用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

囡囡有講買禮物,話$10,$15 & $20,我仲以為有幾個價錢添 仲有,佢之前有講話帶$10去買GH file,我今個星期比左錢佢,點知佢話無得賣啦,要等P2再買過.係咪真??

原帖由 bird-bird 於 09-12-11 08:45 發表
BMW,

老師有話過keep住套衫, 可能有機會再表演, 但係就冇明確講點安排, 我洗套衫就收埋啦.

乜買禮物呀? 係學校買?? 呀女冇講????

bird bird

...

BMW & vvmon,

今日聽囡囡講,佢地班有同學仔尋日著PE衫,尋日本應著校裙架.照咁睇,我聽日+星期六都會比佢著PE衫+羊毛衫係裡面+jacket+頸巾+暖旦.

原帖由 vvmon 於 09-12-17 10:29 發表
BMW,
我個女除了你講果D外,還有頸巾,打底褲。出門口時,嘈到析天,話好熱!
真係好似個瓜
vvmon

事與願違,今日叫極囡囡都唔肯著PE衫,點都要著校裙,至多加一對厚肉色legging.
唯有比2隻暖蛋佢,希望夠暖.

原帖由 BMW 於 09-12-17 15:02 發表
Fyeung,

其實凍係可以0甘着的,不過亜女要靚吾要命,死都要着裙  

VVMon,
我数少左條頸巾添

今個week已經有中默,咁快下星期一有英默啦!!
大家收拾心情,要準備啦!!

Schoolbus26,

please check pm!

原帖由 Schoolbus26 於 10-1-20 17:53 發表
Dear vvmon,

唔好咁down, 我個女都係唔係幾好, 特別是聆聽, 無想過中, 英文聆聽係咁差, 其實我都是幾唔開心, 都唔知點同佢溫, 仲有一科數學未講, 呢科我個女勁差!!!! ...

無收到呀!

原帖由 Schoolbus26 於 10-1-22 12:43 發表
fyeung,

唔該晒, please check PM.

今次收到啦,回覆左你.

原帖由 Schoolbus26 於 10-1-25 12:27 發表
Dear fyeung,

Please check PM again.  Thank you.

School bus 26

再send左!! please check!

原帖由 Schoolbus26 於 10-1-27 16:39 發表
Dear fyeung,

真大件事, 今次到我收唔到啦!  可否再來一次, 唔該晒.

Schoolbus 26

smallegg,

你帶囡囡去睇戲,睇完之後話我地知好唔好睇,我都有興趣.
我會帶囡囡去disneyland,好耐無去,不過我諗我唔到留到散場卦.

all,

而家無左lunch time義工家長啦!少左個機會做義工家長 亞十,你就好啦,有返到學校睇小朋友食飯.

原帖由 smallegg 於 10-3-8 22:20 發表
小鳥,十媽,

上次開會話0745要到會塲,點解唔係返學嘅日子都咁早嘅 ?你哋係半日定全日?我返半日,放學後帶囡睇愛麗斯,聽人話都幾好,你哋睇咗未? ...

爆左你個秘密添.我係恨到流口至真.而家又少左個機會返學校

原帖由 十月媽咪 於 10-3-9 13:35 發表
丫, 你個衰野丫, 呢頭至叫你唔好咁揚, 果頭你仲同我加多樣...靜靜雞話你知, 除左呢三樣之外, 仲有一樣架, 我返學校幫過手協助護士紀錄小朋友打流感針啊! 好喇...我已經自晒首, 暫時係咁多!

我女都有話想睇愛麗斯的, ...

大家努力油!!希望大家都有超水準表現.
我囡囡無參加到,不過我會為大家打氣!!

原帖由 bbmummmy 於 10-3-17 17:18 發表
Bird,

我囡囡PIANO 係月初已比咗賽, 不過仲有弦樂係下星期四,

BIRD, 阿十, 大家將參加校際同學 :
加油, 努力, 祝有好成績!

easybring,

1.我無星河明居上車時間,不過可以比我個地點你參考.我住係藍田,囡囡上車時間係6:42 am.
2.畫班/英文班/普通話班係官塘or藍田,ok嗎??
3.其他屋苑?星河明居比藍田屋苑近,你要check下附近架配套足唔足夠?或者參考多d野再比較.

