用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

妳囡囡好感性喎! 我囡可能仲係思想細個D (某D事), 再加上我成日同佢講如果跟練跳舞同體操比, 已輕鬆好多, 因佢P1前都有跳BALLET, 但因要拉肋, 阿囡話好痛, 所以佢話唔學.  又之前佢係電視睇過講中國體操隊訓練情況, 知道中國裡面練習體操D 人要離開屋企人, 寄宿受訓練.

可能成日同佢講, 佢已知道練習係會辛苦同悶, 當然間中都要比我鬧偷懶, 所以當我睇完呢套交響情人夢後, 覺得真係唔錯, 好有教育意義, 特別係D囡囡想偷懶時, 無恆心時, 就會成績唔好 (走音, 比人笑), 要好就要努力.

我上星期睇咗一場JEA 嘅校際比賽, 真係好精彩, 其中季軍彈第一首歌有出錯, 但評判讃佢彈第二, 第三首時好好, 所以獲季軍 (比賽要彈三首樂曲), 少少錯唔怕, 努力, 會有好結果.

係呢, 妳囡囡有無參加校際呀?

原帖由 bird-bird 於 10-3-14 00:40 發表
仲有一個喊位係個小女孩同千秋王子講其實佢爸爸一直好勤力練習、、、、、唔知佢係咪好有同感呢、、、、、

Bird,

我囡囡PIANO 係月初已比咗賽, 不過仲有弦樂係下星期四,

BIRD, 阿十, 大家將參加校際同學 :
加油, 努力, 祝有好成績!

原帖由 bird-bird 於 10-3-16 06:15 發表
小豬下星期一就比賽啦,佢好緊張,彈得唔夠放。我就同佢講隻歌係一隻開心的歌,就好似野田妹開心時會有小熊出來跳舞,希望佢明啦。。。。。。

你囡囡彈鋼琴?賽完了?

...

bird,

阿囡拉VIOLA.

原帖由 bird-bird 於 10-3-17 18:12 發表
Bbmummmy,

係cello or violin? 話唔定小豬同你囡囡將來一齊加入學校的樂團呢:)

10,

一齊加油呀!

fyeung,

thank you

都好喎, 因VIOLA 多數都係以伴奏為主, 如果有件主音音樂器, 阿囡會覺得開心D.

今個星期五會轉涼至16-19度, 記住睇天氣報告

http://www.hko.gov.hk/wxinfo/currwx/fndc.htm

fyeung,

THKS!

GH 有合唱團和樂團, P.2 才開始參加, 聽聞是由老師選人, P1無課外活動

原帖由 TszYingMama 於 10-4-24 16:32 發表
hi 十月媽咪
請問德望是否有校內合唱團,弦樂團或是中樂團。

[qhuote]原帖由 十月媽咪 於 10-3-28 22:07 發表
聽囡囡講, 有時會有D高年級姐姐一個對一個咁同佢 ...

因我囡囡都係P1, 未開始選課外活動, 我只知西樂團一定有, 至於中樂團就不太清楚, 但我知課外活動應該有中樂學.  

原帖由 TszYingMama 於 10-4-26 13:34 發表
hi bbmummmy,
請問樂團是中樂還是西樂? 我想了解下學那種樂器對日後較為合適. TKS!
‹ 上一主題|下一主題