用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

穎晴媽咪,

咁我應該好sure你就係芷晴媽咪喇, 因為阿女嗰日一落堂, 又係咁同我講, 佢話: 媽咪, 原來芷晴都係讀德望呀!....(芷晴即係邊個呀?)...呢...芷晴響嗰度呀!

跟住第二日....芷晴探完熱, 走埋唻問我女: 你係咪都係讀德望呀? (我女: 係呀, 我讀1A班呀, 你呢?) 芷晴答: 我讀1B呀!

由於我認得你女, 所以其實我已經好肯定到你係邊個喇...而我呢...我肥C大隻的, 小丸子頭 (最近剪左頭髮, 竟然有人問我: 你做乜剪個小丸子頭呀?....心諗...唔係嘛? 似小丸子咩? 我剪完個頭, 至發覺...呢期好多人個髮型都係咁既款架喎....) 戴眼鏡....有無印象?! 阿女都係跳星期一二三, 每次阿女去跳舞, 我一係就走街盪, 一係就坐響B房門外既長櫈度發吽豆....聽朝等我睇下見唔見到你, 如果見到你, 我就走埋去同你相認!

原來仲有一個姓李既同學仔讀GH呀? 芷晴有無話係李乜乜呀?

原帖由 穎晴媽咪 於 09-8-1 00:34 發表
十月媽咪,

係呀,我住係新都城一期附近架!
尋日 fyeung 已 call 我告之原來我地兩個女係
同一間 ballet school 上堂,真係好橋呢!!

芷晴有講過上堂時 Miss Chan 曾經問過班中既
小朋友會讀邊間小學? 佢話有兩位同學仔都 ...

穎晴媽咪,
嘿嘿...聽日等我主動同你相認!

係呀, 舊年跳小忌廉嗰陣, 佢係拎左個獎的, 當時都好surprise呢!

今年考ballet之前, 咪有一日係畀家長入課室內睇佢地跳既...我女其實係排第一嗰個呀, 你有無印象? 嗰日無化粧, 應該容易d認呢!

原帖由 穎晴媽咪 於 09-8-1 01:08 發表
十月媽咪,

呵呵 ... 原來一早被妳點左相添,hehe ...
我記得妳囡囡係舊年既 2008 樂在舞中得
過獎架 .... right? 真係好叻女呢!

另一位同學仔叫李卓桐呀

...

fyeung,

唉...阿女係就係九秒九彈起身, 不過我原先係叫佢七點彈的, 殊不知, 我地一家三口都超好瞓, 我同我佬一紮醒, 已經八點三喇...仲邊樹趕得切出去食早餐吖, 梳洗完, 已經九秒九出發喇, 事關搞好晒d野, 仲要飛入MOS, 湊埋表姐一齊去上堂呀...趕C!

嘩, 你就好啦, 問到咁多野, 我見隔離班個家長問老師野, 個老師又答喎, 咁我咪試下問我地班既老師囉...點知...老師話: 八月廿九號開家長會嗰陣, 就會講架喇!...佢咁答我, 我都無再問LU!

原帖由 fyeung 於 09-8-2 10:25 發表
bird-bird,

噢,唔怪之得見唔到,我10:00 am左右已經走左.

阿十,

咁你囡囡咪係9秒9彈左起身,所以一家三口可以一齊去.

Wallwini,

你見到班主任?係咪收表個2位其中1位??

各位,

尋日問左d野,報告如下:
1. 第日上堂 ...

Wallwini,
唔駛客氣, 都係舉手之勞, 仲係fyeung出力較多, 我就純粹幫手開topic咋...希望大家多d上去交流交流啦!

原帖由 Wallwini 於 09-8-13 15:44 發表
fyeung & 十月媽咪,

剛看到pm, 謝謝妳們的付出及幫忙, 減輕了我們的擔憂

(我的女兒是1D)

負責守廁所門口嗰D嬸嬸話, TISSUE要自己帶, 學校唔會提供, 佢仲講明唔好帶TEMPO, 因為會窒廁所喎! 至於應該帶咩牌子, 嬸嬸話: 淨係知唔好用TEMPO! 大家留意啊!

