用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會曾肇添中學的家長
go

聖公會曾肇添中學的家長 [複製鏈接]

原帖由 summer01 於 09-2-25 17:23 發表
我小朋友的成績在全級頭5名, 想請問曾肇添是否很"谷"學生, 因為聽小學老師的評語係這間中學只重視學生成績, 所以課外活動不多. 之前新聞亦有一名該校學生因為學業成績而自殺, 所以想知是否校內氣氛都係只顧讀書, 令 ...

原來是 P.5.學生  其實第一個呈分試都未考呀.
有時 , 小朋友變數有時都好大上落.
家長現在鼓勵外
也要平常心.
也要試下問小朋友心儀中學是如何模式才好.

我朋友的女女是 BAND ONE,
現在成績不太好.
心裡總覺得搵錯給她.
但當年囡囡又沒有意見.

沙田區英中學大多都好好.
看家長要求是甚麼而已.

原帖由 summer01 於 09-2-27 10:12 發表

我都擔心呢個問題, 因為我小朋友都係讀普通小學, 擔心佢去到大部份同學都咁top會好辛苦, 到時反而影響讀書興趣, 連佢自己聽完老師話曾中的要求咁高, 佢自己話入到去, 都驚只得十幾名. ...

我朋友指學校都話唔錯. 你擔心的問題是大路的問題, 不要理會他區學生 , 入到此校後而出成績, 產生比較的問題來.

壓力就肯定有. 沒有壓力又如何成長?
所以家長鼓勵好緊要 . 是鼓勵......
通常這些名列前茅的學生來說 , 自信和能力都比較高些. 名次相對來說 , 又未必視為重要. 我自己認為如小朋友, 有信心又不介意名次既話, 家長可給小朋友在首輪給選下. 之後在第 三次分試後.  小朋自己或多或少也感覺得那一類學習環境, 他們是接受得來的. 到時一家人在一起分析.

如希望小朋友進入這些學校, 學生要有比較強的分析能力, 不要老是當他們是 BB 啊 !

放心吧 !
‹ 上一主題|下一主題