用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

Molly818,

唔駛客氣!

oh, 呢樣真係無呀, 因為今朝已經畀阿女帶左返學校交, 同埋工作紙我無諗過要make copy啊!

原帖由 Molly818 於 09-9-21 11:08 發表
十月媽咪,

好多謝你的資料, 另外我想問吓中文工作紙(八)你有沒有副本可以pm給我.  謝謝!

Molly818,

今日既功課如下:

中文: 標點 (二)

英文: G.W. (1)
         V.W. (D) 5 times
         Dict. next Mon. 1B Magic P.4-5

數學: 工(二)

其他: 明愛獎券, 每張$10.

今晚打電話問左同學仔媽咪, 聽講係每張獎券10蚊, 一叠有10張, 阿女話想買幾多張都得, 我同同學仔媽咪都打算每人畀20蚊佢地帶返學校, 買兩張獎券就算!

希望唔會太遲通知你吧! 另外...中文科派番幾張工作紙, 阿女話如果唔駛改正, 直接FILING入中文個FOLDER度就可以了!

原帖由 Molly818 於 09-9-21 17:27 發表
初初開學, 但我已經感到有少少壓力..每日到好擔心亞囡抄唔齊啲嘢, 又欠交..兩個星期已經寫咗幾次欠交手冊啦! 上星期六聽埋老師咁講就重擔心.  

想問定1A 班家長, 今日有乜功課和有甚麼物品要預備的??

謝謝大家幫忙 ...

bbmummmy,

哎 也, 你過獎喇, 我都係盡下力咋...今日阿女話有d欠帶野既小朋友無得小息, 我都希望個個小朋友開開心心放小息啊!

另外...我仲未收到pm啊!

原帖由 bbmummmy 於 09-9-21 21:56 發表
阿十,

你唔單係偉大媽咪, 仲係我哋好幫手, 請check pm.

bbmummmy,

覆左你pm喇, 無問題!

bbmummmy,

我覆左你架喇, 無問題的!

原帖由 bbmummmy 於 09-9-21 22:17 發表
唔好意思, 因我打字慢, 所以剛剛先pm你 :)

我女個帳號係貼左響手冊第7頁[希望無記錯] (老師畀家長既通訊欄嗰頁), 好似一張LABEL仔咁, 貼左響通訊欄!

原帖由 japanbb 於 09-9-22 23:46 發表
HI all,

今日"通告三十八"中提及每位同學已獲發一个悵户, 請問你哋女女收到未? 如收到在那兒可找到?

bbmummmy,

死喇, 我都無為意, 噚日個女究竟每句寫左五次定四次添, 弊! 我淨係記得寫左版半咁上下咋! 唏...唔理咁多喇, 而家至醒起無check到, 救佢唔到喇!

噚日total八樣功課, 寫字都唔算花時間, 我覺得最攞命係填顏色嗰d工作紙, 我家小姐最鍾意呢類型功課, 但我呢個阿媽就至憎, 何解? 就係我家小姐會花好多時間去畫畫畫, 油油油....真係無命...噚日八樣功課入面, 三樣要畫野&填色, 我見到真係想死!

話時話, 你阿女有無同你講, 話英文嗰本passport (藍色嗰張紙), 要好似d書咁用包書膠包住佢呀? 噚晚夜左返屋企, 又攰又眼瞓, 無走上唻問呢個問題....但我家小姐今朝依然好堅持話要包呢本passport啊!

原帖由 bbmummmy 於 09-9-23 21:55 發表
阿十,

我正想問邊副找到ACCOUNT NAME, 因老師今日比了阿囡張通告, 但上面完全無寫ACC. 手冊又無寫, 好彩你提我, 真係P.7 揾到, THKS AGAIN.

頭先見好似Molly88問今日英文功課, 先發覺阿囡 This is my mother 只寫 ...

fyeung,

我覺得無論中文定英文既寫字簿, 都係好傷小朋友自尊心, 有錯拎唔到甲, 可以理解; 但無錯, 又整整齊齊, 都得個乙, 甚至乙-, 我自己做阿媽既見到, 都覺得無癮喇, 心中亦都千萬個問號? 咁都乙, 咁點至有甲呀? 但又唔可以畀個女知我咁諗喎, 唯有同個女講: 嗯...唔錯喎, 上次攞乙, 今次乙+, 證明你畀心機寫係有進步啊!

但阿女往往都會追問, 咁即係點樣至有甲呀? (我心諗: 你阿媽我都想知呀!) 但又唔講得出口, 唯有又話:唔知架, 但我諗你一直畀心機寫, 始終有一日會拎到甲既! (頂, 點知好畀心機寫, 又跌番落個乙, 真係吹漲)

我而家最驚係默書, 唔係驚個女唔識串d字, 係驚個女寫d字寫得唔好, 畀老師當係錯....班主任講明, 假設個a字, 如果寫到唔埋口, 會當係個u字, 咁我諗...假設apple, 但個a字無埋口, 老師當u字, 即係變左upple啦, 咁即係當錯啦...唉.....

