用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

hi bbmummmy,
我在此回答你.

原帖由 bbmummmy 於 09-7-12 23:56 發表

AM,

唔該哂 , 今日我终於收到GH 寄來的資料, 果然好有系統, 看過內容後我好鍾意GH好樸素, 唔比小朋友穿名牌... 我覺得呢D學校講好過我哋講, 媽咪講屋企小公主總係唔聽.

係呢, 你覺得GH 校長係咪好嚴, 好惡, 抑或好關心小朋友那種, 因我是第一ROUND收, 所以基本無接觸過校長, 老師 .  <<<校長即"SISTER" 好nice, 鐘意講故事教道理, 唔主張死做(e.g.公文式學習方法),  鼓勵閱讀,  健康飲食, 做運動, 有健康的生活.    老師都好好.
訓練導主任有佢嘅威嚴, 平時好人, 唔守紀律才會被鬧 .

係呢, 想請問妳如果買書包比囡囡, GH D課本, 離物多唔多, 應該買邊類型書包好, 大個抑或中型 SIZE ? <<<不可以有轆, 市面上一般合低年級的書包已經可以了.

vclo,
我在這裡回覆妳.

HI AM

你好!小女今年9月入讀GH這个大家庭, 有許多問題想向你請教! 煩請幫幫忙!

(1) 校車路線及收費表中, 其中提到(寶發...)"全年分十期收費, 不可中途退搭", 因小女從未搭過校車, 如她真的不適應, 擔心到時要停搭, 是否仍須繼續繳交餘下的期數? 而另一間(德利.....)就沒有提到, 是否可中途停搭? << 可以退搭, 車費是月頭交, 如果你搭到月中, 佢唔會退番半個月車費俾你, 其實你可以打去校車公司23214925問明白.

(2) 校車上有沒有老師跟車? << 只有校車姨姨跟車

(3) 如我想開學之後頭1-2个月由自已接送, 第3个月才開始搭校車, 不知可不可以?  << 我估預早通知佢地會安排到, 你可以打去校車公司問問.

(4) 上落地点是否可以與校車公司或學校相討?  << 校車所停的站已經在表上列明, 如果沒有你的屋苑, 你應該儘早打俾校車公司睇佢地有無可能安排到.

不好意思! 越問越多, 請見諒, THANKS A LOT!  << 唔駛咁客氣, 人幫我, 我幫人, 好平常.

夏天著白色外套(可以到街外買, 吉x島, 永x童裝部有, 唔駛買咁厚, 薄薄地開冷氣和初秋時著)

夏天唔多見人著深緑色的冷背心, 呢件有GHS簡寫, 係Bollard(荔枝角) 買, 通常係秋天買冬季運動服時一併買埋.

白色運動鞋, 以往要求要2條魔術貼帶, dr kxong, adidax, nxke, rxbok  運動鞋都可以, 只要個logo & 鞋身全白, 唔好有顏色3間, 顏色v 就得,    我幾年前(囡囡kinder時)係金輪買過對白波鞋, 3個月鞋面皮爆開,  唔知依家有無改進

原帖由 BMW 於 09-7-15 10:12 發表
通告上好似有講...深緑色的冷背心亦OK的。

‹ 上一主題|下一主題