用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇BB肌肉張力低?
go

有冇BB肌肉張力低? [複製鏈接]

我小朋友係肌肉張力低, 所以18個月才叫做識行. 肌肉張力低一定要多train up.

小山竹
你所講既情況, 可能係肌肉張力低, 你試下同佢做人力車既動作, 呢個動作可以train背肌同手肌, 不過, 好多小朋友都唔like, 我囝囝唔like 做呢個動作, 好多時會用個頭頂住. <<呢d 動作對有冇肌肉張力低的小朋友都係好既, 放心!!>>

另外, 如果佢依家學爬, 多d 比佢爬, 因為爬係一個好好既動作, 可以train 手/背肌, 仲有係平衡同身體協調.

我囝囝都係.生長線由出生的50下跌到去3, 依家好d拉, 係10.  總之唔好低個3…. 我就算! 每個小朋友既體質唔同.
去到10, 係因為佢過左2歲之后, 我日日都比燕窩佢食 (一日一匙), 食左7個月拉. 先叫”差”左!! 仲有係”多”病左!! <<老人家話要講反話, 唔到你唔信>>

小山竹
我有比smartfish 佢食過, 食左around 6個月, 之后佢又唔肯食, 我就冇比拉, 不過, 對身體沒有什麼大幫助.
魚肝油我估都ok, 但肥仔水就唔敢講.

Chingman1002
唔洗怕, 人力車唔會甩"教"的, 不過, 一定要有墊係底先好做, 免得佢個頭仔仲來去.
‹ 上一主題|下一主題