用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ? [複製鏈接]

你好, 想請問如果優才面試唔成功, 依家仲可唔可以再叩門呢?

原帖由 dabbycheung 於 09-3-3 09:30 發表

唔好意思,本來無打算響此topic留言。但唔出聲又驚外人會將呢段說話信以為真。

我個仔響優中讀緊F.4, 優才係以學生品行行先,學業成績為次。

優中對學生既品行要求好高,如學生犯錯或品行欠佳,校方會出Warning Letter比 ...

原帖由 bkman 於 09-3-3 14:44 發表
你好, 想請問如果優才面試唔成功, 依家仲可唔可以再叩門呢?

可以嘗試叩門,希望你有好消息!

你好, 謝謝回復。 如果再叩門, 應該用什么方法比較好呢? 謝謝指點。

原帖由 dabbycheung 於 09-3-3 14:52 發表

可以嘗試叩門,希望你有好消息!

原帖由 bkman 於 09-3-3 16:51 發表
你好, 謝謝回復。 如果再叩門, 應該用什么方法比較好呢? 謝謝指點。

建議多寫信比校長,如有新獎項或成績表亦可一同遞交,但最重要一點係 ── 誠意。

據我所知, 優才既課程比其他中學教快一年, 所以佢地中一既bridging course已經係二月開始咗, 如果宜家先入讀, 唔知優才收唔收 ?
原帖由 dabbycheung 於 09-3-4 08:34 AM 發表

建議多寫信比校長,如有新獎項或成績表亦可一同遞交,但最重要一點係 ── 誠意。
Tomorrow is better

dabby , bkman & Elona,

我覺得如果想以誠意打動校長呢招,應該一收到優才reject信時,儘快寫信比校長,就顯得有誠意d!

我個女而家o係優才上緊 bridging course,而家已經上左4堂,仲有16堂未上,註冊時要簽一張承諾書(要上80%   o既課堂,才可確保有來年的中一學位比小朋友),所以我諗除非小朋友的成績很好,如果唔係應該都冇機會架喇!

哦, 係, 我都忘記咗拒地有個BRIDGING COURSE. 好似係逢星期六上的。 看來真係有點遲了。

原帖由 ytpeople 於 09-3-4 12:07 發表
dabby , bkman & Elona,

我覺得如果想以誠意打動校長呢招,應該一收到優才reject信時,儘快寫信比校長,就顯得有誠意d!

我個女而家o係優才上緊 bridge course,而家已經上左4堂,仲有16堂未上,註冊時要簽一張承諾書(要上80%    ...

看來現在想叩門已經太遲了, 不過還是謝謝你的建議。

原帖由 dabbycheung 於 09-3-4 08:34 發表

原帖由 Elona 於 09-3-4 09:58 發表
據我所知, 優才既課程比其他中學教快一年, 所以佢地中一既bridging course已經係二月開始咗, 如果宜家先入讀, 唔知優才收唔收 ?

不如你直接搵譚副校長傾下,如果你有合理解釋,而又咁啱有學生放棄學位,我相信校方會好好考慮。

原帖由 bkman 於 09-3-4 12:29 發表
哦, 係, 我都忘記咗拒地有個BRIDGING COURSE. 好似係逢星期六上的。 看來真係有點遲了。

又未必既,因為其他直資中學依家錄續放榜,我相信應該會有已被取錄既準優才家長會打算放棄學位。所以我相信仍然有機會,不妨試試!

真係謝謝你的鼓勵。

原帖由 dabbycheung 於 09-3-4 17:23 發表

又未必既,因為其他直資中學依家錄續放榜,我相信應該會有已被取錄既準優才家長會打算放棄學位。所以我相信仍然有機會,不妨試試!
多一點努力 多一點回憶!

醒目開學勳章

朋友個囝囝上星期六見左聖道迦南, 今日收到通知收左喇. 終於鬆一口氣. 仲有兩個好朋友未有著落. 希望都快d有消息啦.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

唔記得thank you各位俾迦南既interview資料添.

我都做過男仔, 男仔係某個年齡時候開始特別容易喊既, 唔係咩心理缺憾, 好正常既, 過咗呢個年齡就好少會喊架啦。 其他家長都講得啱, 你等拒喊完先同拒解釋道理就得的, 不過真係靠你的愛心, 堅持同埋耐性囖。

原帖由 longtingchun 於 09-2-21 10:23 發表
我都太清楚他的心理(10歲都咁容易喊) !!  唯有試下用各位媽咪提供的方法, 慢慢教, 先觀察吓啦 !!

我之前都有考慮聖道迦南, 但最後冇去interview, 因為網上對此校既評價麻麻地, 小兒既班主任都話校風唔好, 建議可到學校實地視察先作決定

原帖由 veronna 於 09-3-4 07:48 PM 發表
朋友個囝囝上星期六見左聖道迦南, 今日收到通知收左喇. 終於鬆一口氣. 仲有兩個好朋友未有著落. 希望都快d有消息啦.
Tomorrow is better

恭喜你。。。。朋友。。。希望其他未有著落的家長好快就有好消息。

原帖由 veronna 於 09-3-4 19:50 發表
唔記得thank you各位俾迦南既interview資料添.

所以我除咗網上到處查資料, 仲盡可能問下身邊如果有讀呢間學校的家長, 再去學校門口等放學。 因為有D學校近期從中央派位轉去自行收生, 以前不太好的情況可能有所改善呢。 所以還是查,問,看三管齊下比較穩陣D。

希望你兒子能夠入讀喜歡的中學。

原帖由 Elona 於 09-3-4 21:08 發表
我之前都有考慮聖道迦南, 但最後冇去interview, 因為網上對此校既評價麻麻地, 小兒既班主任都話校風唔好, 建議可到學校實地視察先作決定

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-3-4 21:08 發表

多謝你既建議.  朋友interview時都有見過d學生, 剛上完活動, 佢話都ok. 不過佢話都會再去睇下放學情況. 反正距離交留位費個due date仲有成兩個禮拜.

原帖由 veronna 於 09-3-4 19:48 發表

Hi Veronna,
亞仔都係上星期六見左聖道迦南, 今日收到通知收左喇

醒目開學勳章

原帖由 horsemama 於 09-3-6 00:15 發表

Hi Veronna,
亞仔都係上星期六見左聖道迦南, 今日收到通知收左喇

咁你會唔會交留位費呀? 有冇去睇過放學呀?
‹ 上一主題|下一主題