用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Tom Lee 鋼琴班 (1對1)
樓主: wong55
go

Tom Lee 鋼琴班 (1對1) [複製鏈接]

係吖, 基本上 教 鋼琴班同JMC 係唔同老師教!....

D miss 會周圍走, 我囡在沙田學, 佢個miss 有時會在荃灣, 聽D家長講 都有D Miss(piano course)教得嘛嘛, 有D Miss要排waiting list tim...

原帖由 wong55 於 09-2-20 13:38 發表
pamelaywy,

你小朋友係邊個 centre 上? 個老師叫麥名?  因為我打去問的時候, d staff 話教 鋼琴班同JMC 係唔同老師教!  

因為真係幾抵讀, 所以想俾個囡試下, 如果唔好再轉私人.

Thanks.

...

我諗人夾人啦.... 你可以問吓Tom Lee D staff, 不過好多時都好full, 根本無得比你揀, 你可以等D老師在centre 時, 見吓面傾2句, 真係只可傾2句, 佢地D學生一個接一個, 個個老師都做到無停手...

教得唔好, 那位....我唔記得佢姓乜??
那位家長講: 個囝學咗8個月, 好似咩都無學過... 個miss 咩都唔同佢講...

教得好那位, 比較粗魯 講嘢好大聲(有D惡), 那位家長講: 個囝學依家學得好好, 要排隊等架...

我囡個miss 好似姐姐仔咁, 都成日同我囡玩 & 傾計, 30mins 話咁快就過... 我個囡要mood 到, 先彈到琴... 所以miss 成日要出計仔對付佢, 我唔心急想個囡要有成績, 只要佢enjoy 就得....
依個miss 都好full, 我想掉時間都唔得...

原帖由 wong55 於 09-2-23 12:05 發表
mmak,

你知唔知邊個老師教得好d? 或者邊個教得唔好? 等我問下個centre.

Thanks.

我囡5歲半, 依家 JMC (book4)... book2 時 開始 +(1:1) piano course

其實 JMC 係音樂班, paino course 好明顯係學琴... 基本上可以講係2件事...

在我自己睇法, 我唔介意俾錢個囡去學音樂, 想佢打好個底, 將來學甚麼樂器都可以了... 亦識得去欣賞...
JMC 係親子班, 我跟埋個囡去上堂, 我自己都學到好多嘢, 識睇譜&彈琴, 我原本係音樂白痴... 我覺得1個價錢2人同行是超級抵, + $308 學埋琴仲抵... 唯起上嚟幾十蚊一堂, 我當俾佢去練琴...

JMC 係可以訓練埋小朋友聽音, 我最近發現我囡可以將聽過嘅歌(波兒) 無琴譜, 自己估返D音出嚟, 都彈得好似..雖然唔係全首, 只係一少段, 但我已經好滿足, 聽朋友講有D人天生都可以聽到音, 不需要訓練...
我囡一邊估一邊口念著"d r m f s" ... 慢慢估返D音出嚟..
但學琴是" C D E F G"... 好多識彈琴嘅 就覺得學 d r m f s, 無用...

其實睇你自己想要D咩??... 學 樂器 or 音樂... 如果 金錢& 時間 都許可, 我覺得2樣一齊學可以互補不足..
家長如好似我咁係音樂白痴, 讀JMC 可以幫到小朋友練琴, 老師話:家長應係陪小朋友一起玩彈琴, 而不是叫小朋友自己去練琴...

以上是本人意見, 希望幫到大家...

我囡 一邊上 "d r m f s " 同 "C D E F G "", 都唔會混淆的, 佢分得好清楚...
我自己就唔得啦, 先入為主... 我彈阿囡D學琴D歌都係用返 d r m 咋, 都一樣無問題 ...

首波兒 佢只識彈一段仔咋(單手), 唔算叻呢, 如果有譜你都彈到的試吓啦....

我見佢聽到音, 刻意唔買琴譜俾佢, 迫佢自己估... 佢都好懶架, 估2估就叫我去買~~

原帖由 LILY媽咪 於 09-2-27 11:44 發表
hi, mmak,

都係喎, 一人價錢 , 兩個人學,

但如一邊上 "d r m f s " 同 "C D E F G "", 會唔會混淆呢.

妳囡囡識彈波兒, 好叻呢, 我都想識彈.

...

我好同意 pamelaywy 嘅意見, 其實1:1 係仲難.