原帖由 easybring 於 10-3-15 13:59 發表
各位GH家長, 你們好!

我的兩位囡囡們9月到GH上學, 想搬近學校.  心水是"星河明居" 想請問一下:-

1)校車早上幾點上車?
2)附近有沒有 畫班/英文班/普通話班?
3)還有甚麼屋苑提議呢?

謝謝! ...

阿十,

咩仲早過我係藍田??!

原帖由 十月媽咪 於 10-3-23 19:03 發表
嘩...望下個路線圖, 至發覺原來德福都唔係幾盞, 仲返得早過我地住TKO的啊! 我見德福有兩個站, 一個6:25, 一個6:27!

easybring,

其實新都城都ok架,6:25 am左右上車(若我無記錯),而且附近又有商場&小朋友學野架地方.我每個weekend都要走入去學野架!
上車落車時間唔會同星河明居相差得太多,咁不如唔好搬,搬屋好頭痛架.(個人意見)

原帖由 easybring 於 10-3-24 10:25 發表
十月媽咪 & fyeung,

十分有用的資料, 沙田樓價仲實惠d.  德福真係no no no. 星河明居可能是首選, 我的家人住東九龍, 會方便d.  tko應該6:30左右上車?  

很多謝你有心幫我看看路線圖! very helpful.

Elaine

...

easybring,

我係TKO上香兒+Tom Lee.走完一個地方,過左半個鐘再彈琴(Tom Lee).其實我都好鍾意GH唔會有星期六課外活動,小朋友仲可以keep番以前學緊架課外活動.而且如阿十話齋,小二有活動,都係activity時段內,一個星期一次,除非入左校隊,如田徑,泳隊,合唱團,舞蹈團,咁就可能要練多d時間.

原帖由 easybring 於 10-3-24 19:29 發表
睇完你地咁講, 好似唔搬仲好, 唔洗又賣/買樓, 好多charges, 又好似好急, 幾煩架...... 8下得唔得, 你黎新都城學咩呀?  我就要every weekend出去玩drama.

我住左新都城好耐, 好熟啦, 亞囡有d興趣班都係到, 十分方便. ...

manyeung88 & easybring,

若有需要,我建議上門補習多過去補習社.

manyeung88,

please check pm!

原帖由 manyeung88 於 10-3-24 22:55 發表
fyeung, easybring,

請問新都城有邊間補習杜跟功課好? 仲有,我想同個囡囡補Grammer有咩好介紹(新都城or出面都得)?

Thanks

vvmon,

囡囡個班尋日handbook有寫可以換夏天裙,帶pe衫褲回去換.
所以囡囡今日係夏天裙運動鞋,帶pe衫褲.

各位,

Prime English英語正音聆聽課程開始左啦!!

原帖由 vvmon 於 10-4-20 13:28 發表
各位媽咪,
請問有無收到風幾時換夏季校服?
vvmon

sin_928,

德望谷唔谷?
當然比較幼稚園係谷架.因為一個星期可以教左一課書.例如:中文會有好多生字.中文寫生字,大概一個星期兩次,每次寫12組生字不等.每組字3次.一組有時係2個字,3個字,4個字.

中文及英文都有工作紙做.英文vocab writing.每次有5-6個英文字,寫3次.

仲有,中文默書及英文默書.一年2次測驗,2次考試.我建議可以於暑假比多d暑期作業比小朋友做,要操佢地手腳快,唔好dum做功課時間.咁就有多d時間溫書.

由於上學期未聽聞測驗/考試唔合格.在Easter之前的測驗,有聽聞有2-3個小朋友唔合格,所以我唔知會唔會因為一科唔合格而要留班.

easybring,

上年係8月1日當天要回校買書及辦手續.若果我無記錯,8月尾無事要返學校搞.

原帖由 easybring 於 10-4-23 12:07 發表
各位,

我是2010小一家長, 現planning暑假去旅行, 以往23/8-31/8期間有沒有事項要回校呢?  暑假7-8月有沒有事項要回校?

謝謝幫忙解答.

elaine

manyeung88,

replied!

原帖由 manyeung88 於 10-5-8 18:31 發表
fyeung,

please check email

Man
‹ 上一主題|下一主題