用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇BB肌肉張力低?
樓主: fionabc510
go

有冇BB肌肉張力低? [複製鏈接]

大家好...我的小MIKA差5天就足9個月...

一定要雙手SUPPORT先坐到...而且不能坐直(2星期前係完全唔肯坐...一坐就向後SLIDE DOWN)

不過呢個星期學識爬...同其他同月齡BB的爬法差別不大...仲學識由扖轉坐&坐轉扖(用雙手SUPPORT坐/同坐唔直的坐)

朋友的朋友是職業治療師...睇過MIKA...話佢轉身動作唔正確...由背部帶動(其他BB由腳仔帶動)...扶她企時...無論手仔OR腳仔郁都會成身一齊郁(其他BB手郁就手郁...唔會成個身一齊郁)

她除了食得少(最多5OZ...無論粥OR奶...再多一定嘔)...出生7.5LBS...現在15.9LBS...生長線由出生的75下跌到現在10...

其他O野好精靈...發好多音...開心會BABABA...唔開心MAMAMA...要食蒙蒙蒙...好鐘意同人玩...

這是肌肉張力低嗎?
係未有BB同MIKA情況類似...只是MUSCLES發展唔好...其他野好OK

健康院轉介她去CHILD ASSESSMENT CENTER(FOR唔識坐)同兒科(FOR身長線跌足三條)

MIKA又係腳好易打開成一字

原帖由 bbsinman 於 09-4-23 14:59 發表
請問肌肉張力低係點?
細個既時候係唔係好遲先識坐, 好遲先識企?d肌肉好軟?腳好易打開成一字碼?

我女女宜家13個月都未識自己企,亦唔識扶住行 (係唔想行, 一落地就爬)。

咁可以點幫佢?謝謝指教!!!!!

...

我諗緊好唔好食魚肝油同肥仔水...你有無試過

原帖由 kennistong 於 09-7-14 09:33 發表
小山竹
你所講既情況, 可能係肌肉張力低, 你試下同佢做人力車既動作, 呢個動作可以train背肌同手肌, 不過, 好多小朋友都唔like, 我囝囝唔like 做呢個動作, 好多時會用個頭頂住.

另外, 如果佢依家學爬, 多d 比佢爬, ...

BBSINMAN
你好呀...我囡囡宜家9個月...坐唔穩...D腰力好差...
我想同你傾多些...你有FACEBOOK嗎...可以ADD我做FRIEND嗎

我想你睇下我個囡D相同片...睇下我囡囡的問題係未同你囡囡真係好類似...
心很急...謝謝

SEND了PM給你

原帖由 bbsinman 於 09-7-14 15:49 發表
小山竹, 你好。

可能我女女同你仔仔差唔多case, 姑娘只係評估我女女肌肉發展慢, 無再講其他(可能認知都只係岩岩合格, 不過佢地都無講其他)。而我女4月份時(當時佢13個月大)都未識扶野行。宜家佢經過個幾月既物理治 ...

Josephine Lee
[email protected]

Many Thanks!!!

原帖由 bbsinman 於 09-7-15 15:06 發表
Hi, 我收唔到你既pm。你send 你個email 俾我, 我add 你。Thanks.

WEIWAI...
謝謝你...你們令我放下心頭大石...
我們7月21日會去CAC

今日我SEND左申請表...做青蔥計劃的評估...
係唔係...我HEEP HONG會自費症...同政府一齊排...係最好的方法...

未到政府就自己比$先...一排到就用政府的服務
除了協康的青蔥計劃...仲有無咩好介紹...

真係養兒100歲...長憂99

原帖由 weiwai 於 09-7-16 10:27 發表
我女都係肌張低
訓練左半年,ot/pt都話呀女有明顕進步
而家機乎返番同齡能力

只有keep住 train, 一定得

係第一次去...係唔係第一次見NURSE...跟住再等幾個月先有得見DOCTOR

原帖由 hkgqueenie 於 09-7-17 12:36 發表
小山竹,
你都排得幾快喎, 咁快可以 CAC 見醫生啦

我囡囡7月21日已見了CAC的NURSE...她說要等~半年先有得見有關專家...仲白紙黑字咁寫明係要等~半年...

我都唔知我囡囡的情況是怎樣...佢9個月有多都坐唔直(仲要用手SUPPORT先坐到...好似無腰骨咁)...但是識爬...動作怪怪的...可以自己O係床仔企起身(唔洗人幫...自己由坐轉企)...
成身軟"NAI NAI"...做一字馬最叻...

見完NURSE都是無咩月...係佢問情況ONLY...都要繼續等...

我們排了協康會青蔥計劃的綜合評估...今個星期五有得做...我想問問有無人做過有關評估...之後會點?

Q:何為肌肉張力?在怎樣的情況下才知道孩子的張力是正常的?
              A:肌肉張力指的是肌肉在部用力的狀況下的彈性,主要是來自於運動神經系統的作用。
                一般人的肌肉張力是屬於正常的;而不是正常的肌肉張力則可分為張力過高或過低,也就
                是我們所稱「高張力」或「低張力」,程度的高低在評估和診斷時有一定的方法及標準。
                然大致而言,簡單的分辨可從肢體的被動運動及觸摸肌肉部位二種分式來判斷。在幫肌肉
                張力過高者動其四肢時,會有相當的阻力,且在觸摸時,會發現關節較緊,有肌肉處較硬
                的情形;反之,在幫肌肉張力過低者動其四肢時,或發現其關節活動度過大,超過一般常
                人的角度範圍,且觸摸其肌肉時,會覺得過度柔軟。不論張力過高或高低,在判斷時主要
                是依據關節角度與被動運動的速度來瞭解肌肉張力的不同程度,因此仍必須由專業的復健
                醫師或物理治療師來評估。

http://www.guguhouse.idv.tw/communication-index-f.htm
‹ 上一主題|下一主題