用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 2 灣仔區統一派位-排位
go

band 2 灣仔區統一派位-排位 [複製鏈接]

小兒是灣仔區男校小6年班學生,校內成績屬band 2,小學有直屬中學,但不是band 1生不能直入該中學,要抽籤(統一派位)選該直屬中學為第一位選校,機會入讀就約有1/3。 所以想請教一下‘統一派位’學校排位由第二選校開始應填。聽聞在灣仔區不是band 1生就抽不到英文中學,是真的嗎?所以希望選一些校風好的而成績不太差的學校填報。 男女校不拘。 請幫忙!
   0    0    0    0

華仁!  點算好?
原帖由 ireneyklo 於 09-2-19 02:32 發表
你仔仔是St. Jo or 華仁呀?

多謝資料!
咁華仁仔多不多?
咁到時叩門培橋又好唔好?

多謝資料!
咁華仁仔多不多?
咁到時叩門培橋又好唔好?
+++++++++++++++
好擔心,到時抽得唔好唔知叩門叩邊度,想知多啲你當時叩了邊幾間 & 經驗?請教請教!

原帖由 ireneyklo 於 09-2-20 19:55 發表
我仔仔都是小學是St.Jo,今年升咗去鄧鏡波讀中一。其實08年升中派位好多派去都8-9志願,有d去咗20幾都有,我仔仔派第8志願(玫瑰崗),後來自己考鄧鏡波。我仔仔在ST. Jo考中間位置,我當初後悔沒有為仔仔考直資。現在仔仔入咗鄧鏡波後,我和 ...

多謝你關心,小兒一月時面試了港大同學會,至今都無消息,知道無望,好擔心!
可不可以告訴我,當時你叩門叩了邊4間,因到時時間緊迫,無把握的學校就不去了,所以要預早計劃。
原帖由 ireneyklo 於 09-2-23 03:12 發表
Sorry我不知道培橋好不好。
當日去了四間學校,只有直資學校即日考試,其他都是交表再約考試時間。大部份考試都是考中英及數,面試就有用普通話、廣東話及英文。
另外當日要帶的文件有影印好的學生資料及資料正本、學生身 ...
‹ 上一主題|下一主題