用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 3 仔,好煩阿!
go

band 3 仔,好煩阿! [複製鏈接]

好快就要填大抽獎啦,唔知點揀
大家都知band3學校真係好難間!尤其近排咁多新聞,真係好擔心
仔仔個人貪玩又口多,好易得罪人,大人知佢係肥田料,但如果唔好彩,派到間"好好"嘅中學,得罪D同學仔,就真係好麻煩
仔仔係九龍城網,原本諗住間鄧境波第一,諗住佢位多,男校,機會大D,但有好多人都叫我唔好間男校,D仔真係曳D,加上阿仔性格,好易出事,因為唔係講緊band 1男校,而係講緊band 3 男校!!
咁,請問各位媽咪知唔知這區band3校風好的男女校呢,2尾同3頭又有無分別呢?他區(九龍區)有無好介紹??
幫幫忙提供寶貴意見,我一定要填得好穩陣,否則一跌落去就大獲啦!
   0    0    0    0

原帖由 cow 於 09-2-28 14:18 發表

男校D仔係曳,但唔等於壞。
鄧境波、伍華、德信等都是band2男校,聽聞校風唔錯。

如果鄧境波係band2,而我仔仔係band 3,咁又會唔會好危險呢?

原帖由 lk362 於 09-2-28 20:54 發表
Band3入鄧鏡波機會都幾大
有冇考慮九龍塘學校(中學部)?
校風都唔算差!

之前都有聽這裡的媽咪講九龍塘中學,咁早排中學巡禮時,我都好留意這校,但無論學生,老師,甚至校長嘅presentation都認真麻麻,當時我就同自己講, band 3即係band 3,係真係求其D,但同樣都係band3嘅聖三一同余振強嘅presentation又好過佢好多.
請問有無媽咪有同感??

原帖由 amysnlee 於 09-3-1 20:34 發表

其實鄧鏡波都唔係太差架,我細佬都係個度畢業,佢話而家應該係屬於bank2囉

Thanks. 其實如果派到鄧境波我都好開心,畢境阿仔讀書認真麻麻. 幫我問下你細佬,學校傳唔傳統? 阿仔比較座唔定, 遇到古板老師就好頭痕

原帖由 nywing 於 09-3-1 22:40 發表
不少家長評論鄧鏡波不好,是因為
從band 1,2學生的角度來看。
老實一句,band 3生入到2尾的
鄧鏡波,其實應該偷笑喇!

另一推介,禮賢會,校風較同區
band 3 好一些。
如果有問題可以問問那學校學生的家長
http://forum.edu-ki ...

你所講的禮賢會是不是彭學高? 我姐姐都有介紹,佢阿仔當年band1尾,因為太進取,結果派到這校,以佢阿仔嘅level,當然唔高興啦,結果考了入顏寶玲.
請問知唔知聖三一又如何呢?
有朋友個仔嘅補習社老師叫佢自選時考余振強,咁佢係唔係大整古

原帖由 nywing 於 09-3-3 00:24 發表

禮賢會是不是彭學高? 是呀!
band1尾 => 3頭,當然不能接受,
但對band 3學生來說,已經叫OK喇......

聖三一都不算太建議,前一排愛民村學生集體
打架事件,這學校的學生最被懷疑有份參與其中......

至於那個補習社老師... ...

How about 新亞?Any comments about this school ?

原帖由 nywing 於 09-3-3 00:24 發表

禮賢會是不是彭學高? 是呀!
band1尾 => 3頭,當然不能接受,
但對band 3學生來說,已經叫OK喇......

聖三一都不算太建議,前一排愛民村學生集體
打架事件,這學校的學生最被懷疑有份參與其中......

至於那個補習社老師... ...

其實如果屬於2尾嘅學校,會係邊幾間?? 我都係諗住排2尾3頭學校,當然先行2尾,但其實又有無分得咁仔細呢??!!請指教.

原帖由 ALAL 於 09-3-5 06:05 發表
鄧鏡波:睇校風,唔覺得係band 3,不過,聽講會「勸」走成績唔達標學生  -- 是, 朋友教新界BAND 3中學,收了鄧鏡玻 一個很差學生.

余振強 : 我個朋友個仔中五畢業,十幾分,成績不錯.他媽沒有聽說校風太壞,但網上的意見總是很 ...

睇黎鄧鏡波都會是首選,其他如聖三一,九龍塘,余振強,新亞等都要好好排位。
貪心D,問多條問題,band2尾嘅學校又有什麼好建議??等我好好思考。Thanks.

原帖由 Viman 於 09-3-5 23:29 發表
你亦可consider賽馬會官立中學.應該是band2尾

Thanks. 之前佢阿sir都有提議這校,不過D人嘅comments都係麻麻地,話官校好極端,一係好好,一係好差喎!
What do you think ?

原帖由 chuganam 於 09-3-6 23:13 發表
學生成績,可靠補習追番,但學壞咗,就有排搞,要為子女選校,父母最好到心儀學校附近觀察學生的表現,及多詢問該校學生及老師學校的校風,才下決定。 ...

我是在職媽咪,又點會有時間去學校附近觀察呢:cry:
我都好明白學壞咗,就真係有排搞 ,你睇今日頭條,14歲媽媽將自己大肚相post上網,真係要幾離普都有....
最慘係阿仔成績唔好,根本唔到你間好學校,唯有周圍收下風,聽多D意見,自己再作最終決定.

