用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀多一年N1班?
go

[聽/語障] 讀多一年N1班? [複製鏈接]

原帖由 kinheimom 於 09-4-2 10:31 發表
昨天同老師講番細仔來年讀書問題, 老師仍然覺得細仔讀多一年N1較好, 因為:

1) 說話能力較慢 (已有進步, 但不夠快)
2) 小機肉較弱 (例如撕紙, 串飲管, 用臘筆畫畫不夠力)
3) 理解能力較差 (未能辨別顏色 - 紅, 黃,  ...

同我仔仔一樣,我仔仔係十二月大仔,我比佢讀多左一年N1,佢而家接受緊i位,同出面協康的st,協康會而家訓練會透過遊戲去提升佢一些概念,例如,上,下,顏色等,同埋同佢做下口肌訓練,因佢話我呀仔面部肌肉緊鬆等,但仔仔穩定性唔夠,時識時唔識,但佢講野係呢幾個月係見進步,半年前,佢真係講到有限單字,而家都係好慢,但可以講到好簡單的"我要食肉"等,見他有進步,個人都好開心

但係上個星期,我見學校的st,佢就話,呀仔而家言語遲緩左人地成年幾兩年(聽到個人好down),根本未有必要去學上下等概念,又話佢口肌沒有問題,只係佢個人的字典好少字,叫我地講多些比佢聽等,增加返佢的詞彙仲有用等

兩個人講的完全不同,但我都會keep住協康,都會係家中教佢有關概念,我個人又覺得教左佢又冇妨,我又唔係迫佢一定要識,其實佢吸收到幾多我都唔知,只係盡力去比佢,希望幫到呀仔

原帖由 kinheimom 於 09-4-9 18:49 發表
好多謝你的分享!! 我最近在特殊教育topic找資料, 因為我現在分不清究竟我個仔你言語遲緩定學習遲緩,因為兩者好似互相影響, 我已經放工返屋企日日教, 但總覺得他識, 拿得arm 但不太穩陣 – 即有時會錯 (例如圓形, 三 ...

同呀仔情況好似呀,都係唔穩陣果款,時啱時錯,都唔知佢識唔識,好懊惱
至於選擇讀多年n1,就係因為唔想佢同同學仔相距咁遠,所以我都覺得讀多年係啱的

原帖由 kinheimom 於 09-4-30 12:47 發表
同協康治療師傾過,他說如果二歲半至三歲的小朋友(無言語遲緩那些)都是在初學形狀和顏色, 所以主流的小朋友都有不穩陣, 建議我不用急於教這些抽象的東西住

他說先強化他日常物件的概念,例如:

生果名
家具名
食物名
...

而家我仔仔訓練的內容一樣,又或是要多問佢一些問題
例如,用咩用來食飯呀,用咩來抺枱呀.........等

原帖由 kinheimom 於 09-8-3 14:25 發表
你個小朋友最近點嗎?  我個仔9月返i 位, i 位老師評估過他, 因為他的專注力不好(平均只有5分鐘左右)而且小肌不好, 拿筆無力, 所以都係讀多一年n1班, 他現時3y3M, 9月會是3Y4M. ...

我小朋友三歲八個月,今年會讀k1,佢今年二月入左i位,佢而家講野叻左好多,但音就講唔正,係好唔正果款
你小朋友入左i位後,你仲會唔會安排私人的st比佢呀

原帖由 kinheimom 於 09-8-17 09:40 發表
咁你覺得你小朋友返左 i 位係咪幫到佢呢?  

我個仔今年3月開始返協康ST, 隔週上, 都可以的, 只是今年8月開始因為要上朗研社4人小組 (要$2,680/month), 所以協康ST改為一個月一堂, 我個仔上朗研小組好開心, 協康ST  ...

我個仔都係一個月上兩堂ST,都係協康上緊,不過我地係要返工,加上呀仔真係唔都受我地教,所以好難同佢做到家居訓練,而家佢入左I位,一個月都有三堂言語訓練,呀仔講野真係多左,佢腦內的字典的字多左好多,表達多左,但講真,同佢同齡比,咁又真係沒有得比
‹ 上一主題|下一主題