用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B搵學校好麻煩呀,有冇媽咪可以分享下意見 ? ...
樓主: chloewong1211
go

細B搵學校好麻煩呀,有冇媽咪可以分享下意見 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我果個係0411尾尾細囡,我都係北角,我當年都係要掙扎,囡囡9個月開始報維記playgroup,我地係雙職父母,無老人家,幫,因為唔想佢日日淨係對住個賓賓,排到佢1歲4個月先插組,之前就上住letterland先,佢去in維記n班時得1歲1個月多d,岩岩識行,真係吽吽豆豆,後來收左下午班,1歲8個月開始讀,讀左就都真係好好多,自己學識著鞋,食野,收拾,同埋講野突飛猛進!
到n1果年,我諗住俾佢繼續讀維記k.1,出年先做大b同人爭心儀學校,不個有個bk媽同我講,不如俾佢考番間,試下int當學野,當時,大部份幼稚園已經截止,只有聖心係響跟住個星期六截,(當時st. stephen仲未有k.1)即管試下,反正維記當年已經promise到k.1俾上午班佢,點知聖心又收佢,仲要後來轉到上午(可能我地早寫信),讀到而家k.2,一直同學校track住,當然佢唔會係攞學業表現獎果d,但老c都話佢跟到,本來諗過要重讀一年,而家個勢會俾佢直上k.3
抓住每一個機會,且戰且走啦,當然我當年好彩,無而家咁多BB,哩個亦係我無後悔俾佢做細B,因為由05年開始,競爭都好大,亞女真係好彩
原帖由 chloewong1211 於 09-2-19 16:30 發表

我住北角區架,咁你住邊區呀 ? 我諗住俾囡囡讀半日班。我又諗不如先俾佢上Playgroup,到出年先至讀N1,唔知好唔好呢 ? 我頭先打電話問過2間幼兒園,佢地話已經滿哂,唔收插班呀。

你都講得啱既,我都想俾囡囡試下Interview K1 ...

醒目開學勳章

唔會遲,政府都介定為適齡,
我個囡舊年k.1,到年尾分別響3班攞學業獎果d,1個03年10月(大我囡年多),04年1月,同埋03年12年,佢地大d,坐得定d,今年揸筆,手都夠力d
原帖由 chloewong1211 於 09-2-20 16:44 發表

我都唔想讀PM班,唯有今年9月早d報名。 其實3歲8個月先至讀K1我諗都唔係太遲掛 ?

醒目開學勳章

哩個肯定係,統計署都話08年係近30年最多bb出生嘅一年
原帖由 chloewong1211 於 09-2-23 19:09 發表

我只知07年出世的bb有很多,但08年真的俾07年多嗎 ? 現在我亦未有最後決定 ...

醒目開學勳章

如果係我,我就去次選果間下午,一路入信要求轉上午,一路wait首選果間!

醒目開學勳章

原帖由 YML 於 09-2-24 14:32 發表

你唔好諗到咁複雜喇, 你小朋友07年12月出世, 其實件事好簡單姐~
(1) 你個小朋友要足兩歲先可以讀N1, 咁你E+可以同佢報幾間幼兒園先, 到你小朋友足兩歲而又有位(因為只可做插班), 你先考慮比唔比佢讀N1喇.
(2) 今年 ...
唔一定,你去問果d志願團體辨嘅就係,私校一定得,我個女06年8月12日n1開學時都係得1歲8個月(0411尾b),有d都唔會太貴,番左學真係好好多,學識同人相處,聽話,自理,守秩序,爭取表現博老c欣賞(哩d野獨生b響屋企一定唔會識);出年再考都易d,仲有d幼稚園用遊戲方法又學到野,例如分類,認顏色....哩d佢都會有用,唔好浪費左個B吸收力最好嘅時間;

個時我個女未上N1,佢識行就對住工人多因為我都要番工,佢成日學工人拖地,抺檯扮熨衫,但講好少野,因為響屋企,佢唔需要REQUEST/表達都有人照顧週到,除非媽媽全職在家自己教,如果得個工人,番學真係好好多!
‹ 上一主題|下一主題