用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 做N1插班生容易入嗎
go

做N1插班生容易入嗎 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Pertra 於 09-2-16 22:58 發表
做N1插班生容易入嗎

我個仔08年1月出世,因為是大仔月份,想9月報 N1 ,2 月做插班生。到時小B剛滿2歲,但如 10-11 月去 Inteview , 小B只有1歲9個月,會否比其他小朋友 performance 無甘好?因較細!請 有經驗的媽咪 comment ! ...

我個女0701,依家插咁n1
當時報兩間都收,多數插班都係PM.
好多會等18個月大後先In,唔駛擔心,插得2月的,多數差不多大.
你打去要插的n1問,可插的多數會叫你交form先,到時有位會call 你In

醒目開學勳章

原帖由 Pertra 於 09-2-20 11:42 發表
Thanks for your information.

Anyway, I will hand up the form on this coming Sept to favourite Kindergarden. If my son cannot go in N1 during Feb 2010 , then wait until Sept 2010. See how lucky we are ...

係我角度,上下午班唔係我考慮的因素,adjust BB time table 唔難,返而選乜學校較重要,0-3歲係學習黃金期,要好好把握

醒目開學勳章

原帖由 Pertra 於 09-2-26 22:24 發表
Do you mean that if there is vacany available in the afternoon class from a good kindergarden, I should take it ?

Thanks.

我就會咁囉,揀學校主要睇location 同 間學校教學方針合唔合心水

醒目開學勳章

原帖由 Pertra 於 09-3-2 23:59 發表
其實我住青衣,但好想個仔讀九龍塘那區N1 & K1, 甘以你經驗,住邊區會否影響入學及做插班生的機會。

我仲未有太多經驗,聽其他媽咪的意見,好似只會有好輕微的影响
‹ 上一主題|下一主題