用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 午膳供應商 "原x" 的飯盒好難食
go

午膳供應商 "原x" 的飯盒好難食 [複製鏈接]

我仔仔去年9月返小一, 學校午飯供應商就係"原X", 訂咗一個月, 難食到嘔! 但俾咗錢唔好嘥, 唯有叫仔仔頂硬上, 照食. 之後就日日叫工人送屋企飯俾仔仔, 唔想再嘥錢訂飯了.

最記得仔仔隔離位既女同學第一餐食豉油雞脾飯, 竟然成隻雞脾上, 冇切開, 仲要冇汁, 飯送到上班房時已經係凍到出晒"倒汗水". 最後個女同學梗係食唔晒隻雞脾及飯啦. 人又食唔飽, 飯餸又要倒, 勁嘥!

聽高年級學生家長講, 前一年個供應商好好, 選擇多, 又好味, 都唔知點解要轉, 仲要越轉越差嘛. 本想向學校反映, 但又唔多見其他家長反映相同意見, 所以都係忍住冇提出.

其實"原X"係美X集團既附屬飯盒供應商, 點解D質素可以差成咁既? 而且佢既價錢都唔平, 學校係咩收咗好多回佣, 所以咁差都要同佢訂呢?

唉 ... 呢間"原X"真係差到不能再差, 我真係從來都冇聽過一個家長讚過佢既食物. 我試過一個月就怕怕了   真伯送錢俾人虐待自己個仔, 所以我叫個工人辛苦D, 日日送新鮮飯及湯俾個仔食.

我都好替嗰D住得遠又或者父母及家人冇時間送飯既小朋友而難過 希望學校聽取家長既意見, 以後都唔好再同"原X"訂呢D垃圾飯盒啦

既然冇一間供應商飯盒好食, 咁即係迫家長為子女自備屋企飯盒. 但如果家長真係忙於工作而準備唔到, 咁係咪唯有叫子女日日食垃圾.  供應商成日將自己既飯盒包裝到幾有營養, 幾配合1+2+3既健康飲食模式, 原來全部都係假話, 目的只為賺錢

教育局其實可唔可以監管到飯盒供應商既品質嫁呢? 成日都話香港痴肥兒童越來越多, 叫家長自己係屋企點樣教子女均衡飲食, 三低一高, 但同時又冇對飯盒供應商既作出監管, 咁作為家長既我地又係要孤軍作戰, 自生自滅, 冇人可以幫到手, 唉 ....

聽到你咁講, 我真係打晒冷震 好彩我個仔唔使再食呢D飯盒. 但就真係好替訂飯既小朋友痛心 雖然打開門口做生意就梗係想賺錢, 但都唔好咁冇良心, 做到D飯盒QUALITY咁劣質至得嫁! 最慘佢地係獨市生意, 全校既飯盒都係佢地提供, 冇第二間俾父母揀. 眼見子女日日食D咁既垃圾飯盒, 真係好心痛呀

咁你有冇向學校反映呀?

原帖由 delimama 於 09-2-26 01:46 發表
原x不但d嘢難食, 個飯盒啤實晒好鬼難開, 亞仔有同學撕開張膠紙時唔小心成個飯盒連飯帶汁倒落個身度, 套校服就咁就玩完...
講開雞肶成隻上唔切開, 亞仔話上星期又係咁, 又冇手套唔知點入手...
最難頂嘅係魚, 亞仔話佢 ...
‹ 上一主題|下一主題