用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 3 仔,好煩阿!
樓主: AS-Ma-Ma
go

band 3 仔,好煩阿! [複製鏈接]

不少家長評論鄧鏡波不好,是因為
從band 1,2學生的角度來看。
老實一句,band 3生入到2尾的
鄧鏡波,其實應該偷笑喇!

另一推介,禮賢會,校風較同區
band 3 好一些。
如果有問題可以問問那學校學生的家長
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2

九龍塘學校(中學部)其實以band 3
來說算可以了,但
如果九龍塘學校(中學部)轉校長,
真的要小心觀察學校情況。

余振強就不好選了,校風好差。

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-3-2 17:01 發表

你所講的禮賢會是不是彭學高? 我姐姐都有介紹,佢阿仔當年band1尾,因為太進取,結果派到這校,以佢阿仔嘅level,當然唔高興啦,結果考了入顏寶玲.
請問知唔知聖三一又如何呢?
有朋友個仔嘅補習社老師叫佢自選時考余振強 ...

禮賢會是不是彭學高? 是呀!
band1尾 => 3頭,當然不能接受,
但對band 3學生來說,已經叫OK喇......

聖三一都不算太建議,前一排愛民村學生集體
打架事件,這學校的學生最被懷疑有份參與其中......

至於那個補習社老師....是否同你朋友個仔有牙齒印.....

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-3-6 10:54 發表

Thanks. 之前佢阿sir都有提議這校,不過D人嘅comments都係麻麻地,話官校好極端,一係好好,一係好差喎!
What do you think ?

2 尾可以推介 五旬節中學 和 胡兆熾中學,
不過相比鄧鏡波,band 3 生更難入到這2間學校。
[因為校風也較鄧鏡波好。]
賽官.......2 尾成績,不過校風不算好

但因為係band3仔,所以基本上你的推介是不太適合。

少少補充。

惠僑校風很差,出名飛condom,應該是band 3,
不要選。

寧波第二以前是觀塘想改好的band 3生必選
[當年比同區band 3好],但現在成功升band。
band 3生都不容易入到了。

原帖由 khmama 於 09-3-9 21:20 發表

如果係band2男仔, 可以考慮下面既他區中學:
深水埗:
-
香島 (直資)
-
聖瑪加利 (直資)
-
惠僑 (直資)

觀塘:
-
五邑司徒浩
-
寧波第二
-
聖若瑟

沙田:
-
覺光法師
-
黃允畋
-
青年會
-
基督
-
陳震夏
-
梁文燕
...

原帖由 khmama 於 09-3-12 00:18 發表

網上搵到既資料如下:

Grade:Band 2中至尾

入大學機會率:有八十幾%

校風方面:校風一般

在同學和老師方面:
同學好好架,冇咩人會講粗口,老師又好人和勤力。

會考成績方面:

2007年中學會考各科的成績如下:
各科平均合 ...

你的資料來源是出於那個網? 網上的資料要小心。
惠僑就算以band 3來說校風都好差,
和陳樹渠齊名。

‹ 上一主題|下一主題