我囡有時彈琴D指法 忘記了, 佢會問我的...
但JMC 比 1:1 鋼琴班慢好多(我估有半年), 我都未學 點教佢啫~~ 唯有叫佢返去問miss...

我依家都教唔到個囡D咩架, 叫做識少少, 多數係幫佢手睇譜, JMC D小朋友 睇譜比較差, 佢地習慣咗背譜... 
我嘅角色主要是陪阿囡練琴 & 做聽眾(拍吓手), 有時又扮做學生, 叫個囡教返我(佢好鐘意扮老師), 佢上埋 鋼琴班 學得多過我...

原帖由 pamelaywy 於 09-2-27 19:55 發表

其實你唔好以為jmc回家教唔到佢, 找一對一就搞掂. 其實係仲難. 因為咁細個小朋友, 真係靠家長係屋企同佢練和做功課. 單對單練琴, 你唔堂上教過乜, 但返屋企仲要跟餐死.
所以我要keep 住上jmc, 等自己睇符號同拍子感都好o的

LILY媽咪,

me too... 我睇五線譜都是要由底數上去 (d r m f s.... )

其實唔好只為小朋友方向諗, 你自己學完JMC 都可以彈到琴的, e+ D 生活壓力大, 彈琴可以減下壓嘛...

我最近練緊首曲... Beethoven "Fur Elise", 我已上完 JMC bk3 .. 啱啱開始 bk4, 我可以彈到 (高音 單手), 遲D會再練埋 (低音 雙手)...
我都好enjoy 覺得自己好"勁"...(唔好笑~我)
http://www.gmajormusictheory.org/Freebies/bios/Beethoven/Beethoven.html

我囡見我好努力去練琴, 佢又同我爭琴用... 佢又彈埋一份, 唔使我叫都自己走去彈...
係我預料之外的..... 依D就係"身教"...

原帖由 LILY媽咪 於 09-2-28 10:51 發表
咁又係, 阿女4歲半, 一對一上完, 可能都唔明老師講嘜, 回來問番我仲幣.    

其實宜家睇五線譜, 我都要由底數上去 (d r m f s, s l t d r). mouth:" />mouth:" />

我囡JMC 個Miss, 就係依類... 來來去去都係叫嗰1-2個同學仔, 但會係最叻 & 最差嗰D...
無計啦.. 12人一班, 其實我懷疑佢地記唔到咁多人名.. 所以咪來來去去都係叫嗰1-2個..

下次試吓主動D, 自己出聲:想彈... miss 實會俾機會你的..

原帖由 LILY媽咪 於 09-3-2 09:59 發表
mmak, 妳懂彈"Fur Elise", 好勁呀.

我都要努力吓先.

不過妳地有無覺得, 老師有時會偏重某些學生, 次次都叫她/他們彈歌仔, 問野, 其他學生就好少, 我囡囡就係咁, 有時老師問邊果想彈舉手 ...

webjen,

佢地習慣咗背譜...真係無計
我囡個 琴老師, 都話佢睇譜差..

我囡又知我上堂(JMC)有抄note, 成日問我, 都唔肯自己去睇譜~懶C

原帖由 webjen 於 09-3-2 10:44 發表

係,佢地好快記得晒成首歌..
我成日都要提住囡囡,要睇譜彈..

.... 係吖, 自從我練琴開始, 我老公對我另眼相看... 猛讚我彈得好聽(其實好差咋)... 佢話首曲好好聽...
我覺得佢D口吻 好似暗戀我咁 ....

原帖由 webjen 於 09-3-2 10:47 發表

好似係我地學!! 我都覺得媽咪要彈埋一份,1 來可以教小朋友, 2 來自己都可以 relax 下,我彈得好過個囡架!

你囝囝都幾有心機wor...
我囡好懶架, 又唔練琴... 好彩佢好有興趣上JMC, 如果唔係我地都捱唔到去book 4...
佢想讀埋JXC tim ar ....

原帖由 pamelaywy 於 09-3-4 09:36 發表

我諗睇譜差係jmc 小朋友的最大通病, 因為佢地o的歌又短, 又拖得長來教, 教多幾堂, 唔好話小朋友, 連打瞌睡的媽媽 (即我) 也記得什麼音.
不過我而家用緊o既策略係, 先俾o的未教o既歌仔小朋友聽, 佢發現邊首鍾意, 我 ...

pamelaywy,

我對jxc 都不太理解吖???....

