用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 妳們會考慮轉校嗎?
go

妳們會考慮轉校嗎? [複製鏈接]

轉校真係好多因數。小女今年都轉左校讀小四。以前真是考前溫下就考到40名之內。而家係差不多尾咁。因為程度深左。但我而家有人同佢補底,難保到6年級可能都追返上中間。呢間新校,只要考到中間,英中係好大機會。如果吾轉,佢成績一路下滑,學校只有TOP8至10入到英中。對於小女來講,機會係零。而且上中學都會追不上。反觀現在,小學的程度,係同D學生打好一個好好既根基。所以我決定係無後悔。。小朋友好易識到新同學既,睇長遠D同埋多D關心佢便可。

原帖由 mkwok 於 09-2-13 12:02 發表
0809GO,

Pls check pm.

Thanks

同意~~新移民真係影響好大,點解天水圍同出面既學校差咁遠,老師分析俾我知,因為佢地好多家長都係教育水平低,學校要因應佢地程度而改淺.我地呢D香港土生土長既人,便無法提高學校程度.而其他地區既家長,一般學識比較好,學校吾會將程度改淺,你讀吾掂未搵補習LOR.吾係未轉校LOR~佢地要KEEP住學校既優勢,要小朋友有好好既能力,吾係一路讀上去,志氣會消失.有時轉校,吾一定要轉去好TOP既,中上都係一件好事...根基係好重要,我個女而家每日都有背動詞表呀,TENSES.咩咩表呀咁,好多野.但原來佢小一至小三係完全無學過同記過..今日先知佢浪費左3年時間,根基好鬼差...

原帖由 chumamma 於 09-2-13 23:04 發表
Agree 轉校。

小朋友十個都不想轉校, 但你應告訴他後果。我覺得小一至小五都可以隨時轉校, 小朋友好快適應, 不是一件難事。讀書求知識, 不是求開心,

我以前好似你咁, 話買深既課外練習俾佢做, 但原來裙帶關係好重 ...

照計直升機會咁高,佢成績真係跌左,真係幾吾開心架.但如果佢真係轉到淺D既學校而可以係頭十名,咁就有機會去BAND 1.因為淺既學校BAND 1位好少,我有個親戚,佢既小朋友成績幾好架,平均分有成九十幾.以為BAND 1一定得啦.點知去左1間好差既學校.因為呢間學校跟本吾夠BAND 1位.
如果係呢D學校,成績中間既好可能已經派去BAND 3學校啦.因為BAND 2既學校一早俾D好學校既成績中下既學生...吾知我講得對嗎?因為派位既野..有好多因素係已經安排左架啦...

原帖由 0809GO 於 09-2-17 11:30 發表

MARCOCHU,

我細仔也是讀傳統小學, 是有85-90%升回直屬中學, 小1-3成績也可以接受. 上了小4後, 課程突然加深, 成績一落千丈, 升中派位也只派往BAND2尾中中. 大失望!!

如果小3已是考由尾數上, 真的要考慮一下轉一 ...
‹ 上一主題|下一主題