用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 換琴老師的煩惱
go

換琴老師的煩惱 [複製鏈接]

希望大家比d意見我

有d想同囡囡轉琴老師, 但又唔知新老師會唔會比現在的好, 所以想問應該如何處理呢?
   0    0    0    0

Dear Torontolim
pls. pm the info of your piano teacher. THX.

原帖由 Torontolim 於 09-2-24 16:29 發表

My son's piano teacher is very good ar..
If you want the information, pm me la.

Maggie

我自己的經驗就是初學時,阿仔練琴時好多時唔記得,我又唔識教佢,所以攪到佢無心機練。上左幾堂之後,我叫老師唔好急,最緊要教識佢點彈佢至可以練到琴。老師知道我唔急之後,真是教慢了許多,結果阿仔越彈越喜歡,雖然還未考過試(老師上一堂剛告訴我,她會幫阿仔報考今年9月份的三級試),但是他現在自己看譜練琴已經無問題。所以,我覺得你應該認真一點告訴老師的的想法。

不過, 如果小朋友已經很勤力練琴(這個很重要,如果不經常練琴的話,不如唔好學),只是未能掌握得好就給老師大罵,這樣沒有方法,又沒有愛心的老師,我晨早就轉了!

原帖由 lillymarie 於 09-2-14 23:29 發表

其實, 我啱啱幫阿仔轉咗老師. 同舊老師講唔學後, 自己都唔開心咗一晚. 因為我地跟咗佢2-3年了
我本身跟呢位老師學琴, 就覺得同佢好夾, 佢明白我的問題, 又俾到有用的方法幫我.
但阿仔跟佢學呢, 我就總係覺得佢唔係 ...

why don't you just try with new teacher? if new one is good, then quit the current one.

原帖由 gershwin 於 09-2-15 14:56 發表
Lee D老師先有經驗,好!

My son's piano teacher is very good ar..
If you want the information, pm me la.

Maggie

請問你囡囡平均練琴練多久? 現在是 Grade 幾?

其實我講囡囡果d問題, 究竟都係練多d就得? (但佢已經好比心機練, 有時見佢會練到忟憎, 覺得自己練極都練唔倒) 還是有d方法可以改善呢? 我自己又唔識幫唔倒佢

原帖由 gershwin 於 09-2-15 14:18 發表
搞到好似幾失控咁誇張?老實講,我都係一個會鬧學生既老師, 不過就睇下佢地既年齡同佢地彈琴既情況,4,5歲既學生我唔會鬧,我只要扮唔開心佢地就會明白,如果D學生超級懶又天份唔高,或者講左N次都錯,我發火機會就較大。不過 ...

原帖由 bkmummy 於 09-2-14 18:16 發表
希望大家比d意見我

有d想同囡囡轉琴老師, 但又唔知新老師會唔會比現在的好, 所以想問應該如何處理呢?

我想講下我個仔既老師, 佢可以令我個仔又怕她但又鐘意佢教, 佢話而家D細路好叻, 識睇老師面色, 不過呢位老師有教十幾年細路仔經驗, 佢好有辦法, 因應每個小朋友既性格去教

請問系咩推動到你去學琴?
我個女初初學o既時候都同佢一齊學o左一排,後來見自己進展麻麻就放棄o左.我唔使返工,有日日練琴,但就系力不從心

原帖由 gerson 於 09-2-15 09:35 發表
其實小朋友學琴,彈得好當然好喇,但先決係要培養佢地既興趣,萬一佢有左D唔開心既經驗,佢就會對個琴有抗拒....

一定要換!

我都係學琴,我明白學琴者既心理,好多時彈得唔好根本自己都唔想,有邊個人唔想比人讚架?

如果 ...

醒目開學勳章

Hi,

我有少少經驗同你分享:我個仔之前嘅琴老師勁惡每次上堂都俾人鬧,不過佢係我識咗十幾年嘅朋友!我個仔勁驚佢,起碼都會練吓琴!只係佢成日遲到,已我又失業兼a仔今年升中,所以我同佢講話暫時唔學!我宜家找了個上門,佢勁好人,但因為佢唔鬧人,所以我個仔變相唔驚佢,亦少咗練琴!我又會諗會唔會鬆得濟。後尾我同個用家傾,個用家會而家個老師好些,我就尊重佢嘅決定!始終係佢學,佢學得開心就得,太迫佢我唔想將學琴變成學科之一,我想個仔視為興趣,咁佢先有心機及恒心繼續!

Yuk hei mun

原帖由 bkmummy 於 09-2-14 23:08 發表
跟咗一年多小小

在樂團做鋼琴伴奏,其實小朋友也可以。

如果是我,若是真的想小朋友學好鋼琴,我個人會選擇八級程度以上的老師(不過要搵到好又夾的,除了有錢,也不是容易),並不是說八級程度沒有好老師,而是,我見我個小朋友現在也開始著手準備八級鋼琴試,即使不計算年齡、經驗,也無法想像單是他所學的技巧或知識,足夠教一個學生學好好鋼琴(如果讓學生真的想認真彈得一手好鋼琴的話),他平時自己已經彈好多不同的樂曲,即使老師沒有教。所以,如果學生已有三四級以上程度的,八級老師應該不足夠吧?或許這是我個人要求的問題。

再者,初學而又要學好正確姿勢、技巧等反而更重要,否則學上去再糾正就更麻煩。叧外,八級以上的"好"老師,更能給予額外更豐富的音樂知識,也比較容易睇到小朋友的音樂潛能去到那個水平,讓進度更切合小朋友的速度。(不過,當然都要睇返個別老師)

不過,以上這只是我表達個人的 經驗、想法、觀點和要求,不代表事實和適合其它人...。

原帖由 gerson 於 09-2-15 09:35 發表
以下係我 miss 既簡介
本人已考獲【英國皇家音樂學院】八級鋼琴,
兼職擔任樂團伴奏,亦於多個大型節目表演,
曾當琴行導師,有多年教琴及安排學生比賽考試經驗,

如果 ...

