絕大部份都係O.U.P.!

原帖由 vclo 於 09-7-9 20:00 發表

Hi 十月媽咪,

首先恭喜你!! 好開心我哋一齊加入"德望"這个大家庭!

請問你是否已交書簿費? How much$ $ ? 另外, 想知是哪間出版社? English 是否用P.2?

Sorry! 本人太多問題, 煩請見諒! 因我好心急想知多D!! ...

作者: bbmummmy    時間: 09-7-10 00:04

十月媽咪,

請問書單常識是否沒有課本?

另請問有無人知gh中文是用廣東話抑或普通話教 ?

你囡囡讀邊班 ?

邊間公司做校服 ?

唔好意思太多問題  !
作者: 十月媽咪    時間: 09-7-10 00:09

常識既課本有四本, 分別係1A-1D, 另外仲有WORKBOOK四本, 又係1A-1D!

我無問校長中文用咩語言教, 不過我FRIEND同我講, 係用廣東話教的!

校服商係金綸, 但有D野又要去另一間叫BOLLARD COMPARY度買的!

我女被分去1A班!

原帖由 bbmummmy 於 09-7-10 00:04 發表
十月媽咪,

請問書單常識是否沒有課本?

另請問有無人知gh中文是用廣東話抑或普通話教 ?

你囡囡讀邊班 ?

邊間公司做校服 ?

唔好意思太多問題  ! ...

作者: bbmummmy    時間: 09-7-10 00:16

十月媽咪,

thks, 書商係咪偉發 ? 因我住附近一次偶然下問過件佢哋佢話gh常識是用英文所以沒有課本, gh是用自己的資料, 呢家係咪話gh常識都是用其他課本 ? (因我係書局都好少看到有英文常識的exercise book)
作者: 十月媽咪    時間: 09-7-10 00:37

bbmummmy,
唔駛客氣, 係呀, 係偉發呀! 書單寫...

General Studies:
Learn with me General Studies Bk.1A-1D
Learn with me General Studies Workbook bk.1A-1D

呢八本書全部都係Times (HK) Publishing Ltd.出版社啊!

原帖由 bbmummmy 於 09-7-10 00:16 發表
十月媽咪,

thks, 書商係咪偉發 ? 因我住附近一次偶然下問過件佢哋佢話gh常識是用英文所以沒有課本, gh是用自己的資料, 呢家係咪話gh常識都是用其他課本 ? (因我係書局都好少看到有英文常識的exercise book) ...

作者: bbmummmy    時間: 09-7-10 00:42

剛從gh p2找到, 如果係就好啦

[Mine will be in 3C.

Her form teacher said all the lessons will be taught in the morning.  Afternoon session is for extra-curricular activities and homework.  No school on Sat.  Sounds quite good if they could really finish homework at school.]
作者: bbmummmy    時間: 09-7-10 00:49

十月媽咪,

唔該哂, 你會幾時買書 ? 你囡囡呢家有無返小一預備班 ?

如果真係好似所講下午係學校做功課和上活動, 就真係好好, 公主小姐就可以多d時間上自己喜歡的活動, e.g. 溫書, 溜冰, 玩, ...  我哋都唔使邊迫做功課邊迫溫書.
作者: vclo    時間: 09-7-10 00:59

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 23:43 發表
vclo,
多謝晒呀, 我都好開心可以加入gh大家庭呀!

我今日淨係交左600蚊留位費咋, 但交留位費嗰陣, 校務處位小姐已經畀左書單, 校車路線&價錢, 校服商等等既資料畀我地!

今年小一既書費(全套買晒, 即連英文字典), 九 ...

Hi 十月媽咪,

非常多謝你所提供的資料, 好清楚! 好有用呀! 我想問知道幾時要回校註册及交$? 另外校車費 around ? $

Thank you very much!
作者: 十月媽咪    時間: 09-7-10 01:00

學校今日份通告話:
8月1日(星期六) 上午八時至中午十二時正為註冊日, 當日要...
1) 繳交學費, 簿費及雜費
2) 繳交文件 (唔知咩文件)
3) 購買課本及校車票等
備註: 請帶備註冊費收據作扣除學費之證明.

