用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會曾肇添中學的家長
go

聖公會曾肇添中學的家長 [複製鏈接]

我小朋友的成績在全級頭5名, 想請問曾肇添是否很"谷"學生, 因為聽小學老師的評語係這間中學只重視學生成績, 所以課外活動不多. 之前新聞亦有一名該校學生因為學業成績而自殺, 所以想知是否校內氣氛都係只顧讀書, 令學生很大壓力.
   0    0    0    0

原帖由 cell 於 09-2-25 23:43 發表

說真的不覺得谷學生,反而覺得好放鬆。而課外活動很充足,只是校內學生質數真的好強(比我想像中高好多),而測驗考試出卷也較深。(同區的學校比較,在補習社有很多不同的學校(都是band頭)比較,補習老師說呢間出得最深) ...

很感激大家的寶貴意見, 因為小朋友現在是五年級, 實在為選擇合適的學校很煩惱 !!!! 如大家有任何沙田區好中學, 何否介紹給我. 多謝先 !!

原帖由 HPChingchingma 於 09-2-26 10:59 發表

原來是 P.5.學生  其實第一個呈分試都未考呀.
有時 , 小朋友變數有時都好大上落.
家長現在鼓勵外
也要平常心.
也要試下問小朋友心儀中學是如何模式才好.

我朋友的女女是 BAND ONE,
現在成績不太好.
心裡總覺得搵 ...

我都擔心呢個問題, 因為我小朋友都係讀普通小學, 擔心佢去到大部份同學都咁top會好辛苦, 到時反而影響讀書興趣, 連佢自己聽完老師話曾中的要求咁高, 佢自己話入到去, 都驚只得十幾名.

原帖由 yanyan-mummy 於 09-2-27 12:24 發表

吾緊要ge,全班1x名都好叻ga!
最緊要有鬥心,仲有成6年,要相信小朋友ge能力!
囝囝小學都好top ga!入到黎不外如是,吾緊要,我同囝囝都有信心可以上番,你都應該係咁,普通小學都可以好勁ga! ...

多謝你的意見, 我都明白最重要係學校的讀書風氣, 同埋的確初中成績不是最重要, 因為重有漫長的6年, 有排努力

原帖由 為食熊 於 09-3-21 18:23 發表
我就在曾記由中一讀到中七喇(都應該有資格講幾句野吧 ), 想當年中一至中三我平均分六十幾, 考全班18-20, 屬中游分子, 佢D卷係好深, 勁多陷阱, 但當我地去考會考時, 覺得D卷好淺! 舉個例, 我數位係超差, 全班第尾 ...

多謝呢位舊同學的意見, 既然你咁喜歡呢間學校, 相信老師應該都很照顧學生. 因為我都希望我小朋友能入到.

唔知而家的面試係點呢, 你仲會唔會有呢方面的消息? 又或者其他現在讀緊的同學家長, 你地仲記唔記得呢 ? :loveliness:

原帖由 cell 於 09-3-23 22:21 發表

1.首先自我介紹一輪後再問佢鍾意咩卡通人物。

2.跟著到2人一組, 由老師出題目,2人全程對話,老師沒有參與只在評分。

3.讀一遍英文文章(限時)

4.誦讀一遍中文文章

所有1.2.3.都是英語對答 ...

多謝你的詳細資料 :loveliness: 全程要用英文, 果然要求好高, 真係要好好準備. 謝謝..

原帖由 為食熊 於 09-3-25 16:49 發表

無錯,我唔可以講全部老師,但大部份都係好錫學生的,成日都會有舊生返去探老師,師生關係好好架!

唔好意思,我唔知宜家面試係點喇,全英文既話應該好難,不過佢始終係英中,英文唔好既話,入左都無用,我有個中一同學,小學成績好好,數學 ...

聽完你個例子,可見選校真係好重要,不單要學校好,最緊要係夾小朋友,如果唔係真係害左佢,好擔心呀!
‹ 上一主題|下一主題