用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 心橋 VS 協康???
go

[聽/語障] 心橋 VS 協康??? [複製鏈接]

原帖由 kinheimom 於 09-2-16 19:00 發表
有無人係心橋做言語治療? 質素如何? 我排緊協康(太子個間), 位置好吊腳同埋個ST好後生,不知掂唔掂?

亞仔之前係彩雲心橋做, ok 唔錯, 協康就唔知 ! 呀仔最近排到政府, 但真係唔掂, 個姑娘又後生, 又冇經驗; 講解個game 用左15 分鐘, 剩番15分鐘同佢玩,真係浪費時間, 所以我地決定唔再去政府到做啦!

原帖由 kinheimom 於 09-2-17 14:25 發表
咁你個小朋友係彩雲心橋做左幾耐?  有無顯著進步呢?  其實你覺得每星期用45分鐘上ST training, 返屋企仲要做幾多野先至令小朋友pick up 番同年紀小朋友的說話水平呢?
...

我唔係好記得上左幾耐, 大約九個月啦, 之前呀仔delay 左年幾, 上到尾再評估就追得差唔多啦! 其實如果你係屋企有時間同佢做practice 當然追步會快好多. 好似我咁, 我淨係有時間睇亞女, 冇時間睇亞仔, 都唔係好多時間同佢practice, 有咁既進度都唔錯架啦!
45分鐘唔係多, 但勝在姑娘會教家長d skill , 所以有時平日同佢飲茶, 傾計都可以用到 ! 但政府果個就........

原帖由 kinheimom 於 09-2-18 10:06 發表
咁你個仔而家讀緊 N1定K1 ? 要不要讀i位?

你個女係米讀緊小學呀?

我個大仔現時讀P4,差不多所有時間花在他身上,未想到個細仔要人捉住先肯學講野. ...

亞仔讀緊 k2, 學習都ok, 係表達能力差. 亞女都係p4, 完全係拉牛上樹 !
‹ 上一主題|下一主題