用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 3 仔,好煩阿!
樓主: AS-Ma-Ma
go

band 3 仔,好煩阿! [複製鏈接]

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-3-5 22:06 發表

睇黎鄧鏡波都會是首選,其他如聖三一,九龍塘,余振強,新亞等都要好好排位。
貪心D,問多條問題,band2尾嘅學校又有什麼好建議??等我好好思考。Thanks. ...

如果係band2男仔, 可以考慮下面既他區中學:
深水埗:
-
香島 (直資)
-
聖瑪加利 (直資)
-
惠僑 (直資)

觀塘:
-
五邑司徒浩
-
寧波第二
-
聖若瑟

沙田:
-
覺光法師
-
黃允畋
-
青年會
-
基督
-
陳震夏
-
梁文燕
-
馬鞍山聖若瑟
-
馬鞍山崇真
-
陳楷
-
黃鳳亭

將軍澳:
-
鄭植之
-
慕德

原帖由 cecwun 於 09-3-11 10:57 發表
Hi khmama

見到你提議band 2 男仔可以考慮惠僑中學, 可唔可以講多一些這間學校呢, 因為在網上很難搵到這間學校的資料

Thanks,

網上搵到既資料如下:

Grade:Band 2中至尾

入大學機會率:有八十幾%

校風方面:校風一般

在同學和老師方面:
同學好好架,冇咩人會講粗口,老師又好人和勤力。

會考成績方面:

2007年中學會考各科的成績如下:
各科平均合格率為88.8%
>中文科成績91.4%
>英文科成績90.7%
>數學科成績90.1%

在公開考試方面:
該校學生曾於會考獲得9優、高考獲得3優1良的佳積。
2006年的高考成績各科合格率為90.4%。歷年來入大學的學生眾多。

不過呢o的都係網上資料, 學校網就冇公開試成績. 如果以band3生, 只要校風唔太差, 係可以考慮既.

原帖由 cecwun 於 09-3-12 15:34 發表
其實, 我識一個人在惠僑讀, 他現在中二, 他本來BAND TWO 生, 兩年前中央派到去一間BAND THREE(麗X), 周圍搵都搵唔到學校, 終於只有這間收, 所以就讀咗.  但網上太少資料關於這間學校, 而且亦好少人提及, 所以一見你 ...

或者比多少少九龍城區既數據參考下. 九龍城上年派位學額共3959個, 而band1加堆band2既學額佔2535個(已經計埋惠僑), 即約64%. 如果band3生佔3成, 根本入band2既機會都好微. 如果校風較好既band3可以選九龍塘學校.

原帖由 ALAL 於 09-3-13 23:07 發表
khmama,
請教勞工子弟中學如何?

要了解一間學校, 可以從校網內刊登的周年報告略知一二. 你可以比較一下04-05周年報告同2007周年報告.

http://www.wss.edu.hk/media.php

http://www.wss.edu.hk/school_doc.php
‹ 上一主題|下一主題