原帖由 fyeung 於 09-8-30 00:02 發表
parentslove2,

今日見到班主任,唔惡喎,仲好關心小朋友.
9月都未有壓力,之後就會忙碌,希望各位的小朋友好快適應到.
記住9月1日帶個A4 file,雨衣,水壺,snack box, tissue (係咪學校唔提供tissue)??

...

我女都大讚班主任勁好人, 佢話: MISS好就我地架!

阿女放學後都仲滔滔不絕講番今日上堂情況, 我聽得好感動呢!

原帖由 fyeung 於 09-8-30 00:02 發表
parentslove2,

今日見到班主任,唔惡喎,仲好關心小朋友.
9月都未有壓力,之後就會忙碌,希望各位的小朋友好快適應到.
記住9月1日帶個A4 file,雨衣,水壺,snack box, tissue (係咪學校唔提供tissue)??

...

係呀, 今日見唔到你呀, 雖然我不時昅下見唔見你, 但最後只係見到芷晴媽咋!

我女嗰班個班主任, 畀高年級學生認定係勁好人的, 阿女今日見識過, 果然係勁好人, 我女讀書以唻, 從來無話過鍾意一個老師, 更加無讚過任何一個老師好人, 佢只會話D老師惡架咋! 今日...佢竟然大讚班主任好好人, 真係好開心呢!

不過有樣野好搞笑, 食LUNCH嗰陣, 阿女話: 今日上堂上左好耐呀媽咪! (下?唔係啩? 上左一陣咋喎! 耐? 咁第時返咁長時間, 點算呀?)

原帖由 fyeung 於 09-8-30 00:31 發表
阿十,

今日見唔到你添.
咁你囡囡好鐘意喎,我囡囡話班主住話唔可以成日打開個書檯,唔可以老師講,小朋友又講.班主住今日都係教下佢地d規矩.

謝謝提醒!

打從K1開始, 我就已經日日放件雨衣響阿女個書包架喇, 呢個習慣維持左三年, 所以唻緊嗰六年, 每日帶雨衣, 絕對無問題呢!

原帖由 smallegg 於 09-8-31 01:16 發表

各位靚媽咪,

記得喺GH個website print埋張體温記錄表.....探咗熱先好返學 。仲有嗰件雨衣,啲高年班姐姐話老師會抽查,如冇帶要扣操行分 ...

你去千色店OR吉之島OR文具舖 (例如文具廊)睇睇, 有D HELLO KITTY, MELODY等等既公仔雨衣, 質料好似防水風褸咁, 勁輕, 又可以摺到好薄, 大約賣120蚊一件的, 我女用左三年, 落大雨都頂得到, 唔會濕身架! 我就唔鍾意用膠雨褸, 一唻重, 二唻好大陣膠味, 但呢種雨褸就無味, 仲可以放入洗衣機洗添!

原帖由 parentslove2 於 09-8-31 07:13 發表
Dear all,

Anybody know how can I found a really "light light weight" raincoat?

我其實都無同老師傾過偈的, 只係我女勁讚班主任, 所以我至認同佢係好人, 事關我女從來都唔會話D老師係"好人"!

無辦法啦, 我都唔想有呢個放雨褸既習慣的, 但之前幼稚園, 我女係坐褓姆車, 而學校係唔畀褓姆車入學校範圍, 所以坐褓姆車既小朋友都係響後門出入, 若然失驚無神落雨, 小朋友濕硬嘛, 所以雨褸係我必備架, 褓姆車姨姨都要求日日放雨褸響小朋友個書包架!

原帖由 smallegg 於 09-8-31 08:41 發表

我個囡嘅班主任我就唔知好唔好,因當日都冇直接對話,阿囡亦冇特別提,但見佢都笑容可躬,同交表日都有少少交代開學資料,老師有份教音樂,音樂陶冶性情,睇怕都唔會好惡嘅 。不過教phonics個外籍教師就好攪笑,當我哋參觀 ...

fyeung,
你就好啦, 6:20AM至起身都得, 6:20AM我同個女已經準備出門口喇!

