用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網點揀?
go

40網點揀? [複製鏈接]

石硤尾 深信小學 …這一間小學好多人第一輪已經入左,統一位餘額好少…本人日日都會經此小學返工…感覺學生都ok!

白田天主教小學…一間我自己唔會揀比我自己仔女的學校…感覺好麻麻!

寶血會嘉靈學校…一間都想入的小學…我個女都第三志願…都有好多新移民選擇呢間!

其實我想問 pipi331為何只關注呢三間學校呢?你住那裡呀?

原帖由 pipi331 於 09-2-18 23:09 發表

我住石硤尾,想揾間近近地又ok好的,慳車錢同時間,比亞仔休息多d都好呀.  計來計去, 只得15分,咁40網入面最hit的應該唔得.

仲有我自已都返工,但揾得唔多,又隨時唔隱陣果隻.
如果入咗名校,咁又要補習追學業成績,學 ...

其實你住石硤尾做咩阿仔讀保護兒童會呢?都唔近喎!石硤尾咁多幼稚園,點解你去到咁遠呀?

原帖由 pipi331 於 09-2-18 23:09 發表

我住石硤尾,想揾間近近地又ok好的,慳車錢同時間,比亞仔休息多d都好呀.  計來計去, 只得15分,咁40網入面最hit的應該唔得.

仲有我自已都返工,但揾得唔多,又隨時唔隱陣果隻.
如果入咗名校,咁又要補習追學業成績,學 ...

如果一間中規中矩,我反而會提意大坑東宣道小學!雙職父母可以六點前接放學!都幾好呀!

原帖由 pipi331 於 09-2-19 21:21 發表

多謝指教.

講真呀!我同你大家都係要返工…真係幾辛苦呀!我同你都係石硤尾人…我都有你所post的感受呀!我地大家都要互相支持下大家呀!

原帖由 pipi331 於 09-2-20 21:03 發表

大家咁話.

雖然話住是石硤尾但都近長沙灣,見保護兒童會好似幾大, 咪傻傻地咁送咗佢入去lor.

我想問石硤尾基督教服務處幼兒學校同白田救世軍幼稚園好唔好. 有朋友問我,但我唔識答, 請指教. ...

基督教服務處石硤尾幼兒學校個個都話好!老師有愛心!嬸嬸又好呀!
白田救世軍就唔知呀!

原帖由 chicken 於 09-2-23 23:43 發表
請問聖芳濟愛德小學好唔好? 我是舊生, 仔仔入讀機會大唔大呢?

好多舊校友都會選這一間,因為機會大,而且又唔差,升中又好!都好多人爭的一間小學…不過聽聞都幾辛苦!
不過我冇額外分我都揀呢間…而家等緊派位…希望派到喇…

[quote]原帖由 chicken 於 09-2-24 23:29 發表
Thank you! 另想請教計分方法, 我是舊生加仔仔是首名子女,是否有20分呢, 因仔仔跟婆婆往在石峽尾, 是否可用婆婆地址, 機會大d, 請指教, 謝謝!

機會是大的…但也一定要諗定統一的後路!

原帖由 Adrianmom 於 09-2-25 09:58 發表
My son is studying in 基督教服務處石硤尾幼兒學校.  I am quite satisfied with this school.  The only problem is the school may be too small as compared to other kindergarten.

Your son is study which class?
古語云:麻雀雖小,五臟俱全!是也…

原帖由 123!@# 於 09-2-25 15:10 發表

請問佢位置係邊呀?
我只知聖方濟各英文小學仲勁呀.
thx

如果你係石硤尾人,你會知係偉智街惠康對面!
再唔知…石硤尾街市斜對面地盤的隔離,是也!
遲啲又會搬去上智女中學附近的地盤…
個度就黎變低調的Band 1街…有銘賢…上智同愛德!

[quote]原帖由 Adrianmom 於 09-2-27 14:18 發表
He is studying in class B?  Why you are interested?

In fact, my children are in this school too....
Thomas (my son) is in class B....
our children is classmate.... wo great!!
nice to meet you...

[quote]原帖由 silvia_ng 於 09-2-27 15:45 發表

睇自己既排位囉。我個人就先睇1.升中校網, 2. 宗教, 3. 校舍, 4.自己見過既該校小朋友(同一個網總會見過下, 睇下有冇係商場流連呀, 禮貌呀咁囉)

但有D家長會排名氣為首, 有D又會睇校舍為首, 好難講架。

所以你都 ...

想請教你對愛德有咩睇法?

你好, 請問你可否給我一些關於聖公會聖多馬小學的評語或資料,謝謝

聖多馬我都想揀呀!但由於佢最多都係收一百人度…咁自行收生都收左一半約五十人…09-10年度都係得43個統一位…都得咁少位…除非你自行收左…否則統一都好難呀!所以最終我統一都排好後呀!因為機會真係好細!
‹ 上一主題|下一主題