用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會曾肇添中學的家長
go

聖公會曾肇添中學的家長 [複製鏈接]

原帖由 summer01 於 09-2-25 17:23 發表
我小朋友的成績在全級頭5名, 想請問曾肇添是否很"谷"學生, 因為聽小學老師的評語係這間中學只重視學生成績, 所以課外活動不多. 之前新聞亦有一名該校學生因為學業成績而自殺, 所以想知是否校內氣氛都係只顧讀書, 令 ...

說真的不覺得谷學生,反而覺得好放鬆。而課外活動很充足,只是校內學生質數真的好強(比我想像中高好多),而測驗考試出卷也較深。(同區的學校比較,在補習社有很多不同的學校(都是band頭)比較,補習老師說呢間出得最深)

原帖由 catcatmom 於 09-2-26 10:53 發表
我朋友個仔係九龍塘私小(出名程度深) 全級考十幾二, 佢亞媽想報曾, 但學校老師叫佢唔好, 因曾係只interview全級十名之內, 唔會睇邊間小學, 所以不要size左個自行interview機會, 佢最終自行去考喇小同皇仁.另外我街坊 ...

我個女個班真係平均分六十幾已是包尾分數了。

原帖由 yanyan-mummy 於 09-2-26 11:40 發表

cell,
咁你女女考得好吾好呀!
我囝囝今次比起小學差好多,下學期要急起直追了

我個女平均分七十多少少,所有 科目均合格,看到分數時覺得好滿意的,點知名次一出竟然和我估計有點距離去到中間位置,小學係頭三而家只是中游位置。其實佢就中英科
都貼近十名,只是數學去到好後拖累吧!

原帖由 yanyan-mummy 於 09-2-26 18:59 發表

囝囝爭D先70,今次冇理佢,諗住叫佢自己讀,睇下成果點,點知 今次我會睇番,睇下會吾會好D!
不過囝囝就掉轉,中文好低,數學最高,聽聞中文輔導班份卷好淺,同學輔導班考頭10名,我地就...... 吾公平
呀! ...

咩考試係吾同我地架,我只知道佢輔導班測驗同我地吾同,
吾知連考試都淺d喎!咁咪即係有精英班囉!

原帖由 yanyan-mummy 於 09-2-27 12:17 發表

cell,
你囡囡個班主任有冇透露全級名次?可否就咁x5而約知全級名次?
有冇講是否每班也以成績平均分配?
因為囝囝個班主任說,全級一,二,三名都在囝囝班,不過我問佢就話平均分配ge! ...

我問過老師两次全級名次佢都係答我話佢真係吾知,知道一定會答我,全班就知。

由始自終學校一真強調無精英班係平均分佈如各班的。

我都想知點樣先可以入到輔導班,我向老師反映過想個女入輔導班佢係都話無得自己簡啊!

亞女有朋友話輔導教得很好啊!

原帖由 summer01 於 09-3-23 10:25 發表

多謝呢位舊同學的意見, 既然你咁喜歡呢間學校, 相信老師應該都很照顧學生. 因為我都希望我小朋友能入到.

唔知而家的面試係點呢, 你仲會唔會有呢方面的消息? 又或者其他現在讀緊的同學家長, 你地仲記唔記得呢 ? : ...

1.首先自我介紹一輪後再問佢鍾意咩卡通人物。

2.跟著到2人一組, 由老師出題目,2人全程對話,老師沒有參與只在評分。(不要搶著講,一定要有禮貌和風度)

3.讀一遍英文文章(限時三分鐘)見有很多人都未能完成。

4.誦讀一遍中文文章

所有1.2.3.都是英語對答

以我女去年面試見到有些同學有人問借筆也不借,稍有阻礙就怒目而視,我同亞女都覺得有D感慨!面試個度個個口口聲聲話自己全級第幾第幾,但品格就........

‹ 上一主題|下一主題