原帖由 漢堡飽 於 09-3-6 23:46 發表
最實際是去那間學校親身睇一睇。好壞好易腸到,好似賽馬會就認真差.....,五旬節可以接受,胡兆熾差小小,只是個人意見。

你見過賽官怎樣差?

原帖由 漢堡飽 於 09-3-9 17:36 發表
我在巴士見到的,班學生每日只談去邊玩,髮型及行為都不似學生。亦在學校門口見到,有好多學生遲到,一早就大排長龍登記才入到學校。與一些較好的band2學校差好遠。我絕不推薦。 ...

Thanks. 我亦有同感.雖然不是這校學生,有時坐車聽到D學生傾談,都會聽留心佢地講乜,但都唔知佢地係邊間學校,有時都好努力望住佢個校徽,好多時都不能成功 .
雖然一兩個學生不能代表全校,都叫做多一些資料參考.

原帖由 khmama 於 09-3-9 21:20 發表

如果係band2男仔, 可以考慮下面既他區中學:
深水埗:
-
香島 (直資)
-
聖瑪加利 (直資)
-
惠僑 (直資)

觀塘:
-
五邑司徒浩
-
寧波第二
-
聖若瑟

沙田:
-
覺光法師
-
黃允畋
-
青年會
-
基督
-
陳震夏
-
梁文燕
...

Thank you so much.
想問:其實所謂band 1,2,3學校,在每一個banding裡面仲會唔會分頭尾?咁你介召的學校,會是頭中尾邊邊呢? 因仔仔極其量都只可間2尾學校,如屬頭或中,對佢黎講就危險左小小
Pls adv your further comments. Thanks

原帖由 jazzmama 於 09-3-10 16:28 發表
我仔的堂家姐 f.5 & 堂哥 f.1 在胡兆熾讀
我見佢地都好乖, 升左中仍然好有禮貌
講野都無夾助語詞, 坐低無un 身 un 世
頭髮仲係黑色, 無食煙
好似會考在即, f5 家姐都已經好努力溫書
我相信 band 2 選呢間ok ...

原帖由 nywing 於 09-3-10 17:28 發表
但因為係band3仔,所以基本上你的推介是不太適合。

少少補充。

惠僑校風很差,出名飛condom,應該是band 3,
不要選。

寧波第二以前是觀塘想改好的band 3生必選
[當年比同區band 3好],但現在成功升band。
band 3生都不容易 ...

咁你有無好推介比我個2尾3頭仔??
他雖然成積不好,但運動都OK,係足球同羽毛球校隊,剛剛九東,足球得第二,羽毛球打入16強,唔知有無幫助呢?

原帖由 KathyKwong 於 09-3-11 20:36 發表

同意. Lunch time或放學時去學校看看便明白.

要返工!邊有時間Lunch time或放學時逐間去睇!要麻煩各位媽咪,如在各校附近住或返工,請提供寶貴意見。

原帖由 khmama 於 09-3-12 00:18 發表

網上搵到既資料如下:

Grade:Band 2中至尾

入大學機會率:有八十幾%

校風方面:校風一般

在同學和老師方面:
同學好好架,冇咩人會講粗口,老師又好人和勤力。

會考成績方面:

2007年中學會考各科的成績如下:
各科平均合 ...

Thank you for your info.
Also, thank you the opinion of nywing

Anyway, 我唔會揀惠僑,因為它是直資,如果它是band3學校,為什麼我要比錢讀.

原帖由 Marwkc 於 09-3-15 15:27 發表
我唔知依家九龍塘學校(中學部)的校長是否同之兩年前的一樣, 我記得當年參加中學巡禮時, 見到校長啲講解很用心, 好nice, 俾到我的感覺是佢希望學生好, 我覺得一間學校的校長是否盡責有禮是很重要的, 起碼要有熱誠才可 ...

今年中學巡禮,我都好留意這校,因為成日聽人講話這校是band3中校風好的一間。但我感覺麻麻,在操場上的制服團隊,好像好慘,全部都無神無氣,一D都唔陽光。校長在禮堂講解時,好細聲,好求其,個個家長都好似無心機聽,攪到好曹!

反而人人都話唔好嘅余振強,2年巡禮都有去,第一年在那裡午膳,有多D時間了解間學校,個校長好熱誠講解,家教會的家長義工又話好,佢話佢個仔讀書唔叻,但在這校很開心。第二年,有個F6嘅同學,講解334新學制,講得非常好,係我全日去左6-7間中學,講得最好的一個。所以本人對此校的印象不是太差,但網上各位家長就對此校幾一面倒。所以攪到我心大心細

有無家長可以比Dcomments.Tks.

原帖由 ALAL 於 09-3-17 12:06 發表
九龍塘現在處理校長鍾校長,陳校長在校長報告說會以另一身分幫助社會-見其網頁.http://www.ktsss.edu.hk/

請問講TALK 的是前者或是後者(到網頁認下張相)?

唔係幾記得佢個樣喎,看網頁2個都白頭髮!!好似似陳校長多D喎,but not sure ! 有分別嗎?

這個星期六去鄧鏡波interview,有乜要注意,請指教
‹ 上一主題|下一主題