用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

Hi fyeung, smallegg, mom1118,

好開心我地又係呢度重逢,但一諗起 7:30am 打
鐘,有 d 頭暈呀!
穎晴媽咪

fyeung,

GHS 無自己既書包,但以前曾聽過 GH 的家
長講不能用有轆 (即係似手拖喼果類款式) 既
書包,唔知依家有冇改變呢!

原帖由 fyeung 於 09-7-5 22:34 發表
Wallwini,

咁我都諗唔使買飯壺咯.
知唔知GH會唔會有書包?我知道某D學校有書包賣印左學校logo,若果有架,又煩少一樣啦!
穎晴媽咪

fyeung 老友記,
我個囡都係 1B 呀 ...

原帖由 fyeung 於 09-7-12 00:35 發表
tct,

我都收到學校資料.
我囡囡都係1B,同學仔!!
穎晴媽咪

BMW,

有位高年級的 ghs 家長提醒我,保姆車不能
駛入校舍,只可以係校門對面落車,只有校
車至可以入學校,我原本都有諗下搵保姆車
,但聽完果位家長咁講我就唔敢博囉!

原帖由 BMW 於 09-7-16 09:25 發表
保母車...一來吾知点找、二來硬係覚得保母車無校車甘好甘
穎晴媽咪

書包我一定唔會買粉紅色、黃色,我大女
P.1 我就買左個紅色 Hello Kitty 細 size
書包俾佢,襟用亦襟污糟,可以用到P.3
,到佢P.4 要換個大 size,佢揀左個粉紅
色 twins star,用左唔夠半個月望落去個
書包已經污污糟糟 (灰灰地色),所以今次
細女上小一揀書包,我極力游說佢揀 d 顏
色深少少既,初頭佢揀個深紫色 Kuromi
款,但後來佢諗左一陣就講可能好多同學
仔會揀呢款,到上課時有可能拎錯左人地
個書包喎,最終佢選定左一個深紫色富貴
貓 .... ^ - ^

原帖由 BMW 於 09-7-15 10:15 發表

大家打算買Mug書包??

穎晴媽咪

KCS 即是 蘇浙

原帖由 bbmummmy 於 09-7-18 00:31 發表
十月媽咪,

你無講錯, 但對唔住, 我唔知邊間係KCS, 可唔可以講中文名 ?

想問大家GH D 中文深唔深? 因我見過書局D EX. BOOK 中文都似幾深 ?
穎晴媽咪

smallegg,

我諗大 size 書包對小一生真係大左 d,
依家一般小學的班房都會有 locker 俾
學生放置較多時間會於堂上用的物如枱
墊 (for art and/or lunch 時用) 而其他
文具用品放入細 size 書包應不成問題,
我反而想係 1/8 問清楚 P.1 學生會唔會
用到 A3 size 既 file or folder,若要用
A3 size 就真係好難放入 small size 既
書包囉!

+   +   +

All,

此外都有少少心得同大家分享下:

1. 不要買筆盒,尤其是鐵盒,最好用筆袋
    因筆盒較重亦阻定,而且一下不留神跌
    左個筆盒落地會造成很大的聲響,怕嚇
    親其他同學仔呢。

2. 同樣地最好搵個拉鏈膠筆袋來做餐具袋
    ,我見外面通常係一 set 叉、匙羹連筷
    子的餐具,個人認為既然日日要帶餐具
    何不攜帶得輕巧些呢?? 我的做法是 :每
    次用一張新的廚房抹手紙包住餐具才放
    入膠筆袋內,同時教囡囡食完午膳後用
    番果張抹手紙包好餐具才放回餐具袋內
    ,這樣便不怕弄污餐具袋之餘亦會較慳
    位及冇咁重!
希望以上少少資料幫到手啦!

原帖由 smallegg 於 09-7-20 23:19 發表

個書包除咗放書,仲有文具、水杯、枱墊(art 堂用嚟墊枱)......我朋友話個書包好重,佢個囡之前用dr.kong個大size先放得哂(不過佢帶埋飯盒) ,而家學校有厨房自己煮,帶少個飯壺可能好啲,聽講午飯好似會送埋上課室 ...
穎晴媽咪

Hi Smallegg,

Sorry for late reply,呢輪好忙好少入黎呢!

多謝妳,家姐好彩派到自己心儀既中學我都鬆
一口氣,希望佢讀得開心啦!

其實 U10 我都唔係好熟 d 家長,除左妳之外,
我只識 Cheri Tam 及 翁x桁 的家長咋,仲有
邊位同學仔讀 GHS 我真係矇查查!

原帖由 smallegg 於 09-7-21 23:21 發表

穎晴媽咪,

恭喜呀,原來你大囡入到心儀嘅學校,細囡又有
直資嘅中學back up,咁你唔駛煩喇

你知唔知 U10 除咗芷晴同 Venus 仲有冇
同學仔讀GH?