只知道 jmc 是 book 1-4, jxc 是 book 5-8, 好似係跟住上咁...
聽講 book 5 都仲係親子班, 之後就要小朋友自己上堂....

你仔仔真係好叻,  通利的09彈琴比賽入到了final五強,  聽講有好多人參加...
恭喜你..

原帖由 pamelaywy 於 09-3-10 09:42 發表

他彈琴都算係咁, 都叫做自動自覺練琴. 其實全靠上jmc 先令我知道佢都算對彈琴有少少天份, 先敢俾佢學琴.
我地剛剛開始上jmc3, 都會上埋book 4. 不過就唔知好唔好想jxc. 你對jxc 點睇 ?? 因為小朋友開始大個, 唔知j ...

pamelaywy,

我都仲有幾個月先完 JMC BK 4, 再要等 JXC 開班 起碼要大半年之後 lu....

到時會再分享..

原帖由 pamelaywy 於 09-3-17 15:52 發表

mmak,
thanks, 其實都好意外, 但係係陪跑, 因為上次初賽明顯對手實力係強好多.
我問你jxc, 係因為見你話你女女想上埋jxc. 你真的會繼續上嗎 ? 如果你繼續上jxc, 可否到時分享一下情況, 因我都唔知俾唔俾佢上jxc ( ...

pamelaywy,

我囡坐唔定, 無 學私人彈琴了..
e+ 上緊 JXC 啦.. 都幾好玩唔悶又可以有彈琴,唱歌, 作曲, 合奏 樣樣有D,  暫時好似幾好 阿囡開心, 練琴無咩壓力, 以前 1:1 真係要"日日"練琴... 我都好驚架

JXC = JMC 延續 .... 內容再深D再豐富D
D 小朋友 水準比較髙, 個個都好smart, 對耳仔聽音都好勁, 老師亦比較資深 有水準...

原帖由 pamelaywy 於 09-3-17 15:52 發表

mmak,
thanks, 其實都好意外, 但係係陪跑, 因為上次初賽明顯對手實力係強好多.
我問你jxc, 係因為見你話你女女想上埋jxc. 你真的會繼續上嗎 ? 如果你繼續上jxc, 可否到時分享一下情況, 因我都唔知俾唔俾佢上jxc (雖然現在只係jmc3, 但都想plan下)..

唔使客氣...

我囡坐唔定嘛, 所以先無辦法 再學私人彈琴囉..
"走去學2年音樂".. 其實我都考慮咗好耐... 用2年去玩樂器, 多多少少都見到D成績, 但學音樂??... 在香港 好似有D蠢...

原帖由 pamelaywy 於 10-1-14 19:34 發表
mmak,

謝謝你,你真係好有心, 隔咗咁耐都重有reply 我上jxc 的情況. 而我仔仔上jmc4 己經去到尾聲, 還有四堂. 不過我諗我應該唔會上jxc, 其實我個人都鍾意jmc, jxc 呢類課程, 不過小朋友己經學琴, 而且仲跟咗學校學大 ...

pamelaywy,

你都幾識講笑, ~~ 作曲界

我好C9, 我計過條數都算抵嘅~~
我囡上JXC 依家係BOOK 5, 都仲係親子班... 我又可以一齊上堂, 其實我都學到嘢...

學校音樂堂 考試要考唱歌及樂理, 其實JXC幫到手, 我囡又可以繼續學彈琴, 學開真係唔想停,  雖然不能與 1:1 鋼琴班比較...但好過無, 希望佢大D可以坐得定D,到時再正正經經學過啦....

你囝囝跟咗學校學大提琴???... 係咪佢自己揀架??

原帖由 pamelaywy 於 10-1-15 13:27 發表
謝謝你. 但我唔覺得你蠢, 反而覺得你是一個知道自己囡兒適合什麼, 為她發展自己興趣的媽媽. 其實想小朋友學樂器又好, 學音樂又好, 都是想小朋友發展一項興趣, 提升他們的專注力o者, 我覺得你為你女兒選得, 是一定知 ...

我覺得tom lee 親子班幾好吖....

我自己本身音樂白痴, 跟埋個囡一齊上堂, 由 music wonderland 開始, 一直學到依家 JXC ... 頭頭尾尾差不多3年了, 我自己都能彈到D簡單嘅樂曲, 同個囡嘅話題都多咗, 我有專心上堂, 個囡D樂理功課我都可以幫到少少忙 ....
‹ 上一主題|下一主題