用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教選琴
go

請教選琴 [複製鏈接]

同意.. "其實學費才是負擔,從開始找位老師才是最難."

我是找相熟的"調音師傅" 買2手琴, 幾千搞掂... 當係租琴咁計, 當小朋友學學吓話唔想學時, 你都幾頭痕...

原帖由 bebebe12345 於 09-2-22 15:10 發表

相信你己做是功課,集齊資料,或許試試談談個人意見.
1.Yamaha U1彈上八級無問題,彈至考LTCL亦應沒大問題.再上就更不用擔心,相信好大機會選擇了這條路,外面許多好琴給他彈和練.
2.不知是不是K3
3.炎熱和潮濕的天氣問 ...

我就是買了二手 petrof, 我覺得聲音&手感 都比 同級的Yamaha / Kawai 好, 而且依2個牌子 resell value 高, 價錢相對又貴D...

原帖由 hiragana 於 09-2-23 13:32 發表

我以前用開 Kawai, 小時候父母買的, 用都八級也沒問題, 好用

之後我搬了之後, 買了 petrof..

當時都有睇 Yamaha / Kawai,  但覺得一來貴, 二來音質方面不是我杯茶 (我比較喜歡雄厚及響亮, petrof 出來的音感覺好 grand),  同時手感方面 歐美琴一般較亞洲琴重,  即要用多D指力

其實好睇你想要D咩, 但for 小朋友, 亞洲琴點都 not bad, 因手指唔太有力, 會易D上手, 但長遠來說, 對指力方面的訓練會小一點
‹ 上一主題|下一主題