噚晚阿女好自覺, 20:15已經入房熄燈準備瞓覺, 但因為平時夜瞓開, 所以都磨到接近21:00至瞓著, 不過在我唻講, 我覺得佢都好"口力"架喇, 希望學校長話齋, 培養到早睡早起既習慣啦!

今朝我05:20起身預備佢既早餐&小息時既SNACK BOX, 而阿女就較左鬧鐘, 05:45起身, 最搞笑係, 我響廚房都聽到鬧鐘響, 但佢竟然乜都聽唔到咁...到我入佢房開燈, 再拎埋個鬧鐘放響佢耳邊, 佢至迷糊中驚醒, 我同佢講: 五點九喇, 你個鬧鐘響喇, 起唔起身呀?....一聽到五點九, 就九秒九彈起身, 第一時間入廁所刷牙洗臉&痾WEE WEE...然後出唻食早餐, 今朝食左個旦糕仔 & 飲左杯奶 (用左15分鐘左右)...抹完咀, 洗埋手, 就換校服 & 紮辮 (10分鐘左右)...仲有少少時間剩....就幫佢剪埋指甲, 噴埋蚊怕水....就係咁...眨下眼就06:25...係時候出門口LU!

原先校車約左06:30 (噚晚校車公司打唻話要提早兩分鐘), 點知今朝遲左成十分鐘至到, 不過都預左開學初期係咁架喇....希望遲下RUN順左, D時間可以預得準D啦!

各位, 你地今日順利嗎? 各位小公主有無好興奮咁彈起身返學呢? 祝各位小朋友, 日日都精神爽利, 開開心心上學去!

原帖由 fyeung 於 09-8-31 22:16 發表
BMW,

我會整芝士三文治.

manyeung88 & Jamie,

我囡囡會6:20 am起身,而家瞓左咯.manyeung88, 5:30 am好早呀!

我想問, 有張咩紙要油顏色呀? 係咪班班都要架?! 我問過阿女, 阿女話乜都無喎!

原帖由 smallegg 於 09-9-1 08:43 發表

Jamie,

阿囡有喺張紙油顏色,尋日同佢去影埋學生相,但影得唔靚,唔夠光,影到好似個小印印咁mouth:" /> 。你有冇俾Kristen參加朗誦?

早晨呀, 芷晴媽, 你地架校車幾點唻呀? 我都計過, 如果ANSON唔食早餐, 淨係飲杯奶就得既話, 咁佢都可以遲15分鐘 (即六點)至起身, 而家因為預左15分鐘畀佢食早餐, 搞到要05:45就起身了!

原帖由 穎晴媽咪 於 09-9-1 09:12 發表
早晨呀!

All,

今朝 5:45am 我叫芷晴起身,佢一叫即起冇懶床
,仲問我點解要半夜返學 (果陣天未光,外面仲係
黑媽媽) ......因為佢只肯飲杯奶,我整左份三文治
俾佢帶返學做茶點,飲完奶就換校服梳辮,攪掂晒 6:15 ...

我女第一次用鬧鐘, 佢完全FEEL唔到有鬧鐘響, 勁好瞓, 不過當我呢個人肉鬧鐘響佢耳邊話佢知係五點九嗰陣, 佢都好快手, 九秒九彈起身, 無賴床!

噚晚亦都好好, 九點前瞓著!

我無打算畀零用錢佢帶返學, 水我亦會自己帶, 盡可能唔想用學校水機, 畢竟佢地咁細個, 我唔放心佢自己用水機斟水, 唔係怕佢斟到周圍都係水, 而係怕佢將個水樽貼埋個出水位唻斟水, 唔衛生, 而家D菌咁勁, 都係飲番自己水放心D!

原帖由 smallegg 於 09-9-1 09:21 發表
各位靚媽咪,

早晨呀,今日係我哋班小公主嘅人生一重大考驗----->早起

有冇遇到啲賴床嘅公主?

