用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

聽落都好得人驚!打人?死啦!我個女連避開都慢過人咖。不如真是報給老師聽,正視下啦。此風真不可長。

原帖由 Jamie 於 09-9-7 22:39 發表
can't believe this would happen in the girl school wor.... how come the girl hit the other gar...
she is very big size?? (like in the movie..) tmr i have to ask my girl whether there is a "b ...

會不會是課冊,那是課堂練習冊。是和數學書一的,但是黑白封面的。

原帖由 vvmon 於 09-9-9 19:13 發表
請問各1E家長今天數學功課是做什麼?另老師寫了手冊,話我隻懵豬豬欠交"學習冊",請問有無家長知道是什麼來的?
Thank you!
vvmon

各位媽咪,見到學校網上有關於午飯的最新消息,同通告的內容一樣。

還有家長會919日都出了通告了,是93am,只可以一個家長去。

午膳事宜

敬啟者﹕

由九月十四日(星期一)起,學生將會在校午膳。請各家長注意下列事項:

1)        請學生自備餐具、枱墊。
2)        請學生帶備毛巾盒連濕毛巾。
3)        請學生帶備一包/盒紙巾。
4)        如自行攜帶飯盒的學生,請把餐盒帶回家中清洗。

請家長教導  貴子弟不應浪費食物及保持環境衞生。

此  致
貴家長台鑒
德望學校 (小學部)
校長  梁銀禧  啟
二千零九年九月十一日

I am so relieved to learn that my picky eater daughter found the lunch very yummy. She said before the lunch prayer, she can already sniff the mouth-watering lunch. She said there was red and yellow bell pepper with pork though I remembered the menu said sweet and sour ribs.  I am really thankful sister and the catering company was treating my girl so well.

有無媽咪會through學校報音樂節,幾時才有表攞呢。琴行那邊已經報得啦喔。

等我都入來支持下先。

十媽,
校車無位?4-6年級不用上學,照計架校車點都有D 4-6年級唔搭,freeD位出來的。我就比較好彩,我地條線一向都有位多的,所以我可以跟到車。
我地班班主任就話跟翻平時回校時間。記得帶家長證,講給門口個人聽做義工,他會放你入去。入到去到2樓辦公室,有人會帶你去一間房度等,老師凖備好會來房度會合你一起出發。我個班主任是這樣講給我聽的。

原帖由 十月媽咪 於 09-11-19 15:21 發表
我比較幸運, 我地果班無叫小朋友返唻問媽咪得唔得閒幫手, 係老師直接打畀我, 問我可唔可以幫手, 我當然九秒九"0累"飯應喇!

原本老師話可以當日跟校車返埋學校的, 但校車無位, 褓姆話無得跟, 有無人知道, 如果唔跟得 ...

字詞表(三)頭九個詞語。(上班洗澡)
希望不是太遲答你。

原帖由 wanyiumama 於 09-11-19 20:08 發表
各位 1B 的家長,請問今天中文要寫哪九個詞語?

我禮拜頭都是在你講果D街市買底褲絲襪擋,買左條白色棉的打底褲,長度大概到knee以上2,3寸,裙蓋著看不到。我個女話又軟又暖,美觀又實用。即刻encore買多條。我是在沙田中央街市買的。其他家長住果頭,有興趣可以去買,29元jar。

噚日就同校車個跟車褓姆講的,你那個會不會唔記得4-6年級不用上課啊。我地個褓姆就好似被家長問慣左咁,即答「有位,有位」。我覺得一大早有得跟車好過自己用任何途徑回校啦。留翻D力氣來幫手照顧D小朋友好過。不如你再瞭解下,有無位啦。

原帖由 十月媽咪 於 09-11-20 07:35 發表
咦, 係喎, 四至六年級唔駛返學架喎, 我完全忘記左添, 咁到時即係會有位啦, 嗯...咁我想問, 你係同校車公司講你要跟車, 定係同褓姆講呀?!

回覆 1# vvmon 的文章

vvmon,

Yes, school will resume on 13/4.

According to the notice dated 26 March, 12/4 is theteacher's professional development day.  So there is no school on 12/4 and all the students should stay home for revision.

原帖由 wanmum 於 10-4-12 09:15 發表

sweetma,

Why there is no school on 12/4?
‹ 上一主題|下一主題