原帖由 fyeung 於 09-9-24 07:25 發表
manyeung88,

唔使客氣!有時d難部首怕搵到氣咳,我都係上去搵.

kk_mickey,

我都查過字典,謝字的一撇是穿小小嘅。但老師把這一撇穿到去"寸"字上的一橫劃上就令我有D懷疑! ----> 咁要同老師講下.

tct,

多謝的"謝"字是 ...

bbmummmy,

我朝朝五點起身煮飯整早餐, 有時唔記得熨校服, 仲要熨埋校服添...莫講話下晝會洽眼瞓, 我早兩日, 十一點左右就走番上床瞓覺喇, 個頭好似就唻爆咁, 真攞命...仲有唔知係咪瞓唔夠, 周身骨痛, 好難頂!

咦, 你女無話要包嗰本passport呀? 哎 也...咁究竟駛唔駛包架? so far今朝睇番晒你地d留言, 又真係無人話要包喎! 唉...不過都包左喇, 希望老師唔駛佢除番啦!

你係咪指嗰張藍色既passport要油顏色呀? 我女又係臨瞓前同我講, 咪畀我抦囉....九點幾呀, 仲油...去瞓啦! 激c!

原帖由 bbmummmy 於 09-9-24 10:06 發表
阿十,

其實我都係BK見問功課, 再打開本薄, 點解多咗個"4", 先知原來寫少一行. 講真, CHECK 功課仲要數埋夠唔夠, 寫字有無埋口, 穿頭, 真係好唔得閒... 我呢家5:50AM 起身OKAY, 但日日下午就釣魚...就  ZZ ...

chowlili,

我女暫時未收到, 唔知今日會唔會有呢?! 我諗如果真係要開六個file, 老師應該會好似中文科咁, 畀個list我地啊, 但噚日就未見有呢個list!

原帖由 chowlili 於 09-9-24 11:10 發表
請問1A班同學有否收到通知英文科要好像隔離班般需要開6个英文File(different colour), with the following heading呢?

-Guided Writing
-Comprehension
-English Supplementary Worksheet
-Grammer Worksheet
--Tas ...

唔駛客氣, 陣間放左學, 再睇下有無....唔知呢六個FILE, 係咪要自己買既呢? 查實可唔可以好似中文咁, 一個FILE搞掂晒呀, 我最怕D野散收收, 好煩!

原帖由 chowlili 於 09-9-24 11:23 發表
thank you 亞十.

阿女話好似得幾個小朋友包左個PASSPORT咋, 但我問佢: 咁老師有無叫無包既小朋友包番? 阿女又話無, 都唔知咩料! ANYWAY, 原來真係要包, 咁都好D, 起碼唔駛拆番, 咪張紙一拆實會爛!

原帖由 bbmummmy 於 09-9-24 16:37 發表
阿十,

問咗阿囡啦, 要包包書膠, 都話阿囡無記性...

BMW,

唔好理佢係咪優先喇, 點都幫阿女報埋名先啦! 多個選擇嘛!

原帖由 BMW 於 09-9-25 09:27 發表
吾知幼稚園生是否優先収返讀徳望小学既Nei?

下? 寫寫下...畫左條魚???????????? 唔係下嘛?!

原帖由 vvmon 於 09-9-25 20:10 發表
各1E媽咪,
今天有什麼功課,可否話比我聽?
英文功課,我個女只寫了"This is my",重畫咗條魚! ,激到我死。
另請問中文功課是否有功作紙(12)?
謝謝各位媽咪!
vvmon ...

bbmummmy,

嘩, 你好勁呀, 玩左成個下晝+夜晚, 而家仲有精力上唻留言....厲害厲害!

我張全年證係響九月頭至upgrade的, 一心諗住10月16日(星期五)阿女六歲生日嗰陣, 放學後帶佢入迪士尼玩一趟兼book酒店住一夜....殊不知...upgrade左張平日證之後, 至發現, 原來整個10月, 平日證只係適用於星期一至四....嗚嗚...激氣呀!

原帖由 bbmummmy 於 09-9-25 23:30 發表
parentslove2,

唔記得同你講, 加姐好靚女同上鏡呀

smallegg,

已覆!

原帖由 smallegg 於 09-9-25 23:41 發表
十媽,

check pm pls!

哈哈哈, 今晚似乎好多PM!

原帖由 barney2009 於 09-9-25 23:44 發表
bird-bird,

Reply la....... check pm.

Barney2009

fyeung,

1A班既國民護照已經叫做到LAST兩個PAGE喇, 好似10月9日交, 不過我女已經做起, 真係想佢快D交, 好驚唔見呀!

原帖由 fyeung 於 09-9-26 00:00 發表
阿十,

剛剛send完pm睇到你架message!
1B班而家先做國民護照,今日無時間搞啦,聽日check下點搞先.

smallegg,

收到密碼!

Molly818,

1A班嗰七個中文生詞係....

1) 外婆
2) 教我
3) 唱歌
4) 歌謠
5) 開心
6) 奇妙
7) 搖搖搖

原帖由 Molly818 於 09-9-26 00:09 發表
請問1a 中文生詞是寫那七個呢?

咦, 八點喇喎, 仲未有人入唻既? 大家早晨呀!
‹ 上一主題|下一主題