用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 St Paul Nursery - parents' comments
go

St Paul Nursery - parents' comments [複製鏈接]

原帖由 liuiris 於 09-2-16 23:45 發表
SPN application form ready from Mar 2-6. They will make 1 Sat morning to receive all the Forms. Only 1 simple + 1 passport photo+ 1 4R photo +$30. No other thing they will take (really none!)

Then, t ...

我都打算2/3去取表, 請問親身取表同埋網上download的都同一樣的吧,只需7/3帶同所需文件(Only 1 simple + 1 passport photo+ 1 4R photo +$30). 親自交表便可, 對嗎 ???
p.s. 請問 "only 1 simple"是什麼意思呢 ??
唔該 :)

請問7/3親自交表是無需帶埋囡囡去的嗎??
同埋4R的生活照有咩特別要求 (全身定係半身)??目的何在 ???謝謝 :)

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-2-20 10:36 發表

唔係 Group interview !!

主要由 副校長 或 主任 接見家長,小朋友 會由其他老師照顧、玩耍 !!

吓 ! 只見家長? 會問d乜嘢呢 ???

請幫忙解答以上問題   唔該 :D

原帖由 hellomickey 於 09-2-23 14:00 發表
Dear max1116
If you have a change of interview, your kid also have 99% seat in to SPN. So what the question of the interview is not important in this time.

唔該哂你呀 hellomickey :)
我仲想問"4R的生活照"有咩特別要求 (全身定係半身? / 家庭定係個人?)??目的何在 ??? 因現在要開始幫囡囡影定多d相喇
謝謝

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-2-23 14:31 發表

學校其實冇咩特別要求,目的相信係學校,想o係相片中取得小朋友o既第一個印象;以往都有好多家長問過呢個問題,我o既回覆都係小朋友"個人"、"全身"生活照,企或坐都冇所謂;個人意見,小朋友能夠加多個可愛"笑容"的話,應該會增加 ...

唔該哂你呀:)
我個女都有一張有個可愛"笑容"的近照, 不過是大半身的, 相信ok呱
講吓 ! 講吓 ! 開始有點緊張了

真係唔知佢地嘅收生標準,我又唔係教友,又唔係舊生,真係唔知有無機會

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-2-24 11:58 發表

其實每間學校都會有佢o地o既收生標準 !!

我只可以用過來人身份話俾你知 (分享一o下),我同太太都唔係教友,又唔係舊生,又唔係 .....

有冇機會真係學校先知,"平常心"以待吧 !! ...

咁依家你個小朋友讀得開心嗎 ? 比較返學前係唔係好大轉變? 可唔可以分享吓 :)

原帖由 siuliubb 於 09-2-24 21:55 發表
我個囡囡舊年入讀spn, 真係話咁快就半年呢!
我唔知係因為我囡囡本身性格係好開朗定係其他原因既關係, 佢每日返學都好開心(雖然頭一個月因為唔習慣成日話唔想返學), 仲成日係屋企度唱歌tim^.^

...

吓 ! 頭一個月咪好辛苦?? 又唔習慣又成日喊, 最後點算呀??
返咗大半年學, 你覺得囡囡有咩大轉變呀?? 獨立咗? 聽道理 ? EQ好咗 ??

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-2-25 10:23 發表

開心 !! 開心到驚我o地唔幫佢交學費 !! (唔係幫學校賣廣告,不喜勿插)

小朋友成長中一定會有轉變,唔可以用"比較返學前"去衡量學校o既教育成果;只可以講大部份o既家長 comments 都好正面,妳可以放心 !! ...

請問你, 學校活動多唔多呢? 如參觀, 生日會 .... 同埋多唔多家長會 ? (好讓學校與家長有多d溝通機會)
其實上課時間又如何 ? 我知佢地下午有午睡時間, 小朋友應該唔會好攰的。
謝謝 :)

申請兒童須於新學年之九月卅日前(2009年9月30日前)足二歲而未滿三歲為合。

下星期一開始派表了

申請表格可於2009年3月2日至3月6日,在辦公時間內到本校索取,或從本校網址 www.spn.edu.hk 下載;並須於3月7日親自交回本校。

原帖由 elmolly 於 09-3-2 00:03 發表

唔該晒, 係咪有人試過唔收?

申請表中無要求呈上任何portfolio。

原帖由 Rickykhlam 於 09-3-2 12:34 發表
請問spn  n1 有英文堂上嗎?
有保母車嗎?

spn 同埋spk 主要由2間公司負責保母車接送的, 1間只負責香港區, 另1間只負責九龍及新界區的。
詳情到取錄後, 6月份的家長會後, 自然有有關公司同你聯絡同埋報名喇 :)

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-3 18:55 發表

"自然有有關公司同你聯絡同埋報名喇":其實都未必,不過就應該會問到有關資料(褓母車),譬如係:"黎太" !!

黎太真係幾nice, 我果日攞咗表之後, 走去八吓有關褓母車嘅資料同埋名片, 跟住call咗黎太傾咗一陣, 係佢同我講等到6月家長會才報名便可。
咁又係, 中咗獎先至講啦 :)

各位有興趣申請嘅家長, 記住聽日(7/3)親身去交表喇
‹ 上一主題|下一主題