用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想知多d ~~英文小學
go

想知多d ~~英文小學 [複製鏈接]

我以前都曾希望小朋友入讀英文小學, 但發覺香港既英小實在太少, 再要加上一些考慮因素如教學理念, 學校地點等, 差不多冇乜選擇, 於是我想, 英小需求咁大, 為何香港只有少數英小呢, 好多名校如st paul co-ed, ls等都是中小, 及至我小朋友入左一間中小以後就親身體驗到香港始終係中文為主, 很多小朋友都是以中文為母語, 因此在學習英語以外既科目尢其是數學, 在初小階段就要用非母學習會如隔山打牛, 事倍工半, 至少小朋友要先學很多數學生字才可開始學數學(除非小朋友是用英文來思考及家長教小朋友是用英文)再看看實際情況, 又發覺很多英小在其他學科的成績又真是不很突出

至於英小的學生的英文水平高一點, 我想應該是的, 但問題是, 一般想入英小的小朋友其英語的水平本身相信已有相當程度, 與及家庭可提供支援, 如果真的無法達標就會選擇轉校, 因為在英小如果英文不好, 所牽連的不只英文科而是大部份科目, 在這個自然淘汰的機制下, 留得低的自然有想當水平

但問題是, 如果小朋友英文底子好又有家庭支援, 其實讀中小或英小, 小朋友既英文水平都可以很好, 這點相信無容置異

再者, 其實學中文難過學英文好多

原帖由 rabbitpiggy 於 09-2-11 12:23 發表
咁點解去到中學又差不多所有家長都想小朋友讀英中呢? 到了中學所有學科才轉英文不是仲難嗎? 因為差不多所有專家都同意語言發展是越細越好的.

中小+英文, 和  英小+英中, 那個組合較有優勢呢? ...

小學(尢其初小)為何要用母語教其他科目如數學是因為可讓小朋友可更了解, 更深刻及更快去掌握一些基本概念, 因為如果基本概念掌握得唔好, 上高年級就好容易會混亂

你說得對, 語言發展越早越好, 但中小也不是沒有英文學, 再者而家有一些中小其實在高小階段已用英文教數學同某些其他學科, 我反而覺得呢個安排最好, 一來可讓小朋友在初小不需要在一下子接觸很多新概念時要同時兼顧語言問題, 二來可讓他們在學科內容未是很艱深時習慣用英語,
‹ 上一主題|下一主題