用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 究竟發生乜事呢?
go

究竟發生乜事呢? [複製鏈接]

原帖由 aaron_mama 於 09-2-10 13:44 發表
囝囝升上中一後 (band 1) ,常常忘記帶書漏功課,上學期已被記缺點,改善了幾星期之後現在又開始。而且又唔溫習令到小測成績好差,我以為佢成績跟唔上,所以請補習比佢,但老師話佢個低 ok 喎,只是唔上心。好驚佢要留班呀!究竟發生 ...

我諗仔仔已到反叛期.
我個仔 F.1 都係咁.

我要佢上補習社, 只係跟功課果的.
就係唔想手冊咁花 . 無耐 .....
F.2 都仍有好多缺點, 不過希望去唔到2, 3 個小過 , 或大過而已. 我自己個小朋友就有跟老師, 社工三方傾過,  情況未去到我諗的那麼壞. 都係你果句 < 唔上心 > ,  當我地跟得佢的野貼一些 , 就有改善.  

上了F.3 都仲有少少問題 . 可能開始要揀科 . 開始有自己的想法了. 而家好似好左好多老師, 主任也讚佢.

努力的 , 慢慢來,  有時不單在學習態度的反叛 , 連性格, 行為也有好大的轉移 ,  跟父母關係是比較例差. 我諗過了這個時間, 大家會好好的. 但千祈唔好<蚊陣 > 而出手 ...

原帖由 aaron_mama 於 09-2-10 14:32 發表
明白,就係初頭會鬧下佢,但情況更衰,所以唔敢鬧啦! 但每次收到佢學校電話投訴都好驚架!

對呀!

aaron_mama 真要跟貼的.

不過, 有時見佢地有問題 , 不要直接話佢地.

舉例個案  ......
亞仔在沖涼時,  等意在門口跟爸爸對話 , 如果亞仔係呢個月沒有漏做功課 , 書包企理 ,  係話獎甚麼畀亞仔好呢 ??

‹ 上一主題|下一主題