用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖道迦南書院家長或同學請入
樓主: cecwun
go

聖道迦南書院家長或同學請入 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,

所以這是我對香港嘅教育失望嘅地方!

yuk hei mum

原帖由 cecwun 於 09-3-5 10:25 發表

個人意見, 好的中中冇問題, 如果小朋友在初中時的書本是中文, 考試作答問題時亦是用中文, 但上高中時, 很多學校都會轉回EMI授課, 因為要接上大學的學程, 小朋友這三年都是用中文書寫答題, 要一個慣用中文"讀"及"寫"的學生, 忽然要他們轉"明珠台", 會不會出現識應的問題呢, 而且高中的學程很深, 相信問題一定會很大; 不是說中中的英文水平不好, 但學生在"聽", "讀", "寫"方面一定比較弱, 除非學生自發性去多"聽", "讀", "寫", 但這些人又有幾多呢, 如果孩子可以這樣, 一早就可以入到津校英中了

純屬個人意見, 我們都是讀英中長大的, 母語教學, 唉.....

醒目開學勳章

hi,

就係因為教育政策成日改,所以我哋呢班家長只要可負擔到,就找一些較好嘅直資俾亞仔女讀,令宜家嘅直資收生要求提高咗...

yuk hei mum

醒目開學勳章

hi,

我哋個仔有機會做同學仔!!

yuk hei mum

原帖由 cecwun 於 09-3-18 14:51 發表
是收信的, 交留位費時要出示.

醒目開學勳章

Hi,

係亞仔幼稚園嗰時映嘅相!

Yuk hei mum

原帖由 cecwun 於 09-3-20 00:17 發表
右邊張相係咪你個仔呀?  我叫我個仔睇吓話呢個可能係你同學

醒目開學勳章

Hi,

好呀!

Yuk hei mum

原帖由 cecwun 於 09-3-20 10:18 發表
我都打算一直維持落去, 等將來升中時有嘢大家可以商量下, 交流下, 有冇家長同意?

LKP的家長可能冇睇BK網, LKP我入過去一次考試, 課室好大, 班房及枱椅設計都好CYBER, 在那裏讀書一定好開心

...

醒目開學勳章

hi,

唔好俾佢停!

yuk hei mum

原帖由 cecwun 於 09-3-20 14:49 發表
好提議, 我只得一個仔, 初上中學一定有很多與小學唔同地方, 小朋友在這幾年變化會很大, 大家交流吓, 起碼大家有同感,

在這幾個月的交談, 雖然未見過面, 但都好似老朋友咁, 真開心, 係BK網真係可以揾到很多料

...
‹ 上一主題|下一主題