用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 治療自閉症
樓主: hystericland
go

治療自閉症   [複製鏈接]

Hi,

Please PM me too. Thanks.

Hi hystericland,

Thanks a lot.

原帖由 hystericland 於 09-2-24 23:53 發表
Hi quinawai, ClaraLau, pangmama, sharon26788, Elikinma:

I have PM to you

我今天都開始比仔仔食Carnitine,現試早晚半匙,睇吓情況再決定加唔加到早晚一匙。

現仔仔兩歲9個月,一歲8個月時評估為發展遲缓,之後兩歲7個月評估為自閉症,雖然執著行為不多,但未有語言,只有一些bb話,不聽指令(因語言理解都很差),互動及社交都差,現排緊s位,我最担心佢語言理解及表達方面,希望食咗Carnitine後,可以大大改善。

我見瓶上寫着一天不逾三平匙,真的可以食到早晚各二匙嗎?會否過量會有副作用?另外我想問吓你知唔知在那些食物會有'乙醯肉鹼' ?

原帖由 hystericland 於 09-3-8 10:36 發表

如果可以早晚各二匙, 最好。以我仔仔的經驗,食後真的可以大大改善語言理解能力。可能妳仔仔已經在腦中儲存大量資料包括語言,食後能增加腦內的綱絡,另以上資料得以統合。 ...

我星期六都有見過Dr,店內勁多人,多數人都係問濕疹或敏感,我等咗個幾鐘先問到幾句,Dr話每日兩次,每次半匙太少,起碼要一匙,但早幾日試過比仔仔食一匙先返學,老師話佢脾氣好差,情緒好激動,但晚上在家又未見好特別,所以Dr叫我再試,佢唔覺得會有咁大反應。

另外阿仔上呼吸道比較弱,Dr話好多時係鼻敏感引起,其實我都唔知係唔係鼻或氣管敏感,Dr叫我試洋蔥綠茶素,咁我就買咗試吓,點知話口未完....今日又打乞嗤流鼻水,都唔知係冷親定敏感引起,睇黎又要睇e生,佢差不多個個月都要因為上呼吸道感染要睇e生,有時還要覆疹先好,希望洋蔥綠茶素可以幫到佢啦!

請問有冇人知如果食緊西藥係咪可以隔開照食保健產品?請指教。

原帖由 Tigermamy 於 09-3-15 16:12 發表
我今日見過 Dr, 佢話只有牛肉有"乙醯肉鹼', 您可以比多 d 牛肉呀仔食, 但要食 15 塊一天才等於 4 小匙份量

回覆 # 的文章

hystericland,

咁你仔仔每日咪食好多種保健食品,可以分享吓點食?黑加侖子粉點食?每日食定有病徵才食。

我仔仔今朝睇咗e生,又係傷風咳,我會照食乙醯肉鹼及洋蔥綠茶素,不過隔一陣。

見到你仔仔的進步,真替你高興,亦令人鼓舞,我都希望我仔仔可以好似你仔仔咁就好喇!

我仔仔到而家都未識用手指指來表達,你仔仔幾時開始識用手指?而家係咪返緊s位?唔好意思....咁多嘢問。

我都諗住去買多一樽黑加侖子看門口先,衷心多謝你!

原帖由 hystericland 於 09-3-16 16:29 發表
因為老師說我仔仔在社交上有進步,所以昨天我帶了仔仔去公園玩,看一看他和其它小朋友玩的反應。因為天氣冷的關係,我都很久沒有帶仔仔去公園玩。之前仔仔去到公園,都是自己和自己玩,甚至見他討厭其它小朋友(以年紀接近的最 ...

Hi Hystericland,

我仔仔跟你仔仔之前一樣,都是用手拉我的手到他想要的東西,我還以為他雖然唔識用手指,起碼識這樣向我表達他的索求,原來他只當我的手是一件工具

我仔仔都在一家有 I 位的稚兒園讀書,不過N1,來緊都應該8月入S位,我就好渴望入讀,因為現在常被校長投訴,老師又唔夠人手,常常來電....跌親、撞親頭手腳面而受傷,更有一次因他亂衝,老師怕佢傷害到其他小朋友,一手捉佢時抓傷佢條頸,連校服底衫都染有血,雖然老師有道歉,我、老公及工人都好嬲又心痛,所以連工人姐姐都好想佢快啲入讀S位,照顧及訓練都好啲。

OWL2046,

你仔仔讀咗S位點呀?各方面都有進步嗎?流口水有否改善?

原帖由 hystericland 於 09-3-17 10:14 發表

用手指指示都是最近的事,即三歲左右;之前他是用手拉我的手到他想要的東西,根據治療師所說,他可能當我的手是一件工具,其實他和我沒有溝通。
現在我仔仔在一家有 I 位的稚兒園讀正常K1,正等 S 位收,應該8月有位(現等了年半) ...

owl_2046,

聽你咁講,都放心啲,我哋一齊努力吧!
係呢?!你個工人都幾好,點解要轉?

原帖由 owl_2046 於 09-3-17 16:44 發表
Clara,

亞仔最大進步係學懂安坐, 由其係學校及街外.
感統都好左, 以前最討厭比人拖比人摸, 而家好多時主動拖我模我, 講野方面就有要求先講, 都係2-3隻字
眼神接觸都好好多, 以前邊個湊佢都得, 而家好明顯鍾意痴我,  ...

我仔仔食咗三個星期,第一個星期每日二次每次半匙,老師話佢脾氣大咗,情緒不穩,但在家沒有特別,所以第二星期加至每次一匙,開始有些少進步,老師話佢開心咗好多,情绪亦穩定;在家,我發覺佢眼神接觸多咗,聲氣多咗(雖然仍未有語言),喜歡'痴'住人,好似明白不只他一個人獨處,有時仲識整鬼人然後笑。

雖然只是少少的進步,已令我有決心繼續食落去,我亦報咗名4月11日聽Dr. Ku講座。

Hi Hystericland,

請問你GNC螺旋藻是膠囊還是片裝,是否需是壓碎食?另外是否在萬寧可以買到?

原帖由 hystericland 於 09-4-16 12:24 發表

Hi dada5,
我買那隻GNC螺旋藻大約$210有90粒, 每粒大約5mg。買滿$1500有金咭,可享8折。

請問味道怎樣?可溝落honey飲嗎?晚上飲會否難入睡?

原帖由 hystericland 於 09-4-16 14:44 發表

Hi ClaraLau,

我買的GNC螺旋藻是膠囊在萬寧買的,那膠囊是由兩個獨立部份組成,所以可以用手好輕鬆地將內裹的螺旋藻倒出來,放入水中給仔仔。
‹ 上一主題|下一主題