我覺得,問題的關鍵應該係「你個小朋友覺得學唔學到野呢?」

古人有句說話,「嚴師出高徒」,事實上真的如此。學校請樂器導師,各種各樣的導師都見過,問返學生鐘意那一類老師,他們的反應卻是「要有點惡,要有高要求的老師」。問他們為何不喜歡上課開開心心的老師,他們反而覺得他不夠專業,太開心會不似老師。亦只有嚴師上的樂器班,能得到最快的回報。

我校有一組,老師每次上課都鬧得七彩,有家長打電話投訴老師的態度惡劣,上課第三天已經有家長信要求退出這個組別。半年後,這個組別第一次參加全港比賽,而且得到第一名,全班學生高興得不得了。前天家長日,這個退出的家長竟硬著頭皮希望我讓他的女兒回到這個班。.....(唉...望著這個家長,覺得有點心痛....)

我們作為家長,其實都只是「外人」,最緊要是問一問你的孩子,他自己最清楚這個老師能否帶領他學習。聽你語氣,你的孩子從沒有投訴過,即是他都覺得無問題吧。

其實小朋友學琴,彈得好當然好喇,但先決係要培養佢地既興趣,萬一佢有左D唔開心既經驗,佢就會對個琴有抗拒....

一定要換!

我都係學琴,我明白學琴者既心理,好多時彈得唔好根本自己都唔想,有邊個人唔想比人讚架?

如果你想搵老師,我覺得我 MISS 係適合你架,以下一大段字係我係其他FORUM 既 POST,唔好介意我好似賣廣告咁,你睇完你會明白點解我覺得佢適合你︰

我個鋼琴 miss 想自立門戶,因為佢真係教得好好,
所以我幫佢手搵學生︰

以下係我 miss 既簡介
本人已考獲【英國皇家音樂學院】八級鋼琴,
兼職擔任樂團伴奏,亦於多個大型節目表演,
曾當琴行導師,有多年教琴及安排學生比賽考試經驗,
耐心教授,收費合理。
有興趣請聯絡我
[email protected]

以下係我既評語
我今年三十歲,男性,miss 係我工作既同事,
我跟左佢學三年,佢既學生由五歲既小朋友到好似我咁大既都有,
唔係hardsell,佢好用心咁去教,每個音都跟到好足,
老實講,好似我咁大先學琴,一定冇小朋友咁快上手,
有時彈唔到都會好灰,不過 miss 叫我比心機學,
最記得佢講既一句︰
『彈得唔好可以練,有心做就一定得,你有冇心練,我係聽得出架!』
我諗教琴既人可能好多,但真正用心教既,我可以保証佢係其中一個!
miss 有一個夢想,就係開琴行,但係因為冇錢所以呢個夢想重未成真,
不過佢冇放棄,日頭返工,夜晚重要係咁教琴,
part-time 我自己都做過,辛苦架!不過佢話教琴係理想,唔會覺得辛苦....
我比佢既熱誠感動過好多次,活左三十個年頭,我既夢想都唔知去左邊lu,
見到個咁忠於自己所想既人,所以好想幫佢達成夢想。

PS. 有興趣既話,不防 SEND 個 EMAIL 比佢丫 (  [email protected]   )
話佢知你個小朋友想學,留個稱呼同埋個聯絡電話比佢,咁佢就會打比你同你傾傾架喇!

GERMAN

實在無須煩惱,既然覺得孩子和自己都難受,亦已有心意轉老師,那就轉吧.轉了還不滿意,再轉就是了,不試又怎知呢!孩子永遠是在錯誤中學習,單看每年參加校際音樂節的人數,便知老師和學生都不缺,找位適合自己的孩子吧!

原帖由 bkmummy 於 09-2-14 23:07 發表
其實我同老師講過都應該有3次, 我話覺得囡囡好似跟唔到, 而加彈的好似比較難, 但老師話覺得囡囡係跟到的, 只不過囡囡唔可以同時音啱, 手指啱同拍子啱, 練多d就得, 但囡囡要練很久才能有一兩次全部啱晒

...

其實, 我啱啱幫阿仔轉咗老師. 同舊老師講唔學後, 自己都唔開心咗一晚. 因為我地跟咗佢2-3年了
我本身跟呢位老師學琴, 就覺得同佢好夾, 佢明白我的問題, 又俾到有用的方法幫我.
但阿仔跟佢學呢, 我就總係覺得佢唔係好明白, 又或者唔接受阿仔既困難. 我都同老師講過幾次, 例如阿仔記性唔好, 好多時返到屋企唔記得哂D歌點彈, 於是怕練琴, 掂都唔掂下個琴, 引起一些角力. 仲有其他就唔講了. 老師最後都肯降低要求, 教少D歌仔, 同阿仔練多D, 但佢亦表示佢唔認同呢種做法. 我於是諗, 老師同我夾, 但同阿仔就唔係幾夾了, 可能老師的教學方法不適合阿仔, 這樣下去很難合作.

其實, 最重要係你囡囡覺得點? 如果佢接受到老師要求高, 會鬧佢的. 那便算了吧?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題