用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選校知識, 我相信好多家長都可以幫到我 ...
go

選校知識, 我相信好多家長都可以幫到我 [複製鏈接]

唔好意思, 我想問, 如果有 "介紹信" 而本身分數係少既, 入津校/官校機會大嗎? (名校)
同埋, 我想知, 大抽獎既機制係點架? 點解有d人大抽獎可以抽到第1志願, 有d就唔得既?
thx

原帖由 silvia_ng 於 09-2-27 15:52 發表

AGREE! 如果好有分量既人想幫你介紹信, 咁就直頭叫佢打個電話同呀校長講聲就得, 寫都唔洗寫啦

平時幼稚園校長寫果D真係冇咩幫助架咋...

係修女個d呀.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-27 15:44 發表
係呀, 咩介紹信先? 如果寫信果個人對小學黎講, 係vip當然又唔同講法啦, 如果只係一般幼稚園校長果d, 而個小朋友又的確唔係特別叻既, 幫助真係唔大

大抽獎時, 每一個學生有一個random number, 派位就係跟random numb ...

是否大家都唔知既number呀?
是否好似a同學係no.1 b同學係no.1234. 咁a同學就揀先. b同學就要輪到1234先有得揀呀?

原帖由 silvia_ng 於 09-2-27 18:34 發表

你預左幫助不大, 有好過冇咁啦。

明白.
所以宜家都好煩, 好似間間都幾平均.
太好個d, 又未必入得到. 其餘個d, 就差不多.
好煩呀!!!!

原帖由 silvia_ng 於 09-2-28 12:21 發表

你先選最好, 但touchwood入唔到都唔會太差囉(因為平均呀麻)。
仲有直資+私校都要唸唸會唔會去考呢。大約7-8月佢地有d已經會post簡介會 or open day既資料出黎架啦。有d仲可以入埋application添。 ...

直資/私學應該唔會 (無$$$$).
宜家係諗, 嘉靈和聖紀文, 跟住就唔知了.
我想問, 去邊到可以check晒40網有咩學校呀?
thx!!!!

原帖由 silvia_ng 於 09-2-28 19:28 發表

http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

小學概覽

唔該晒!!!!!
‹ 上一主題|下一主題