用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基通知
go

匯基通知 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 cecwun 於 09-2-12 10:10 發表
你係咪指滙基(東九龍), 如校長所講, 二月份收到通知會係最好同最差嗰啲, 三月中等全港次第出了會再通知餘下的, 所以二月份收到通知的一係好勁, 一係好差, 我都好心急 ...

今日已經收到信.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

原帖由 libch 於 09-2-14 19:28 發表
Hi Veronna,

I just wonder will your son/daughter accept the offer? Do you think this school good enough and is worthwhile to give up the central allocation ? Please advise. Thanks.

PC

囝囝讀緊既小學係私校, 本身冇中央派位, 所以冇話放唔放棄.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-2-17 14:32 發表
Do the students have to withdraw the right of Secondary School Places Allocation System ?

如果匯基收左, 佢地會有一張放棄中央派位既form跟收生信一齊寄來. 要簽署寄回. 所以係你交留位費之餘都要放棄中央派位.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-2-17 17:17 發表
請問每年學費幾多 ? $$

你指匯基? 匯基22,000一年

醒目開學勳章

Hi, 我想問有冇人知道匯基第一round必收, 唔睇ranking會係收足120個先, 定係唔夠數都唔會再收住, 等ranking出左先? 我身邊有很多小朋友都報左, 但未有消息. 想知道個機會. 如果已經收足120即係有人放棄先有機會, 如果唔係第一round譬如只收左80, 咁果d小朋友除左放棄果d額都仲有40個未收既額.

醒目開學勳章

我有朋友剛收到匯基通知話校長睇過佢個小朋友既資料, 叫佢再send埋六年級既成績表俾學校. 希望咁即係代表好有機會啦. 我有幾個朋友都有申請, 攪到我都緊張埋一份.

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 09-2-23 10:06 發表
veronna

咁你朋友係咪 band 1 生呀 ?
相信佢小5張成績表都唔差啦

唔知道呀, 因為佢地間小學冇中央派位, 所以冇ranking.

醒目開學勳章

原帖由 jazzmama 於 09-2-23 13:34 發表
咩唔係每間小學都可以參加中央派位嫁
咁你朋友應該係讀英小啦

佢地冇架. 其實點先叫英小? 有一些科是英文的, 有一些科是中文的..........

醒目開學勳章

原帖由 judyfish 於 09-3-11 12:17 發表
    Hello, everybody.  I spent lots of time in registration as a member  in here.  Now I can talk & share with all of you.
I received the OK letter of UCCKE at 26/2.  I thought my daughter is th ...

聽聞係8:10-16:00. 不過一個星期有一日放早幾個鐘.

PLS CHECK PM ALSO.

醒目開學勳章

匯基係唔係一年四次考試架?

醒目開學勳章

Judyfish,

have you check my PM yet?

sorry, 因為想知你係唔係同我囝囝一間小學? 因為出面好少學校冇中央派位. 如果係可以交流一下.

醒目開學勳章

Judyfish,

pls check pm.  you can click the 私人訊息 on the right of the top of the screen after you login.

醒目開學勳章

I think so. $6700 per month

醒目開學勳章

原帖由 Marwkc 於 09-4-11 00:26 發表
我嗰女就係後來知道要寄宿, 雖然只係一個Semester, 結困果抗拒讀滙基, 所以無去註冊.

我有個朋友個小朋友同你個女相反. 佢因為匯基有寄宿好想入去讀. 不過可惜落選左.

醒目開學勳章

原帖由 meyonw 於 09-6-5 15:46 發表

學校校風如何? 學習氣氛好嗎? 多雜費嗎?

(因對早兩年新校學生感覺麻麻) 可分享多些嗎?

可pm會考成績給我嗎?

嗯, 星期六剛去完註冊, 校長話往年會有叩門位, 但今年冇喇. 150個位全部收晒.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-6-6 00:16 發表
據我所知已經額滿, 冇晒叩門位!

Elona,

有冇收到我個pm架.
‹ 上一主題|下一主題