用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 流感影響music festival
go

流感影響music festival [複製鏈接]

原帖由 Junko 於 09-2-18 12:36 發表
You may wish to note that competitors of the affected schools are not permitted to attend. If Gov't announced school suspension, all primary schools will be treated as affected schools and all primary ...

我都有咁既問題, 指示不清晰 . . .

出席得比賽, 又不發名次, 點解會有咁既 policy!?

原帖由 Heidi媽 於 09-2-18 12:34 發表
For more details, please click it.

http://www.hksmsa.org.hk/ProgrammeMusic.php?type=2&Lang=C&PHPSESSID=6054a61c020c0b028af5c43818105207

Heidi媽,

這樣說, 今年大部份比賽都很大機會沒有名次了?!!!

原帖由 Sindy 於 09-2-18 13:31 發表

係啦,應該參賽者無一定人數,先無名次,咁會好d囉,如果有一場,只係兩三個無黎,都好普遍,無事都會咁啦.......都有五十幾人,唔通咁都無名次咩?

Sindy,

佢地大會既話事人, 應該都沒有親身體驗過, 所以唔太清楚學校/老師/學生, 每年為 li 個比賽辛苦 training 多月所付出既努力有幾大, 所以停賽, 停發名次佢地都覺得冇問題 . . .

原帖由 Sindy 於 09-2-18 14:04 發表
好在我女仲有個目標係紅色cert啫......唔係都唔知搞乜.........唉

取紅 cert 比取名次更難 wor, 唉 . . . 你女咁勁仲話 hea tim

原帖由 Heidi媽 於 09-2-18 13:58 發表
係啦! 得張分紙有咩用! 我覺得大會很 stupid, 叫人比賽但無名次, 咁去來做乜? 唔通比人演奏一吓就算? 我老師都有幾場演奏會啦! 真係吹佢唔脹, '蚊'佢唔長!!!!!

其實我覺得政府又係嘅, 知道流感高風期就硬性規定叫d ...

唔知有冇人去信投訴 . . . !?  

上年我地 d email 都發到手軟, 佢地都一意孤行照 cancel 晒後期所有比賽, 發回報名費但就說到下不為例咁, 其實我諗家長寧願比多 d 佢地照比賽 law, 比佢地吹脹左 . . . (其實比賽進行其間大家都沒有緊密既接觸, 停課又不代表戒嚴 . . . )

今年 li 個 "不發名次" 既做法更加令人摸不著頭腦???  難道又係根據 "教署" 既指引 . . .

原帖由 Heidi媽 於 09-2-18 14:18 發表
有目標係好事來的.  不過, 其實都係政府決定全港小學停課先係咁安排, 呀女兩樣都在下星期賽啦! 我都想佢快d攪掂.

只要你場比賽睬中其中一間停課既學校, 就會受影響!  但現在, may be 還會有學校宣佈停課 . . .

原帖由 petunia 於 09-2-19 11:12 發表
對呀對呀...我昨天收到張通告之後,想打電話去協會問,打左成日都無職員接線....
到今朝終於有人聽我電話了,佢話要到政府宣佈「全港性」的停課,才會這樣做。
現在只是個別學校自行停課。但這些個別停課的學校都不能參加比 ...

再重頭看多幾次, 應該就係:

個別學校停課:  
(影響) 該校學生不能出席

全港小學停課:  
(影響) 註明 *小學組的比賽取消
其他用等級/ 年齡分組的, 照常進行, 但所有小學/幼稚園學生不能參加, 比賽亦不給予名次.

唔知今次有冇理解錯 ?

原帖由 Sindy 於 09-2-19 09:53 發表

我女果時,就係'姪'左一'姪',所以差一分........佢幾唔甘心.....不過我安慰佢囉.....姪左都八十九都算好好啦

咁多年比賽觀察所得, 90+ 真係好難拎, 唔係太多評判會打得咁高分, 每年自己都會坐定定睇足全場兼自己落手比分 (估 1, 2, 3 名), 很多次見到好多幾高水準的, 取了 1st 都只有 8x 分, 所以取這張 "紅 cert", 可能比取 1st 更開心 .
‹ 上一主題|下一主題