尋晚已同囡囡講今日要早起床,但都要攪到2130先上床,好彩一上到床10分鐘瞓著,今朝0605起身(鬧鐘0600響),0630出門口,但成條街得 ...

smallegg,

係呀, 其實之前已經同個女講左, 係會好早起身, 所以一定要早d瞓! 而阿女就問過我...

阿女: 媽咪, 咁係咪即好似去旅行, 坐早機咁, 黑忟忟就起身呀?!
我話:都差唔多架喇!
阿女話: 好野, 日日都黑忟忟起身去坐飛機!
我話: 你咪傻喇, 係日日黑忟忟起身去坐校車咋! (傻妹唻架)

原帖由 smallegg 於 09-9-1 09:33 發表
十月媽,穎晴媽,

你哋好早呀,我都係0600先起身,但個天都未光得哂,阿囡都有問點解個天黑黑哋::" /> ,遲啲冬天佢哋可能以為自己要返夜學

嘩, 0730打鐘, 你地可以0718至上校車, 實在太好喇, 你地住得好近學校呀?!

原帖由 IICHENG 於 09-9-1 11:22 發表

我個女1D班的,她好像以前一樣09:30自覺上床睡覺,本來7:18才上校車,不知為何她6:30已洗好面吃過早餐,以及換好校服了,她表現得十分精神及興奮,7:10就讓著下樓等校車,但最後校車遲了成10分鍾才來。 ...

嘩, 著實係羡慕c人啊! 但校車今日遲左10分鐘至到, 咁咪....? 遲過7:30返到學校囉! 好彩係坐校車啫, 咪真係....第一日就畀老師話遲到就真係弊傢伙喇!

原帖由 IICHENG 於 09-9-1 12:25 發表

轉個灣就到了.

今日阿女無功課做, 全部功課都係由家長做, 因為好鬼多通告, 睇到我眼都花埋! 仲要有D通告係簽閱既, 都唔知即係簽完後駛唔駛交番畀學校, 抓晒頭!

原帖由 Schoolbus26 於 09-9-1 15:16 發表
我囡囡原本係1:42分落車, 但係今日要2:03分才到, 囡囡話佢好肚餓, 而且校車不准食野, 真係又倦又餓, 囡囡話小息時每個小朋友都不准留在課室, 但出面又無位坐, 回到學校時在有蓋操場排隊, 要等晒全部人才可入課室, 她 ...

我想問, 有關雜費嗰張清單, 上面其中一欄寫住手冊 & 手冊膠套既費用, 但今日只收到手冊, 但就無膠套, 請問你地有無呀?! 阿女話: 咩 膠套? 無架喎!

另外阿女話VISUAL ARTS嗰D顏色筆都有派, 不過全部放晒響學校個櫃度喎, 我問: 係咪即係放響LOCKER呀? 阿女話: 唔係, LOCKER響呢邊, 放顏色個櫃響另一邊!...所以今日無派顏色筆返唻貼名啊!

這是1A班的資料, 唔知有無媽咪既囡囡可以講得清楚D呢?!

原帖由 Wallwini 於 09-9-1 15:28 發表
校車都幾準時, 囡囡話超開心, 剛剛看過書包, 有很多通告相信是媽媽的功課, 還有顏色筆, 囡囡話要貼上名字, 每天要帶5至8枝鉛筆, 一支藍色和紅色的原子筆, 不可以帶鉛筆刨, math & putonghua不用帶書(這是1D班)

還有 ...

各位, 你地D寶貝女有無好眼瞓呀? 我女13:46落車, 1400食飯, 食到14:45...抖左15分鐘, 問佢駛唔駛瞓下先, 佢話唔駛, 我唔瞓晏覺架! 見佢唔駛瞓, 就叫佢做野...佢做左幾分鐘, 已經話好眼瞓, 要去瞓, 咁我畀佢上床, 佢呢頭蓋被, 嗰頭已經瞓著左喇!
‹ 上一主題|下一主題