用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇BB肌肉張力低?
樓主: fionabc510
go

有冇BB肌肉張力低? [複製鏈接]

HIHI,你地好呀,我而家先搵到你地既post,我仔仔15個月,只會扶住野行,12-mth先爬,身體軟林林的,健康院排左見x理治療c,都只係叫我train多d,點可以去排咩x康會ka?

回覆 36# MARSTEN 的文章

點樣可以apply的?我去佢website好似要doctor refer的???

回覆 30# MARSTEN 的文章

我仔仔同你有d似呀,而家15月大,1歲先爬,而家扶打行,好仲意行,但扶野都唔會好穩

1)出街好仲意摸人地d野,如阿ee件衫好多花花,d菜呀個d

2)一去d食市食既唔仲意,好怕嘈,係咁喊

3)手仔唔係好叻,未玩到 shape-sorter,可以玩層層疊,放到圈圈入去,但掌握唔係好好

4)唔講baba mama,但會叫"打打打",唔byebye,但叫佢"fingfingfing",會fing手仔,同埋會握手仔

請問可以點做,點排gov't,私人太貴了

回覆 42# MARSTEN 的文章

tks yr reply and i read the website u provided, it is very helpful and let me understand more about the porblem of my son.  

but i want to ask, do u mean that i cant bring my son the hv treatment untill he reach 2-yr old???

回覆 46# bbsinman 的文章

when bb go to health clinic to hv 1-yr injection, dr already refer my boy to see physio, and we had consult in last month.  but the physio said bb is not very bad and ask me to train him more at home, and will be hv a follow-up call by phone on Oct wor. ><

我打左比X理治XC,佢唔寫refer letter 比我呀,因bb14月看時,只是比一般bb慢dd,似10-11月wor,叫我比多d training 佢,同埋係bb有多樣問題先可以經doctor寫refer letter wor,心急只可去private個d lor....

佢比左2本書仔,叫我多d同bb做個d training,如坐椅仔,人力車之類

小山竹:
你去完"hip hong"係咪會同bb報 private個d training 呀? 要 $600/50 mins一堂wor

回覆 48# 小山竹 的文章

冇咩KA,我問左了,如report出係有problem,你只可以apply佢地private既 classes($600/50mins),而$60/mth個d,係經社暑refer的,而且要排一好耐ka,我仔仔好似你bb呀,都係9個月度先坐,坐坐下自已會由訓轉坐,1-yr先爬,而家一直都係扶住行,未會自已企

回覆 55# bbsinman 的文章

我的治療c說仔仔條腰唔夠力,好軟,坐椅仔會TRAIN UP番,但我唔識點train佢自已起身?係點呢?不過坐多d,又真係條腰好d wor,之前抱起佢,唔會好似其他bb條腰有力的,而家好d了,你係where做物理治療?

請問你bb係邊度反playgroup?
同埋食咩brand fishoil 的?我仔仔15月仲只得4隻牙仔,想比d fishoil 佢食呀

回覆 56# MARSTEN 的文章

maybe 真係比起其他bb,我仔仔唔係好嚴重啦,但做媽媽,真係好鬼worry,又好怕自已粗心大意,只想佢可以跟返standard既進度,因我家好多bb的,我仔仔有七個表哥/姐,個個都好精靈ka,所以mami好早已經覺我bb有問題,但d老人家唔識呢d野ka,所以,好大pressure呀! ><

回覆 60# bbsinman 的文章

我仔仔坐時腳仔係開到好大ka,好似d大男人個d,仲有佢行既時侯,腳掌向出的,所以要train番佢,我之後再發現佢爬的時侯,大比都係向出的,唔同normal d bb 係向前,所以要好有耐性同佢train up 呀 ><

牙仔出得慢,好多mami都詁好d,同埋d牙根本係度的,但有mami比bb食左d calcium,出得快左,有d fishoil,斩係對牙仔好,所以我心思思想比bb食

回覆 68# conconma 的文章

can hv the details? tks a lot
btw....

i want to ask...what is ot ?????
‹ 上一主題|下一主題