所以, 我打算8月1日至返學校買書&搞埋其他手續啊!

係呀, 如果下晝係活動, 又可以做埋功課, 咁就真係發達咯! 真係好怕D功課要拎晒返屋企慢慢做啊!

原帖由 bbmummmy 於 09-7-10 00:49 發表
十月媽咪,

唔該哂, 你會幾時買書 ? 你囡囡呢家有無返小一預備班 ?

如果真係好似所講下午係學校做功課和上活動, 就真係好好, 公主小姐就可以多d時間上自己喜歡的活動, e.g. 溫書, 溜冰, 玩, ...  我哋都唔 ...

作者: 十月媽咪    時間: 09-7-10 01:07

vclo,
唔駛客氣!

八月一日註冊! (我響另一個post度打左有關資料出唻)

另外校車費最平300, 最貴係大埔太湖花園 (1400元), 上車時間係雞啼5點50分! 救命呀!

原帖由 vclo 於 09-7-10 00:59 發表

Hi 十月媽咪,

非常多謝你所提供的資料, 好清楚! 好有用呀! 我想問知道幾時要回校註册及交$? 另外校車費 around ? $

Thank you very much!

作者: fyeung    時間: 09-7-10 01:20

阿十,

唔使call我,先fax你寫左我個英文名(你知架啦 )係第一頁就ok! thanks!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 23:04 發表
fyeung,
好的, 聽日send畀你, 係咪九點後就隨時可以fax畀你? 駛唔駛預先call你架?

作者: fyeung    時間: 09-7-10 01:27

bbmummy,

有個問題,之前高班架媽咪AM回覆,P1無課外活動,要P2先有.咁我地下午會做咩??
若果會係學校做功課我又唔拘呀!

原帖由 bbmummmy 於 09-7-10 00:42 發表
剛從gh p2找到, 如果係就好啦

[Mine will be in 3C.

Her form teacher said all the lessons will be taught in the morning.  Afternoon session is for extra-curricular activities and homework.  N ...

作者: smallegg    時間: 09-7-10 09:36

原帖由 十月媽咪 於 09-7-10 01:00 發表
學校今日份通告話:
8月1日(星期六) 上午八時至中午十二時正為註冊日, 當日要...
1) 繳交學費, 簿費及雜費
2) 繳交文件 (唔知咩文件)
3) 購買課本及校車票等
備註: 請帶備註冊費收據作扣除學費之證明.

所以, 我打算8 ...

如果可以喺學校做埋功課,真係天大喜訊,I LOVE GOOD HOPE
作者: bird-bird    時間: 09-7-10 11:16

嘩! 你好勁呀! 咁多新料, 返而我第一輪收到而家仲係幪查查, 打親去學校就話遲先有信通知, 全靠你肯share 咋.

十月媽咪,

介唔介意fax 資料比我呀? 麻煩你

原帖由 smallegg 於 09-7-10 09:36 發表

如果可以喺學校做埋功課,真係天大喜訊,I LOVE GOOD HOPE

作者: 十月媽咪    時間: 09-7-10 12:07

各位媽咪,
唔好意思呀, 你地畀我既FAX NO.呢, 我唔可以FAX到畀你地呀, 因為我拎起書單係小冊子唻, 而校車路線圖係一張A3紙, 所以FAX唔到畀大家, 如果大家唔介意既話, 畀個EMAIL我, 因為我已經用相機影低有關資料, 可以EMAIL畀你地啊!

原帖由 bird-bird 於 09-7-10 11:16 發表
嘩! 你好勁呀! 咁多新料, 返而我第一輪收到而家仲係幪查查, 打親去學校就話遲先有信通知, 全靠你肯share 咋.

十月媽咪,

...

