用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀多一年N1班?
go

[聽/語障] 讀多一年N1班? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我都有諗過呢個問題, 我個仔依家k1, o岩o岩先confirm speech delay o左成年, 開始做緊training, 如果到年中情況都唔係咁理想的話, 我都打算同學校傾o下好唔好讀多年k1. 學卷每個小朋友最多有3年, 多o左o個年就唔會有o家o勒! 而小一自行係會冇o左適齡學童o個10分, 不過自行只佔一半o既學位, 到大抽獎就已經冇影響. 如果遲一年入學對佢有幫助的話, 我覺得值得.

話雖如此, 如果小朋友真係只有speech delay, 最好o既方法都係幫佢追番, 因為小朋友o既發展唔只係speech, 仲有好多其他方面要配合, 好似智力同大小肌肉發展咁, 如果佢智方冇問題, 要佢學d佢一早就識o既o野佢會覺得無聊, 覺得其他小朋友做o既o野唔好玩, 反而更加唔想同人溝通, 對言語發展不利.

醒目開學勳章

關於理解能力訓練, 我o係step 出o個份兒童發展資料度搵到以下o既建議活動, 你睇o下有冇幫助:

1. 顏色概念活動
a. 顏色對對碰
運用uno咭作對對碰,每人手上有5張咭,與成人每次所出的咭作配對(成人出紅色,兒童從自己手上找紅色作配對),最快配完手上的咭就勝出。

b. 顏色大聲公
請一位小朋友作領袖,地上放滿20-30張不同顏色地墊,當領袖叫如黃色,其他小朋友要盡快找黃色地墊站著。若未能找到的小朋友請到黃色角落或黃色櫈上休息。

2. 形狀概念活動
a. 魔術手找形狀
先預備一個尋寶箱及各種形狀的玩具或物件每款兩個,成人先伸手進箱內拿出一個形狀,然後請小朋友找出與成人相同的形狀。

b. 百變形狀
運用不同形狀,正方形、三角形、長方形、六角形 - 組合出不同的圖案,亦可鼓勵兒童創作不同組合的圖案。

原帖由 kinheimom 於 09-4-2 10:31 發表
昨天同老師講番細仔來年讀書問題, 老師仍然覺得細仔讀多一年N1較好, 因為:

1) 說話能力較慢 (已有進步, 但不夠快)
2) 小機肉較弱 (例如撕紙, 串飲管, 用臘筆畫畫不夠力)
3) 理解能力較差 (未能辨別顏色 - 紅, 黃,  ...
‹ 上一主題|下一主題