用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 插n班適應期的分享
go

插n班適應期的分享 [複製鏈接]

我仔仔於9月時正式入讀N班, 那時候學校有適應期, 第一星期1小時, 讓家長陪同適應, 第二星期, 2小時-BB自己一個,  第三星期, 正常上學時間, 初初第一星期, 仔仔好開心, 因為有我陪, 第二星期第一天上學, 上校車時哭了一會, 第二天fing開工人隻手, 趕住上校車去返學, 整體來說, 阿仔返學短短幾個月學到好多野, 好開心!

不過而家已經係下學期, 你BB咁細個就插班去已完成了上學期課程的N班裡面, 可能未必會太明, 不過應該點都好過係屋企既,一來適應下群體生活, 二來會快D學識講野

但你BB真係好可憐豬, 咁細個就要一個人返學, 又冇適應期, 同埋聽講劍鳴N班有些不可以直上K1, 你有沒有為仔仔報其他K1?

原帖由 littlepig 於 09-2-12 12:56 發表
單親媽媽:

多謝你的回覆!

係啊!我都覺得阿B幾可憐, 咁細個返學 .但因驚九月才入學冇位, 所以插班.  佢九月會repeat N班, 做大仔.

佢有四日適應期.  想問你哋九月適應期時可否陪BB一起搭校車?

你仔仔係上午 ...

不要客氣! 你安排BB於9月重讀N班, 是一個非常明智的決定, 果然醒目!!

問題1. 適應期沒有校車搭, 家長自己負責接送, 同埋校車唔比人陪

問題2. 佢地冇得做同學啦, 因為我BB已經上了K1啦
‹ 上一主題|下一主題