作者: bbmummmy    時間: 09-7-10 12:12

其實我哋好快都係一齊gh到, 應該一齊share d 資料, 我都係第一輪收, 我d資料係另外d topic 搵到, 其實好多謝十月媽咪, 因她的資料係最update, 真係幫到我哋唔少, 希望好快收到學校d信啦.
作者: smallegg    時間: 09-7-10 15:46

原帖由 十月媽咪 於 09-7-10 12:07 發表
各位媽咪,
唔好意思呀, 你地畀我既FAX NO.呢, 我唔可以FAX到畀你地呀, 因為我拎起書單係小冊子唻, 而校車路線圖係一張A3紙, 所以FAX唔到畀大家, 如果大家唔介意既話, 畀個EMAIL我, 因為我已經用相機影低有關資料, 可 ...

十月媽,

可唔可以Email學校資料俾我呀,一萬個唔該 ,已PM email add俾你。

作者: bird-bird    時間: 09-7-10 16:19

十月媽咪,

已經PM 個 Email address 比你啦, 認真麻煩哂!!

聽聞係咪會有家長簡介會? 唔知係幾時呢?
希望到時可以同你相認啦.

係呢, 你分班? 有幾多班呀? 唔知係用乜基制來分班呢?

原帖由 十月媽咪 於 09-7-10 12:07 發表
各位媽咪,
唔好意思呀, 你地畀我既FAX NO.呢, 我唔可以FAX到畀你地呀, 因為我拎起書單係小冊子唻, 而校車路線圖係一張A3紙, 所以FAX唔到畀大家, 如果大家唔介意既話, 畀個EMAIL我, 因為我已經用相機影低有關資料, 可 ...

作者: LKMC    時間: 09-7-10 16:21

原帖由 anthony010103 於 09-7-8 21:29 發表

But did you send your daughter to attend English  classes outside during k1-k3?
I wonder St Cat also cannot cater for GH requirement...is it ?
Thanks for your sharing !!!

佢一向比較自律,好肯看書,我在k3開始給她學kumon
作者: Wallwini    時間: 09-7-10 17:17

LKMC,

我上次second in 時, 我女兒跟校長說她有學kumon,
到校長見我時, 她說: 如果我收妳的小朋友, 妳要停學kumon, 最主要的原因是它們教學很死板, 每天都要重複做相同題目.
作者: fyeung    時間: 09-7-10 18:12

Wallmini & LKMC,

我朋友都係咁講,校長唔buy公文,由於要死記+小朋友咁細個,要做10頁,即20版,好辛苦.
其實我囡囡都讀左公文數2年,我主要係要佢記住要自動自覺做功課,自學自習,我暫時無諗到唔讀住,睇下開學會唔會太多野做,(因為除左功課仲有課外活動),到時再打算.

原帖由 Wallwini 於 09-7-10 17:17 發表
LKMC,

我上次second in 時, 我女兒跟校長說她有學kumon,
到校長見我時, 她說: 如果我收妳的小朋友, 妳要停學kumon, 最主要的原因是它們教學很死板, 每天都要重複做相同題目. ...

作者: tct    時間: 09-7-10 19:19

Thanks!我個女係1B.
原帖由 十月媽咪 於 09-7-9 23:05 發表
tct,
恭喜晒呀, 請問你囡囡係咪都係今日分埋班呀? 可否告知係邊班呢?

作者: tct    時間: 09-7-10 19:22

ME TOO
原帖由 Wallwini 於 09-7-10 17:17 發表
LKMC,

到校長見我時, 她說: 如果我收妳的小朋友, 妳要停學kumon, 最主要的原因是它們教學很死板, 每天都要重複做相同題目. ...

作者: LKMC    時間: 09-7-10 20:33

LKMC,

其實校長係唔主張學生補習,她認為在學校學到的已很足夠,但個人認為,並不單靠某一種東西,如果小朋友唔肯睇書,天天補習或上英文班也是沒用的!
作者: edea    時間: 09-7-10 21:52

原帖由 bird-bird 於 09-7-10 11:16 發表

十月媽咪,

...

