用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學的政府資助金額★IB課程★啟思中學 ...
go

直資中學的政府資助金額★IB課程★啟思中學 [複製鏈接]

好多家長嚮往IB,但又唔認識IB,只係在簡介會/網頁上聽過下睇過下就俾仔女入讀,最慘係...有d人報讀直資,以為仔女讀緊IB,原來係讀緊"近似IB".

有d學校話高中才辦IB,即係小學初中9年都唔攪,最尾3年先攪IB....咁就叫IB學校??學生真的享受到IB的好處嗎??

好似討論緊跆拳,空手道,少林拳邊樣好打咁呀...其實邊個教學模式/制度好,邊有得比架!!! IB可以培養出精英,港式傳統教育亦可以。

老實講,我是目標為本的實際家長,我着眼想入的名牌大學,在那個教學模式/制度會較有利.....有些朋友在外國的名牌大學畢業(英國劍橋,美國康奈爾等),他們給了我1個錦囊,就是入讀當地高中,投入當地入大學的考試機制,雖然大學都會認可各個教育制度的學分,但最大比例一定是當地學生,例如港大有收IB,SAT的學生,但只是少數,而且要求較高,劍橋都有收香港高考生,但一定要是狀元級才有機會,相反一個成績中上的英國學生,已經有機會入到劍橋.

在任何教育制度培訓出來的準大學生,我相信水準已相若,在那間小學中學,那個教育制度就讀...重要嗎?? 小學中學會教你做律師做醫生嗎?? 我只當小學中學是入讀大學的階梯.

原帖由 cow 於 09-2-15 10:50 發表

但機會十分緲茫。
想出國讀大學,IBDP應是首選,但想留港升學,IBDP未必好過HKDSE。因持IBDP要經non-JUPAS報香港的大學,而non-JUPAS學位是有quota的。

知唔知所有大學(包括名牌),都有些冷門學系是收唔夠生的,如果只求在劍橋畢業,不強求在劍橋醫科,法律系畢業,是絕對有可能的.

建議家長們看看一套日劇"東大特訓班",內容是一班極差的學生,透過兩年特訓考入東京大學,其中一個技倆,就係選擇冷門學系.

無端端將個標題由...

"直資中學的政府資助金額"  改為...

"直資中學的政府資助金額★IB課程★啟思中學"

好有廣告feel呀!!!!

我對本post內容是讚賞的,多位人兄(包括樓主)均提供了很多IB/直資的資訊,我亦獲益良多.

但是..並非全部內容提及啟思,再者..即使之後離了題,只談及啟思,係咪就要改標題呢??係bk 90% post到尾都係離題的,有d講講下升中變到講教仔...咁係咪要改標題呢??亦有很多post結尾係罵戰,咁係咪要改為"XXX vs YYY"呢??

當然...你有最終決策權,我亦不打算就"標題"問題回覆!!
‹ 上一主題|下一主題