穎晴媽咪

十月媽咪,

係呀,果張「免疫注冊記錄」即係針咭呀,通常
小一入學時要交張卡由學校保管直到小六畢業,
因為 P.1 & P.6 都有一支針要打,衛生署會派注
射隊到學校為呢兩個級別既學童打針,之後會蓋
印證明已替該名學生注射過那枝針,所以我估注
射隊果邊唔會接受影印本,妳唔見左張卡最好儘
快返去母嬰健康院申請補領喇!!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-30 22:15 發表
fyeung,
你指既"免疫注冊記錄", 係咪即係針咭呀? 如果係...就大鑊喇...我唔見左個本正好耐架喇, 淨係得個影印本...帶影印本唔知得唔得呢?!

我到時都會帶埋個女去, 仲會帶埋個老公, 你見到一家三口既, 一個六呎 高既 ...
穎晴媽咪

十月媽咪,

係呀,應該開學前交番就無問題!

照妳咁講我諗張針卡應該仲係屋企喎,可能一
下子忘記放左去邊 je,慢慢搵啦,我都試過無
數次,一急就越搵唔到,希望妳開學前搵番張
卡就唔駛煩啦!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-31 09:13 發表
穎晴媽咪,
首先要謝謝你解答...其實我都知係要去補領的, 不過我見通告話係響"注射小一嗰支疫苗"之前交番學校就得, 好似無講明一定要聽日交架, 我有無理解錯份通告?

仲有仲有...其實我都唔肯定係咪真係唔見左個女張 ...
穎晴媽咪

係8-12 時去註冊都得!!  

原帖由 fromgod 於 09-7-31 19:26 發表
Dear all,
我囡囡係1 C, 想問通告話明天8am-12pm, 係咪準時8am到?
定係8-12去註冊都得??
謝謝~
fromgod
穎晴媽咪

fyeung,
Thanks .... 妳好細心呀! ^ - ^

All,
見到帶支票呢項順帶一提,我今日打去偉發
度問過,明日係學校買書亦可以以支票付款
架,咁就不用帶咁多 cash 係身呀!

原帖由 fyeung 於 09-7-30 13:32 發表

bird-bird,

唔好咁講,大家互相提醒下.有時忙,好多野我都會搞錯.
仲有要帶文件.
如下:
1. information sheet 3頁
2. autopay form 2頁,要帶bank account bank
仲有係form後面寫中文名+班別
3. 家長教師會form + HKD 100 cash
4. 出世紙正本
5. 免疫注冊記錄(我都帶埋)
6. 支票HKD 880雜費
7. 帶支票
8. 已交HKD 600註冊費的便條
唔知仲有無漏??

另外,我問左偉發,當天P1書都可以散買.

個日唔帶囡囡去咯,佢有活動.你到時見到個媽咪大包細包個個咪我囉, 到時見.
穎晴媽咪

十月媽咪,

係呀,我住係新都城一期附近架!
尋日 fyeung 同我傾電話,傾傾下至知原來我個
女同妳個女係同一間 ballet school 上堂,真係
好橋呢!!

芷晴有講過上堂時 Miss Chan 曾經問過班中既
小朋友會讀邊間小學? 佢話有兩位同學仔都係讀
GHS,一位姓萬,另一位姓李,妳囡囡貴姓呢?

依家暑假我地返 Mon ~ Wed,妳囡囡係咪都
係呢三日呀? 到時真係要相認喇,唔駛我咁悶
次次都係坐係張梳化度發呆,再唔係就等到
眼訓。

原帖由 十月媽咪 於 09-8-1 00:17 發表

穎晴媽咪...
好想同你相認下呀...查實你係咪都係住tko, 你囡囡
係咪都有響將軍澳中心跳ballet呀?!

穎晴媽咪

十月媽咪,

呵呵 ... 原來一早被妳點左相添,hehe ...
我記得妳囡囡係舊年既 2008 樂在舞中得
過獎架 .... right? 真係好叻女呢!

另一位同學仔叫李卓桐呀

原帖由 十月媽咪 於 09-8-1 00:53 發表
穎晴媽咪,

咁我應該好sure你就係芷晴媽咪喇, 因為阿女嗰日一落堂, 又係咁同我講, 佢話: 媽咪, 原來芷晴都係讀德望呀!....(芷晴即係邊個呀?)...呢...芷晴響嗰度呀!

跟住第二日....芷晴探完熱, 走埋唻問我女: 你係咪 ...
穎晴媽咪

bird-bird,
今日咁熱妳連撲兩間校服鋪,唔止忙透仲
累透呢!