傻瓜, 妳想pm十月媽咪係咪呢? 妳按錯掣舉報佢呀...哈哈....既然冇我既事, 我就閃啦~

edea
作者: wendy888    時間: 09-7-11 01:46

hi, 可唔可以畀份書單我???? thank you
作者: bird-bird    時間: 09-7-11 10:32

edea,

您好聰明呀!! 咁都比你發現 好瘀!!

十月媽咪, 唔好意思呀, 希望冇比太多麻煩你啦

我send email add 去你PM, 希望你大人有大量, 不記小人過. 多謝哂!!

原帖由 edea 於 09-7-10 21:52 發表

傻瓜, 妳想pm十月媽咪係咪呢? 妳按錯掣舉報佢呀...哈哈....既然冇我既事, 我就閃啦~

edea

作者: sweetma    時間: 09-7-11 22:09

各位媽咪,剛收到學校寄來的書單和校車資料和81日的安排了。
不知道哪一個校車好一點呢?得利的時間對我們家來說,可以晚15分鐘出發,早30分鐘回家,但車費就貴130元。我們應該會搭它。

作者: fyeung    時間: 09-7-12 00:35

tct,

我都收到學校資料.
我囡囡都係1B,同學仔!!

原帖由 tct 於 09-7-10 19:19 發表
Thanks!我個女係1B.  

作者: mom1118    時間: 09-7-12 07:22

hi all GH parents,

Thanks so much for the information.  It was very useful. 我越來越喜歡GH la. 亦覺得學校很照顧小朋友 ( it has its own kitchen / homework lesson).  聽講學校的新泳池不是用"錄'氣 , 而是用什麼納米 ( ), It 's because the headmistress say in wont hurt girls skin so much using this new technology.  如果係真就好 la.  

BTW, anyone in Class 1E?
作者: junior_pam    時間: 09-7-12 09:30

It sounds very good to hear various positive move  from school and comments from parents. Hope, all girls studying there may have a very good school life.
Maybe, I have to wait several days more because I still do not receive any information about the forthcoming primary one arrangement after accepted in Nov 08. Luckily, I can hear the sincere and empathetic sharing among parents.

Have a joyful family and school life.
Enjoy the growing process of your sweeties.
Regards
作者: 穎晴媽咪    時間: 09-7-12 10:34

fyeung 老友記,
我個囡都係 1B 呀 ...

原帖由 fyeung 於 09-7-12 00:35 發表
tct,

我都收到學校資料.
我囡囡都係1B,同學仔!!

作者: fyeung    時間: 09-7-12 22:18

收到,老友記!!將來有大把野要互相幫忙!!

junior_pam,

應該呢2日收到,我地而家收到資料架家長都係11月已經被GH收左架.

各位,

聽一位升P2媽咪講,有一個網記錄每一日每班GH功課架(應該係GH家長搞架).有無人知?若果無,我再搵D料番黎報告下先.
呢2日經過學校,見到德望幼稚園個名,仲有D滑梯添,唔知會唔會summer之後開始招生呢?

原帖由 穎晴媽咪 於 09-7-12 10:34 發表
fyeung 老友記,
我個囡都係 1B 呀 ...

作者: junior_pam    時間: 09-7-12 22:50

I am deeply appreciated that the parents here can share the information whole-heartedly. I have reviewed the website of other schools that I find something inadequate. What is that?
That is no sharing at all especially some so-called elite schools. Thus, I can sense that parents here are so serious on kids caring and development as well as passionate on school operation.
Cheer and see if we can meet in orientation day soon
I have a question "Do you know the two-weeks primary one pupils orientation week if it starts on 1-14/9/2009 or 17- 31/8/2009? Approimate date only.
Thanks

原帖由 fyeung 於 09-7-12 22:18 發表
收到,老友記!!將來有大把野要互相幫忙!!

junior_pam,

應該呢2日收到,我地而家收到資料架家長都係11月已經被GH收左架.

各位,

聽一位升P2媽咪講,有一個網記錄每一日每班GH功課架(應該係GH家長搞架).有無人知?若果 ...

作者: sweetma    時間: 09-7-12 22:58

我的女儿都是1B。

Adjusting period 是 2/9 - 11/9 ,返7:30-13:00.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5