用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 [TTCA] 基督教祟真中學
樓主: christine_yuen
go

[TTCA] 基督教祟真中學 [複製鏈接]

原帖由 gass 於 10-12-20 15:28 發表
請問你講邊一間崇真,我個女都想入耿馬鞍山崇真,係咪呢間有問題呀?唔該

馬崇並無大問題,Band 2算係咁。你要入到嗰2班精英先OK,其它班基本上自生自滅。。。。。。

原帖由 gass 於 10-12-20 16:36 發表
咁如果入唔到精英班,咪好大獲,我個女係BAND2中至頭,入精英斑機會大嗎??謝謝

你可以去附近d富安、錦泰屋邨,觀察下d角落頭,要返、放學時間先有,有時你會見到d學生做緊一d你唔想見到嘅野。。。。。
近排天氣冷,可能少d。
如果Band2頭,駛乜報沙崇喎?胡忠、SJ、陳震夏都OK喎,甚至有d跌band英中都有機會啦~

原帖由 gass 於 10-12-21 14:37 發表
阿女唔鍾意陳震夏,我們都想阿女讀基督教學校,想問我自行收生好唔好搏下林漢光第一,馬崇第二呢,咁如果林漢光唔收,馬崇收的機會大唔大?

LHK並唔係我講嗰啲"跌bank"英中喎!
佢雖然唔係bank1頭(或中),但有時仲熱過d Bank1中。
另外,你點解咁鐘意MOSTT?
我估只要你肯讀,佢就肯收。。。。。
你只要基督教,咁可以剔走2間英中先。

原帖由 gass 於 10-12-21 15:34 發表
係個女鍾意馬崇,因為佢近屋企,同埋覺得佢附近得佢一間中學,又冇商場,可能冇咁多引誘,我都明白間間學都會有一些好及不好的的學生,最緊要親子做好d
又講番轉頭,沙田區有那些是跌band的band 1中學呀,我真係唔係好清楚, ...

沙田區有那些是跌band的band 1中學呀<---IHMC, CWG,KTS
話跌band其實唔太公平,佢地只係開中文班遮。
有得揀,點解唔揀間好d嘅?以全校計,我講嗰3間都好d;建議你去d學校附近觀察下先,仲要同d同學傾下,唔好單憑"近"揀;e+馬鐵都好方便遮。

原帖由 gass 於 10-12-22 12:24 發表
多謝PINEAPPLE0983你的寶貴意見,我們會再詳細考慮,反正仲有些時間

另外我想問一下,我女兒只係BAND2成績,咁係咪自行時最好揀一些BAND1既試下,知道多數都唔得,只不過想有一個CHANCE,而係大抽獎果時先至選番同BAND既中 ...

自行時建議揀一些Band1尾試下OK。
如果你自行揀一些Band2學校,萬一收左;仲有1次程分考,如果你個女考得超好,其它人就差,佢升左band,咁咪要叩門先上到band1?
大抽獎就真係要千萬個小心填;仲有,d好直資都要e+開始考慮啦~
‹ 上一主題|下一主題