All,
提下各位仍未買校裙既家長,早輪我個朋友
話我知九龍城獅子石道有間叫「昌記」的校
服鋪有 GHS 校裙賣,但之前我已在金綸買
左兩條,我朋友幫我去昌記問左條賣裙 $78
,我見平金綸一截就托佢拎住我係金綸買果
條校裙做辦去昌記買一條相同尺碼作替換之
用,佢話好彩我俾左金綸果條佢做辦咋,因
佢一望昌記俾佢果條就發現有以下問題:

校徽略細、冇底裙、最驚嚇係連深綠色的
蝴蝶結都欠奉,個店員仲同佢講冇蝴蝶結
唔係問題,要著呢件既時候咪係另一條裙
拆個蝴蝶結扣番上去呢件度咪得囉!

而且我朋友摸過 d 質地,昌記果條明顯薄
d,金綸果條比較厚 d 挺身d,所以佢最後
都冇幫我買呀 .... 好彩好彩!

原帖由 bird-bird 於 09-8-2 00:28 發表
咁多位唔好意思呀! 我今朝遲咗出門口, 成十点幾先到, 無机會同你地相認添, Sorry 哂!!

去完註冊我仲去兩間校服公司買校服, 認真忙透....

不過都想係呢到提醒大家, 我之前話在大眾有得買嗰個SPI "four S" 書包, 其 ...
穎晴媽咪

Schoolbus26,

若學校出呢張書單係 for 全個學年用我一定
會一次過買齊,因我有經驗有些學校未必一
定順序教,例如一科有 a.b.c.d 四冊,通常
a.b. 冊會係上學期教,c.d. 冊會係下學期教
,但亦有可能教完 a 冊跟住教左 c 冊先,之
後才教 B 冊都試過,個人認為一次過買齊 d
書比較穩陣囉!

原帖由 Schoolbus26 於 09-8-11 11:39 發表

想問下有無家長會只係買上學期的書, 因為不想
太早放太多東西在家, 但係遲左又唔知有無下學
期書買呢?
穎晴媽咪

Schoolbus26,

我都幫個女包好晒書喇,我係書面用公仔
sticker,書背如有寫 name、class & no.
的位置我會自己用 label 機 print 底色係透
明 or 白色既 sticker 逐個 column 貼上去
,如書內第一頁要寫姓名、班別、學號,我
會用姓名印章 (幼稚園畢業時學校會派番俾
學生,但屋企必須有印台才用得),其餘手寫
囉!

我地係 1/8 註冊日順便買埋書套,但有 8 本
書冇書套提供,我自己另外係屋企附近既書局
配番!!

原帖由 Schoolbus26 於 09-8-20 14:12 發表
Bird-Bird,

你貼的Sticker有無公仔?  你貼在係書出面或是書內, 那個位置呢?

穎晴媽咪

Hi 0406,

謝謝提醒,公仔 sticker 我係用最細 size,
而且只貼在書面底部,旨在俾阿女做個識認
係自己的課本而已,29/8 家長日我會再問
清楚,若係不容許的話我就拎走張 sticker
or 用白色 label replace!

至於文具我就一定用淨色兼無擦膠頭的鉛筆,
一定不能用鉛芯筆,而其他文具如間尺、擦紙
膠我都一律冇公仔款,因我大女都係讀天主教
既小學,教會學校作風一向較嚴謹而且主張簡
單、純樸,所以我都理解學校的要求!
真係唔該晒妳呢!!

原帖由 0406 於 09-8-21 23:40 發表
唔建議用公仔sticker,公仔圖案鉛筆,從簡。
文具、書包、校服、個人用品寫上名字、班別。
課室內 ,禮堂裡有失物箱,方便失主認領。
記得教小朋友自己究竟搭幾号校車?哪條車線?
每 天一定要戴上学生(臨時)証,匆遺失。

...

穎晴媽咪

早晨呀!

All,

今朝 5:45am 我叫芷晴起身,佢一叫即起冇賴床
,仲問我點解要半夜返學 (果陣天未光,外面仲係
黑媽媽) ......因為佢只肯飲杯奶,我整左份三文治
俾佢帶返學做茶點,飲完奶就換校服梳辮,攪掂晒
6:15am出門口,去到校車站等左一陣校車到(都幾
準時),原來我地上車個站得芷晴一個係 P.1,其餘
個個都係 P.2~P.6 既大姐姐 ....

頭先陪大女去車站搭車,成街都係學生,好耐未見
過咁熱鬧喇!

穎晴媽咪

我係 Jusco $10 店買左張膠檯布,諗住自己裁
成兩張,一張用來上 V. Arts,另一張食 lunch
時用,貪張檯布夠大夠薄可以摺埋拎返屋企用
水洗乾淨就 ok!!

原帖由 manyeung88 於 09-9-11 16:44 發表
all,

你地會用咩枱墊?,有冇咩idea?
穎晴媽咪
‹ 上一主題|下一主題